11 °C Budapest

Grillkolbász 1 milliárdért, fűszer 300 millióért

2009. június 2. 15:32

Jön a grillezés szezonja, amikor a speciális kolbászok és fűszerek forgalmának zömét bonyolítja le a hazai kiskereskedelem. Értékben az eladások stabilak.

Mintegy 1,3 milliárd forintért adtak el a boltokban grill kolbászt 2008 május-2009 áprilisban. Nagyjából ugyanannyiért, mint az előző hasonló időszakban. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Mennyiségben a kereken 900 tonnányi eladott mennyiség 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A kisebb forgalom fő oka az áremelkedés, mivel drágult az alapanyag. Egy kilogramm grill kolbász mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára a tavaly március-áprilisi 1404 forint után, idén a hasonló periódusban már 1663 forint. A különbség plusz 18 százalék.

A grill kolbász forgalmazása kiemelkedően koncentrált. Hipermarketben adták el a forgalom 63 százalékát, 2008 május-2009 áprilisban. Ugyanakkor a főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401-2 500 négyzetméteres üzletek 31 százalékkal részesedtek a piacból, mennyiségben.

Figyelemre méltó, hogy a grill kolbászokat majdnem teljes egészében önkiszolgáló pultból értékesítik. Ami a kiszereléseket illeti: A 250-300 gramm közötti csomagok fogynak legjobban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Töretlenül sertéshúsból készült termékek a legkedveltebbek. 97 százalékot vittek el a mennyiségi értékesítésből.

A grill fűszerkeverékek éves kiskereskedelmi forgalma eléri a 300 millió forintot. Amíg azonban az összes fűszer kiskereskedelmi eladása mennyiségben is, értékben is bővült, 2008 április-2009 márciusban, az előző hasonló időszakhoz képest, addig grill fűszerkeverékbül kevesebbet adtak el; mennyiségben 6, értékben pedig 2 százalékkal. .

Az összes fűszer összesen 18 milliárd forintnyi bolti eladásán belül a grillezéshez használt, speciális fűszerkeverékek részaránya 1-2 százalék.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem