20 °C Budapest

Bankkártyával a szállodában: a pult túloldaláról...

Pénzcentrum
2008. július 15. 15:05

Az alábbiakban a Magyar Szállodaszövetség szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalását közöljük a "Szobafoglalás bankkártyával: könyöröghetsz a pénzedért!" című cikkünkkel kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a recepciós pult túloldaláról is megvilágítva a dolgot, Olvasóink felkészültebben veszik majd az esetleges akadályokat és a korábbinál tájékozottabban nyújtják át a plasztikot a szállodai bejelentkezésnél.

"Az elmúlt években hatalmas változások mentek végbe a szállodák működésében, az alkalmazott technológiákban, az informatikában. Ma már Magyarországon is egyre szélesebb körben vásárolnak az emberek interneten, foglalnak szállodai szobát ugyanilyen módon. Aki alkalmazza ezt a módszert, az tudja, hogy a repülőjegy, a szállodai szoba megrendelésénél a szolgáltatás ellenértékét bankkártyájára terhelik, aminek adatait azonnal meg kell, hogy adja. Anélkül nem képes az interneten vásárolni, szállodai szobát foglalni.

A szállodai szoba foglalásánál - a szálloda üzletpolitikájától függően - a tartózkodásra szóló teljes szobaárat, vagy annak egy részét a vendég hitelkártyájára terhelik Általános nemzetközi gyakorlat, hogy a vendég hotelbe való érkezésekor a hitelkártyáját elkérik, s azon a tartózkodás során várható költést ún. "pre-autorizációval" lekötik. Ennek az az értelme, hogy a hotelnek egyfajta garancia álljon rendelkezésére, hiszen a vendég a tartózkodása során a szálloda különböző létesítményeiben - étterem, wellness, bár, stb. - szabadon fogyaszt, az egyes számlákat aláírásával igazolja, azokat a szobaszámlájára terhelik., amit majd elutazásakor egyenlít ki. Ugyanakkor a ma általánosan alkalmazott technológia szerint a vendég szobájához kulcskártyát kap, tehát mozgása sokkal szabadabb, mint korábban volt, amikor hagyományos "kulcskolonccal" ellátott kulcsot kapott a szobájához, ami miatt sokkal gyakrabban ment a recepcióhoz, azaz mozgását a szálloda jobban tudta követni.

A vendég hitelkártyáján pre-autorizációval lekötött összeg a kártya típusától, s bankoktól függően, 15-30 napon belül automatikusan felszabadul. A szállodának kötelessége - amennyiben a vendég a számláját másik kártyával, vagy készpénzzel egyenlítené ki - az illetékes bankot erről értesíteni, s a lekötött összeget felszabadítani. A pénz felszabadítása technikai okok miatt rendszerint 2 napot vesz igénybe. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szállodák nem titokban végzik a vendég számlájának megterhelését. Erről általában tájékoztatják a vendéget, illetve aki erre megbízást ad a kártyakibocsátó bankjának, az SMS-ben értesítést kap "X" összeg zárolásáról.

A cikkben szerepel az is, hogy a szállodák a vendég távozása után időnként utólag megterhelik hitelkártyáját. Erre a hotelnek akkor van lehetősége, ha a vendég valamilyen, a hotelben történő fogyasztásáról szóló, a vendég aláírásával igazolt számla - pl. éttermi fogyasztás, mosoda, stb. - nem érkezik meg a hotel repeciójára a vendég távozásáig. Ilyenkor a hotel jogosult ezt a fogyasztást utólag terhelni, de amennyiben a vendég reklamál, akkor a bank felé a hotelnek be kell tudni mutatni azt a bizonylatot, amelyen a vendég aláírásával igazolta fogyasztását. Amennyiben a szálloda erre nem képes, a bank visszavonja az ilyen terhelést, azaz azt jóváírja a vendég hitelkártyáján.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Összességében azt gondoljuk, hogy a magyarországi szállodák is az általános nemzetközi gyakorlatot követik, és semmiképpen nem törekednek arra, hogy a vendégek hitelkártyájára olyan terheléseket végezzenek, amire nem jogosultak. Ha ilyet tennének, a vendégek jogosan panaszkodnának, ami egy hotelnek nem lehet érdeke, hiszen alapvető törekvése, hogy minél több elégedett, visszatérő vendége legyen. Emellett az a véleményünk, hogy a hitelkártya használatának terjedése a kártyatulajdonosok kártyahasználattal kapcsolatos ismereteit is bővíti, ami elősegíti, az ilyen problémák megelőzését."

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?