11 °C Budapest

Az olimpia hazavágta a kínai gazdaságot?

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 14:00

Az ipari termelés mértékének növekedése Kínában hat éves mélységbe zuhant augusztusban, ami annak köszönhető, hogy a nyári játékok idejére ideiglenesen bezárták a gyárakat.

A játékok megkezdése előtt komoly aggodalmaknak adtak hangot a sportolók a világ minden tájáról, ugyanis a hírek szerint a levegő szennyezettség mértéke olyan szintet ért el, hogy az már az egészségre káros. Emiatt sokan fontolgatták, hogy nem indulnak el a játékokon, vagy maszkban fognak futni. Emiatt leállították a gyárakat és az autósoknak is megszabták, hogy egyik nap a páros rendszámúak, másik nap a páratlanok közlekedhetnek.

Üzemek százai álltak le az ipari termeléssel, hogy javíthassák a levegő minőségét, aminek köszönhetően 12,8 százalékkal alacsonyabb volt a termelés mértéke, az előző év augusztusával összehasonlítva.

A kiskereskedelmi eladások éves szinten 23,2 százalékos emelkedést mutattak augusztusban, ami alacsonyabb, mint a júliusi 23,3 százalék. A kínai gazdaság 11,9 százalékos tavalyi növekedési üteme idén lelassult 10,1 százalékra a második negyedéves adatok szerint.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?