Itt a járványtérkép! Merről támad az influenza?

Pénzcentrum
2008. november 14. 09:30

Akinek láza van, fáj a feje és folyik az orra, jó eséllyel írja be az internetes keresőbe, hogy "az influenza tünetei" (vagy egyéb hasonló kifejezéseket), hogy megtudja, vajon valóban a járvány gyűrte-e maga alá.

Ezt a feltételezést a Google adatai is igazolják, így több sem kellett az innovatív vállalatnak, megalkották a saját influenza térképüket. A Google Flu Trends egyelőre csak az Egyesült Államokra vonatkoztatva működik. A Google a kereső-kifejezéshez társítja a felhasználó IP-címét, mely alapján beazonosítja a földrajzi helyét, és máris felkerülhet az adat a térképre.

A keresésalapú rendszer nyilvánvalóan sokkal gyorsabban mutatja a járvány terjedési adatit, mint az észlelés alapú metódusok, melyek alapján hazánkban is rajzolnak térképet. (Megjegyezzük, hogy a Google módszere Magyarországon csődöt mondana a kaotikus IP-cím kiosztás miatt, mely abszolut nem alkalmas a felhasználó országon belüli helyének biztos megállapítására, de ez már egy másik történet...)

A tétel mostanra bizonyítottá vált, hogy az influenzához kötődő keresések száma és az adott területen bekövetkezett észlelések száma között erős a korreláció, a 2007-2008-as influenzaszezonban a Google átlagosan 1-2 héttel jelezte korábban a járvány kitörését egyes helyeken, mint az észlelés alapú adatok.

Az orvosok a gyorsaság fontossága mellett annak örülnek elsősorban, hogy a rendszert elméletben bármilyen más betegségre is lehetne alkalmazni, a lehetőségek így határtalanok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A WHO adatai szerint évente több mint félmillió ember hal meg az influenza miatt világszerte.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem