11 °C Budapest

Leáll a kínai ipar? Tiszta levegőt az olimpiára!

Pénzcentrum
2008. július 4. 15:00

A kínai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be a levegőszennyezés csökkentése érdekében. A szakértők szerint a helyi ipari termelés leállítása egész Kínában és közvetve világszerte érezteti majd hatását.

A kínai gyárak versenyt futnak az idővel, a leállás július 20-án veszi kezdetét és két hónapig tart. A kieső időszak miatti veszteségeket a gyárak a termelés fokozásával próbálják csökkenteni, de idő szűkében ez csak részben kompenzálja a károkat.

A Madárfészekre keresztelt olimpiai stadionban tartják a megnyitó ünnepséget augusztus 8-án. Az építés során a legnagyobb pekingi cementgyár három pekingi üzeme ontotta az anyagot, de most őket is érzékenyen érinti a korlátozás. A gyár az alkalmazottak továbbképzésére és a termelő eszközök felújítására fordítja a kieső időt.

Az olimpiai szövetség és a kormány több szigorú intézkedést is hozott a levegő megtisztításának érdekében. A szervezők több mint tízezer sportolót várnak, akik közül többen bojkottal fenyegetőztek, ha nem javul a levegő minősége. Az evezős versenyek és több labdarúgó mérkőzés is más városban kerül megrendezésre, ezekre a városokra is érvényesek az intézkedések.

Az intézkedések nem csak az üzemeket, hanem a lakosságot is érintik. Pekingben 3,3 millió jármű van az utakon és attól függően, hogy a rendszám páros, vagy páratlan számra végződik, csak minden másnap közlekedhetnek az autósok. A kormányzati és a katonai járművek többsége már a garázsokban van, a intézkedéseket kidolgozó hivatalnokok példát kívánnak mutatni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A játékok alatt leállítják a nagy építkezéseket, és korlátoznak minden olyan tevékenységet, ami a levegő szennyezésével jár. Ha ilyen rövid idő alatt a levegő minőségének jelentős javulását szeretnék elérni, akkor a főváros környéki acél-, fém- és vasgyárakra, valamint a széntüzelésű erőművekre is ki kellene terjeszteni az intézkedéseket.

Ha nem a várakozásoknak megfelelően tisztul a levegő, akkor hajlandóak további korlátozásokat is életbe léptetni. A legnagyobb károsító hatással bíró nehézipar esetében a teljes leállás sokszor műszakilag nem kivitelezhető, mert a főváros energiaigénye több mint egy kisebb ország teljes szükséglete.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm