20 °C Budapest

Megújult a balatonfüredi Horváth-villa!

Pénzcentrum
2008. július 22. 10:45

Régi fényében tündököl a balatonfüredi Horváth-villa. Az első Anna-bálok helyszíne, Balatonfüred nagy múltú épülete visszakapta a reformkori fényét. A patinás villát az AL Holding ingatlanberuházó újította fel. Az újjáépített, copf stílusú, 46 luxuslakásból álló villa hűen tükrözi kora szellemét.

A Horváth-villa építtetőinek - Mária Terézia testőrének, II. Zsigmondnak, és Horváth Anna férjének, Varasdy Gludovácz Józsefnek -, elképzelése szerint vendégfogadásra, az illusztris látogatók színvonalas kiszolgálására, szórakoztatására épült 1796-ban. II. Zsigmond örökösei, és később az új tulajdonosok is követték az örökhagyó rendelkezését. A reformkor idején szerzett igazán nagy hírnevet a villa, amikor is 1825. július 26-án, Anna napkor itt tartották az első Anna-bált a házigazda Szentgyörgyi Horváth Fülöp János Anna lánya tiszteletére.


Forrás: flickr.com

Az AL Holding ingatlanberuházó 2004-ban azzal a céllal kezdett hozzá a műemlék szempontból igen rossz állapotban lévő, 208 éves épület rekonstrukciós munkálatainak, hogy a villa a felújítás után hitelesen idézze a kor szellemét, a Horváth család szellemiségét. A Horváth-villa fennállásának legutolsó 53 évében ugyanis több olyan átalakítás is történt, ami megváltoztatta az épület belső struktúráját, és kis mértékben a külső architektúrát is érintette. "Határozott célunk volt, hogy a belső átépítések során az eredeti funkciót a modern igényekhez adaptálva értelmezzük újra" - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke a beruházásról.

A műemléki felújítás során az egyik lépcsőház visszakerült az eredeti helyére, valamint ismét látható az egykori boltozatos kapuátjáró. A műemléképület patinás falai között a folyosók fa nyílászárói és a kő padlóburkolat is a korabeli nemes anyaghasználatot idézik. A Horváth-villa lakásainak értékesítése 2004 nyarán kezdődött, az első lakásokat 2005 nyarán adta át a beruházó. Az újjáépített kétemeletes, tiszta copf stílusú Horváth-villában 46 luxus kényelmű otthont alakítottak ki.

Anna-bál

Balatonfüred legrangosabb eseménye a 183 éves múltra visszatekintő Anna-bál, melyet minden év júliusában az Anna naphoz legközelebb eső hétvégén rendeznek meg. A reformkori Anna-bálokon a haza legjelesebb személyiségei is megjelentek - szívesen látott vendég volt például a Horváth-házban Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Blaha Lujza. A füredi mulatság mindig is az ország legrangosabb báljai közé tartozott. Idén az Anna-bál ugyanúgy, ahogy az első is, pontosan Anna napra esik. Július 26-án rendezik meg az Anna Grand Hotelben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

AL Holding

A 100%-osan magyar tulajdonú AL Holding Zrt. lakóingatlan beruházó 1999 óta aktív szereplője a hazai ingatlanpiacnak. Kilenc éves működése során a versenytársakhoz képest összességében a legtöbb új lakást (2500 db) adta át a budapesti vásárlóknak. Az új lakások építésében szerzett kiemelkedő tapasztalata, valamint stabil, meghatározó pozíciója a piacon hozzásegítette ahhoz, hogy lakáspiaci szakértővé és az egyik legmegbízhatóbb partnerré váljon, mind a pénzügyi befektetők, mind pedig a vásárlók szemében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?