20 °C Budapest

Milliók szenvednek az elszabadult élelmiszerárak miatt

2009. május 7. 13:02

Nagy-Britanniában kétszer olyan gyorsan nőnek az élelmiszerárak, mint Nyugat-Európa többi országában, még nehezebbé téve a gazdasági válságot sokmillió ember számára.

Nagy-Britanniában elszabadultak az élelmiszerárak: az utóbbi 12 hónap alatt 10,5 százalékos volt a növekedés, miközben az OECD-tagországok átlaga ez idő alatt alig 4,5 százalék volt.

A különbség még megdöbbentőbb, ha a nyugat-európai országokhoz hasonlítjuk a brit kínálatot, hiszen van, ahol még csökkentek is az árak. A francia háziasszonyok például átlagosan csak 1,5 százalékos árnövekedéssel voltak kénytelenek szembenézni, míg Németországban stagnáltak az élelmiszerárak. Írországban még 0,5 százalékos csökkenés is összejött az átlag fogyasztói kosárban.

A brit kiskereskedők szerint azonban nem ők és a profithajhászásuk tehető felelőssé a drágulásért, bármit is mondjanak a vásárlók és a termelők. A valóság ellenben az, hogy a font jelentősen gyengült az euróval, a dollárral és más valutákkal szemben, így az importárukat csak magasabb áron lehetett beszerezni. Ráadásul a kontinensen egyre keresettebbek a brit húsipari termékek, a kereslet növekedése pedig odahaza is drágulást okozott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07