Balesetveszélyes a MÁV: elmaradtak a jelentős fejlesztések

Pénzcentrum
2008. október 17. 10:00

Az elavult biztonságtechnikai berendezések üzemeltetése jelentheti a legfőbb kockázatot a vasúti közlekedésben, ezzel azonban a MÁV nem ért egyet - írja a Magyar Nemzet.

Idén első félévben két és félszer annyi vasúti baleset történt, mint az előző év hasonló időszakában, nyáron három hónap alatt annyi vonat siklott ki, mint az azt megelőző idei hónapokban összesen.

Mindezekért a vágányok elöregedése, és a váltóberendezések elavultsága is felelős, hiszen a fővárosi Nyugati pályaudvarnál például néhány férfi mozgatja a fémkarokat, amit a vezető ellenőriz és irányít, semmiféle számítógép nem nézi, hogy a váltók a helyükre kerültek-e.

A legutóbbi monorierdei katasztrófa megismétlődését azonban semmi nem zárhatja ki. 1994-ben például a szajoli balesetben 34-en haltak meg, a váltóberendezések hibájából.

A MÁV szóvivője szerint azonban a berendezések jól működnek, nem a korukat kell nézni, hanem a megbízhatóságukat, és a közútihoz képest még mindig jóval kevesebb baleset történik vasúton.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A késésekről azt mondta, hogy ezek száma csökkenhet, mivel beépítik azokat a menetrendbe.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?