Botrány: porig rombolták a műemlék épületet!

Pénzcentrum
2008. október 29. 05:38

Porig rombolták az egyik legpatinásabb, az 1920-as évek hangulatát magán viselő építészeti műremeket Várna központjában. Az eset a műemlékvédők mellett helyi lakosságot is felháborította, de a polgármester is a felelősök elbocsátását fontolgatja.

Az egyik legforgalmasabb csomópont közelében található épület műemléki védettséget élvezett, nem lehetett volna lebontani. Az egyik helyi székhelyű befektető a privatizációt követően megszerezte az épület tulajdonjogát azzal a szándékkal, hogy ott később bevásárlóközpontot vagy irodaházat épít majd.

A korábban katonai célokat szolgáló épületet később művészeti galériává alakították, működött benne kávézó és étterem is, de az elmúlt két évben azonban üresen állt. A befektető írásban jelezte a műemlékvédelmi felügyeletnek, hogy az épület olyan rossz műszaki állapotba került, hogy mára életveszélyessé vált.

A befektető - mivel két hónapig nem kapott választ a levelére - úgy döntött, hogy a védelem ellenére lebontja az épületet. A munkások azt az utasítást kapták, hogy essenek neki az épületnek és bontsák le, amilyen gyorsan csak tudják.

A közfelháborodás nem sokat váratott magára, a város főépítésze már másnap megjelent a helyszínen. A város polgármestere az ügy azonnali kivizsgálását rendelte el és elbocsátással fenyegette a felelősöket. A beruházó építési engedélyre nem számíthat, ellenben az épület eredeti formájában történő helyreállítására kötelezhetik.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm