10 °C Budapest

Betiltanák a borravalót, mint fizetési formát - a brit kormány már konzultál

Pénzcentrum
2008. november 20. 10:08

Nagy-Britanniában már többször felmerült az a javaslat, hogy be kellene tiltani azt a vendéglátóiparban gyakran bevett gyakorlatot, miszerint az alkalmazottak fizetésük egy részét a borravaló formájában szerezhetik meg.

A brit munkaügyi minisztert idéző Guardian magazin szerint a törvényi szabályozásra mindenképp szükség van, hiszen jelenleg rengeteg munkáltató arra használja a borravalót, hogy azzal a minimálbér szintjére feltornássza alkalmazottai fizetését, ami nem épp fair eljárás.

Ezen kívül azt is fontosnak tartja a miniszter, hogy a vendégek minden egyes étteremben, bárban tudjanak arról, hogy az általuk adott borravaló a munkáltató, vagy a pincér zsebébe vándorol-e.

A témában egyébként már konzultációt is összehívott a tárcavezető, melyen a fent említett témákon kívül a fogyasztók megfelelő informálásáról is szó lesz, és ahol a szakszervezetek is képviseltetik majd magukat.

A mostani szabályozás lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a borravalókkal kerekítsék fel a minimális, 5,73 fontos órabérre a pincérek fizetését, amit a vendéglátósok előszeretettel alkalmaztak is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy korábbi kérdőíves felmérés eredményei alapján, a válaszolók egynegyede szokott borravalót hagyni fizetéskor, ugyanakkor ha rossz kiszolgálásban részesülnek, mindössze a csak a megkérdezettek fele szokta visszakérni a számlába már belekalkulált szervízdíjat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem