3 °C Budapest

Itt a járványtérkép! Merről támad az influenza?

Pénzcentrum
2008. november 14. 09:30

Akinek láza van, fáj a feje és folyik az orra, jó eséllyel írja be az internetes keresőbe, hogy "az influenza tünetei" (vagy egyéb hasonló kifejezéseket), hogy megtudja, vajon valóban a járvány gyűrte-e maga alá.

Ezt a feltételezést a Google adatai is igazolják, így több sem kellett az innovatív vállalatnak, megalkották a saját influenza térképüket. A Google Flu Trends egyelőre csak az Egyesült Államokra vonatkoztatva működik. A Google a kereső-kifejezéshez társítja a felhasználó IP-címét, mely alapján beazonosítja a földrajzi helyét, és máris felkerülhet az adat a térképre.

A keresésalapú rendszer nyilvánvalóan sokkal gyorsabban mutatja a járvány terjedési adatit, mint az észlelés alapú metódusok, melyek alapján hazánkban is rajzolnak térképet. (Megjegyezzük, hogy a Google módszere Magyarországon csődöt mondana a kaotikus IP-cím kiosztás miatt, mely abszolut nem alkalmas a felhasználó országon belüli helyének biztos megállapítására, de ez már egy másik történet...)

A tétel mostanra bizonyítottá vált, hogy az influenzához kötődő keresések száma és az adott területen bekövetkezett észlelések száma között erős a korreláció, a 2007-2008-as influenzaszezonban a Google átlagosan 1-2 héttel jelezte korábban a járvány kitörését egyes helyeken, mint az észlelés alapú adatok.

Az orvosok a gyorsaság fontossága mellett annak örülnek elsősorban, hogy a rendszert elméletben bármilyen más betegségre is lehetne alkalmazni, a lehetőségek így határtalanok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A WHO adatai szerint évente több mint félmillió ember hal meg az influenza miatt világszerte.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57