A jövő nagy városai - Budapest is köztük szerepel!

Pénzcentrum
2008. október 27. 11:00

Ha a világ nagyvárosairól hallunk, legtöbbünknek New York, Tokió vagy London, jut eszébe, ezek a városok ugyanis hosszú évtizedek, évszázadok alatt ugyanis valóban nagy gazdasági befolyásra tettek szert. Ne felejtsük el azonban, hogy ma is születnek ilyen városok. Lássuk a leggyorsabban fejlődőket!

Harminc évvel ezelőtt a Kína déli részén található Shenzhen nem volt több egy kis halászkikötőnél, mára azonban az ország legdinamikusabban fejlődő városává, illetve legforgalmasabb kikötőjévé avanzsált elő, köszönhetően a dollár-milliárdoknak, amit a külföldiek belefektettek.

Shenzen jó példa arra, hogyan válik egy másodrangú városka gazdaságilag meghatározó központtá, hiszen néhány évtized alatt olyan jelentőségre tett szert, hogy ma már a 10. legbefolyásosabb fejlődő piaci városnak számít a MasterCard feltörekvő piacokat osztályozó listáján (Worldwide Emerging Markets Index).

Ezen a listán 30 fejlődő ország 65 városa szerepel, melyeket 8 kritérium szerint osztályoznak, úgy mint üzleti környezet, gazdasági növekedés, gazdasági környezet, pénzügyi rendszer, kereskedelmi kapcsolatok, oktatás és IT fejlettség, életszínvonal, valamint kockázatosság, illetve biztonság.

Ez alapján a 4 kínai város is bekerült a top 10-be, a top 30-ba pedig tizenöt is, amit elsősorban a dübörgő kínai gazdaságnak köszönhetnek, valamint annak, hogy a pénzpiaci válság nem éreztette annyira hatását az országban, és a kereslet sem csökkent olyan jelentősen, mint az USA-ban, vagy Európában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Budapest a harmadik helyen végzett a rangsorban, ugyanakkor hazánkról nem mondhatók el a fenti ismérvek, hiszen az elmúlt hónapokban, de különösen hetekben igencsak utolérte gazdaságunkat a depresszió.

Mint látható, a listán zömében nagyvárosok szerepelnek, azonban akad egy-két kisebb is, úgy mint a chilei Santiago, ahol mindössze 250 ezren élnek, azonban a gazdasági környezet dimenzióban kimagaslóan jó eredményeket ért el, hiszen az államkötvények rendkívül jó besorolásúak, és az elmúlt években számos kedvező törvényi változást eszközöltek a külföldi áru- és szolgáltatásforgalom fellendítésére.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?