Betiltanák a borravalót, mint fizetési formát - a brit kormány már konzultál

Pénzcentrum
2008. november 20. 10:08

Nagy-Britanniában már többször felmerült az a javaslat, hogy be kellene tiltani azt a vendéglátóiparban gyakran bevett gyakorlatot, miszerint az alkalmazottak fizetésük egy részét a borravaló formájában szerezhetik meg.

A brit munkaügyi minisztert idéző Guardian magazin szerint a törvényi szabályozásra mindenképp szükség van, hiszen jelenleg rengeteg munkáltató arra használja a borravalót, hogy azzal a minimálbér szintjére feltornássza alkalmazottai fizetését, ami nem épp fair eljárás.

Ezen kívül azt is fontosnak tartja a miniszter, hogy a vendégek minden egyes étteremben, bárban tudjanak arról, hogy az általuk adott borravaló a munkáltató, vagy a pincér zsebébe vándorol-e.

A témában egyébként már konzultációt is összehívott a tárcavezető, melyen a fent említett témákon kívül a fogyasztók megfelelő informálásáról is szó lesz, és ahol a szakszervezetek is képviseltetik majd magukat.

A mostani szabályozás lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a borravalókkal kerekítsék fel a minimális, 5,73 fontos órabérre a pincérek fizetését, amit a vendéglátósok előszeretettel alkalmaztak is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy korábbi kérdőíves felmérés eredményei alapján, a válaszolók egynegyede szokott borravalót hagyni fizetéskor, ugyanakkor ha rossz kiszolgálásban részesülnek, mindössze a csak a megkérdezettek fele szokta visszakérni a számlába már belekalkulált szervízdíjat.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35