12 °C Budapest

Válság csak a TV-ben van? A magyarok nem rettentek meg...

Pénzcentrum
2008. november 13. 09:00

A lakossági fogyasztásban nem sok jele van annak, hogy globális gazdasági válság fenyeget. Ha tapasztalható némi visszaesés, az érintett ágazat szereplői ezt nem a krízissel magyarázzák - derül ki a Népszabadság összeállításából.

A plázákban és vásárcsarnokokban a karácsony közeledtét jelző, szokásos nyüzsgés fogadja a látogatót. Bár a devizahitelek emelkedő törlesztőrészletei már apaszthatják a vásárlók pénztárcáját, a kisebb boltok vezetői - akik készpénzre vagy bizományban kapták meg a portékájukat - egyelőre csak az újságok fejléceiből érzékelik a hitelválságot. A beszerzéseiket jellemzően hitelintézet közbeiktatásával finanszírozó nagy kereskedelmi láncoknak okoz ugyan némi fejfájást az ügyletek megdrágulása, forgalomcsökkenést azonban ők sem tapasztalnak.

Szakértők szerint a forgalomcsökkenés leginkább az eddigi tendenciát erősítheti fel a kiskereskedelemben. Azaz a nagy hálózatok valamelyest még növelik részesedésüket - miközben terjeszkedésük üteme jócskán lelassul -, és kínálatukban megnő az olcsóbb, saját márkás termékek aránya. Ugyanakkor a megcsappanó keresletnek jótékony, piactisztító hatása is lehet, amennyiben kisöpörheti a piacról a komolytalan, vagy nem megfelelő minőségű árut kínáló kereskedőt.

A mobilcégek forgalmában sem érződik még a válság: a mobilszolgáltatók egybehangzóan nyilatkozták, hogy az ügyfelek telefonálási szokásai nem változtak, miként a számlafizetési hajlandóság sem, azaz egyelőre tartják az üzleti terveket.

Az autópiac túl van az első sokkon. A tízmilliós Magyarország 3,1 milliós személyautó-állománya elég nagy ahhoz, hogy nehéz legyen megdönteni a korábbi évek rekordjait - egyre kevesebb új kocsi kell. A nagy autócserék ideje lejárt, ezért immár harmadik éve csökken a kereslet. De a pénzügyi válság is kétségtelenül rossz hangulatot szül. Míg a jelenlegi értékesítési hálózat évi 220 ezer darabos piacra épült, az idén 170 ezres, 2009-ben 150-160 ezres eladással lehet számolni. A viszszaesés az autókereskedőket, a bankokat és a pénzintézeteket is érinti.

Az autópiacot kétféle hangulat jellemzi, van aki elhalasztja, mások éppenséggel előre hozzák a vásárlást. Õk jól számolnak: a raktáron lévő modellek még 240 forintnál olcsóbb euróval kerültek Magyarországra, a hitelek pedig drágulnak, ráadásul korlátozottabbak lesznek. A szakemberek szerint a válság arra mindenesetre jó volt, hogy megszűnjenek a kockázatos hitelakciók - korábban évente húszezer autót vettek vissza fizetésképtelenség miatt.

A közüzemi szolgáltatók állítják: hiába a válság rémképe, az emberek költési szokásain, fizetőkészségén még nem változtatott. Nem tapasztalható, hogy az utóbbi egy-két hónapban csökkent volna a számláikat nem fizetők aránya - mondták a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.-nél, hozzátéve: számolnak azzal: ha a gazdasági folyamatok rosszul alakulnak, változhat a fizetési morál.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hasonlóan látják a helyzetet az Észak-dunántúli Vízmű Zrt.-nél is, ahol még szintén semmi nyoma annak, hogy az átlagosnál nagyobb mértékű lenne a kötelezettségeiket be nem fizetők aránya. Ezeknél a szolgáltatóknál azonban késleltetve jelentkeznek a változások, hiszen 2-3 hónapos fogyasztás után fizet a tulajdonos.

A fogyasztók fizetési fegyelmén egyelőre az energiaszolgáltatók sem érzik a válság jeleit, de ők is felkészültek bizonytalanságokra.

A benzin- és gázolaj-forgalmazásra alig hatott a világgazdasági válság, az üzemanyag továbbra is árrugalmatlan - fejtette ki kérdésünkre Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A lap által megkérdezett hitelintézetek, az OTP, a CIB, az Erste és az MKB Bank egyöntetűen arról számoltak be, hogy nem romlott a hitel-visszafizetési hajlandóság. Míg az OTP országos fiókhálózatában elvétve érdeklődtek halasztás, illetve moratórium lehetőségéről, a CIB-nél az átütemezés felöl tudakozódók száma kissé növekedett az elmúlt hetekben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?