17 °C Budapest

Tízpontos adócsomagot jelent be Gyurcsány - Eltörlik a szolidaritási adót!

Pénzcentrum
2008. február 14. 17:32

Tízpontos, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kedves, tágabb értelemben pedig az üzleti szférát kedvezőbb helyzetbe hozó adócsomagot fog bejelenteni Gyurcsány Ferenc kormányfő a hétfői parlamenti beszédében - értesült az Index. A tervek szerint a változások 2009-től lépnének életbe.

Az öt legfajsúlyosabb lépés a következő lesz:

1. A legnagyobb hatású intézkedés kétség kívül a szolidaritási adóként elhíresült, 4 százalékos különadó eltörlése. Ez érinti mind a társaságokat, mind pedig a magánszemélyeket, hiszen a 4 százalékos különadót 2006 szeptemberében a társas vállalkozások és az egyéni vállalkozók számára vezették be, a magánszemélyeknek pedig évi 6.7 millió forint feletti éves jövedelmük után 2007. január 1-jétől kezdődően fizetik a terhet.

2. A foglalkoztatásra rakódó elvonásokat mérsékli, hogy a magánszemély által fizetendő, jelenleg 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot érintő könnyítést vezethetnek be. A nyugdíjjárulék esetében van egy plafon - 2007-ben például a már említett évi 6.7 millió forint körüli szint volt -, ami felett már nem kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetni. Az egészségbiztosítási járulék esetében azonban nincs, ezért könnyen elképzelhető, hogy az intézkedés ezt érinti.

3. A munkaadó által fizetendő tb-járulékot illetően is könnyítenek, de ott elsősorban a mikrovállalkozásokra szabnák az esetleges járulékcsökkentést. Magyarán: a kevés alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások csökkentett tb-járulékot fizethetnek.

4. A foglalkoztatottak ma bizonyos jövedelemhatárig igénybe vehetik az adójóváírást, amivel adóterhüket mérsékelhetik. Ezt a lehetőséget az egyéni vállalkozóknak is megadják.

5. Az egész üzleti szektort érinti, hogy a helyi iparűzési adó alapjából levonhatóvá tesznek néhány tételt (mint például a k+f-kiadásokat), illetve kedvezményt vezetnek be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Index összegzése szerint ezek az intézkedések pár százmilliárd forintos adócsökkentést jelentenek. Közülük is a legnagyobb a különadó eltörlése, mivel csak a cégek tavaly 180 milliárd forintot, a magánszemélyek pedig 20 milliárd forintot róttak le.

Pletykák keringenek arról, hogy a fent vázolt bevételkiesést nem engedheti meg magának a kormány, ezért esetleg később azok hatását enyhítő, de le nem nullázó ellenintézkedések bejelentésére kerülhet sor. Végeredményben tehát egy szerényebb adócsökkentés jöhet ki az egészből.

A fenti, eddig tudható lépések alapján kijelenthető, hogy szó sincs eredetileg adóreformnak beharangozott intézkedéssorozatról. Inkább bizonyos adókulcsok ide-oda tologatása lehet a megfelelő jellemzés. Ettől még érinthet kedvezően bizonyos gazdasági-társadalmi csoportokat és jótékony hatásai is lehetnek a vállalati versenyképességre, a foglalkoztatásra. A szolidaritási adó várható eltörlése, illetve a foglalkoztatási terhek mérséklése bizonyára érdemi kedvező lépés lehet a vállalatoknak, ami a tőzsdei kereskedésben is éreztetheti hatását. Bízunk benne, hogy az elsősorban szociális jellegű, választások előtti osztogatásra utaló lépések valóban a háttérben maradnak.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy mennyire kidolgozatlan a csomag a jelenlegi ismeretek szerint - már ami a költségvetési egyenlegre gyakorolt várható hatást illeti (egyenlegre ellensúlyozó lépésekről is gondolkodnak). Ez fokozott bizonytalanságra utal a kormány köreiben az intézkedéssorozat várható hatását (céljai elérését) illetően.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem