19 °C Budapest

Új koffeinbombával startol a Red Bull

Pénzcentrum
2008. április 16. 08:30

Hamarosan háromszereplőssé válhat a kólaháború, legalábbis a Red Bull reményei szerint. Az energiaitalával műfajt teremtő osztrák cég a következő néhány hónapban hét országban kezdi meg új üdítője, a Red Bull Cola (RBC) terjesztését, köztük a legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban, ahol júniusban startolnak.

A tesztterep szerepét osztották még Ausztriára, Svájcra, Nagy-Britanniára, Olasz-, Orosz- és Írországra, ahol április végén, május elején lépnek piacra. A magyarországi hivatalos megjelenést egyelőre nem.

A természetes anyagokból készülő RBC-t gyártója a prémiumkólák kategóriába sorolja, erre utal az 1,49 dollárra belőtt kiskereskedelmi ár, ami meghaladja a Coca és a Pepsi hagyományos kóláiét. Csakúgy mint a koffeintartalma, ugyanis a 45 milligrammos koffeintartalma igazi energiabombaként hathat a szervezetre.

A szakértők szerint a Red Bull merész vállalkozásba fogott, hiszen a kólapiac az utóbbi tíz évben folyamatosan zsugorodik az Egyesült Államokban: tavaly a Coca-Cola Classic eladott mennyisége három, a Pepsié 4,8 százalékkal esett vissza. A Coca-Cola és a PepsiCo páros dominanciáját többen próbálták már megingatni - nem sok sikerrel. Ennek egyik magyarázata a tökélyre fejlesztett disztribúcióban keresendő: gyakorlatilag nincs olyan kereskedelmi egység, ahol ne lehetne találkozni termékeikkel. Ezt Richard Branson, a légitársaságairól, lemezkiadójáról és médiaérdekeltségeiről világhírű brit multimilliárdos is igazolhatja, akinek talán az egyetlen üzleti balfogása az volt, amikor pár éve a Virgin Colával akart hadat üzenni a két gigásznak, ráadásul hazai pályán.
Bár Amerikában továbbra is a szénsavas kólafélék a legnépszerűbbek, az energiaitalok piaca szédületes tempóban bővül. Tavaly 30 százalékos pluszt mértek, s a piacvezető Red Bull erre még öt százalékot rátett. Ezzel együtt a két nagy pozíciója megingathatatlan, együttes piaci részesedésük tavaly 74 százalék volt, szemben a Red Bull 0,6 százalékával. Éppen ezért nem is idegesítik magukat túlzottan a váratlan konkurencia miatt. A Red Bull egyébként az előző évet 3,1 milliárd euró bevétellel zárta.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?