5 °C Budapest

Milliók szenvednek az elszabadult élelmiszerárak miatt

2009. május 7. 13:02

Nagy-Britanniában kétszer olyan gyorsan nőnek az élelmiszerárak, mint Nyugat-Európa többi országában, még nehezebbé téve a gazdasági válságot sokmillió ember számára.

Nagy-Britanniában elszabadultak az élelmiszerárak: az utóbbi 12 hónap alatt 10,5 százalékos volt a növekedés, miközben az OECD-tagországok átlaga ez idő alatt alig 4,5 százalék volt.

A különbség még megdöbbentőbb, ha a nyugat-európai országokhoz hasonlítjuk a brit kínálatot, hiszen van, ahol még csökkentek is az árak. A francia háziasszonyok például átlagosan csak 1,5 százalékos árnövekedéssel voltak kénytelenek szembenézni, míg Németországban stagnáltak az élelmiszerárak. Írországban még 0,5 százalékos csökkenés is összejött az átlag fogyasztói kosárban.

A brit kiskereskedők szerint azonban nem ők és a profithajhászásuk tehető felelőssé a drágulásért, bármit is mondjanak a vásárlók és a termelők. A valóság ellenben az, hogy a font jelentősen gyengült az euróval, a dollárral és más valutákkal szemben, így az importárukat csak magasabb áron lehetett beszerezni. Ráadásul a kontinensen egyre keresettebbek a brit húsipari termékek, a kereslet növekedése pedig odahaza is drágulást okozott.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?