26 °C Budapest

Milliók szenvednek az elszabadult élelmiszerárak miatt

2009. május 7. 13:02

Nagy-Britanniában kétszer olyan gyorsan nőnek az élelmiszerárak, mint Nyugat-Európa többi országában, még nehezebbé téve a gazdasági válságot sokmillió ember számára.

Nagy-Britanniában elszabadultak az élelmiszerárak: az utóbbi 12 hónap alatt 10,5 százalékos volt a növekedés, miközben az OECD-tagországok átlaga ez idő alatt alig 4,5 százalék volt.

A különbség még megdöbbentőbb, ha a nyugat-európai országokhoz hasonlítjuk a brit kínálatot, hiszen van, ahol még csökkentek is az árak. A francia háziasszonyok például átlagosan csak 1,5 százalékos árnövekedéssel voltak kénytelenek szembenézni, míg Németországban stagnáltak az élelmiszerárak. Írországban még 0,5 százalékos csökkenés is összejött az átlag fogyasztói kosárban.

A brit kiskereskedők szerint azonban nem ők és a profithajhászásuk tehető felelőssé a drágulásért, bármit is mondjanak a vásárlók és a termelők. A valóság ellenben az, hogy a font jelentősen gyengült az euróval, a dollárral és más valutákkal szemben, így az importárukat csak magasabb áron lehetett beszerezni. Ráadásul a kontinensen egyre keresettebbek a brit húsipari termékek, a kereslet növekedése pedig odahaza is drágulást okozott.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm