15 °C Budapest

Tízpontos adócsomagot jelent be Gyurcsány - Eltörlik a szolidaritási adót!

Pénzcentrum
2008. február 14. 17:32

Tízpontos, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kedves, tágabb értelemben pedig az üzleti szférát kedvezőbb helyzetbe hozó adócsomagot fog bejelenteni Gyurcsány Ferenc kormányfő a hétfői parlamenti beszédében - értesült az Index. A tervek szerint a változások 2009-től lépnének életbe.

Az öt legfajsúlyosabb lépés a következő lesz:

1. A legnagyobb hatású intézkedés kétség kívül a szolidaritási adóként elhíresült, 4 százalékos különadó eltörlése. Ez érinti mind a társaságokat, mind pedig a magánszemélyeket, hiszen a 4 százalékos különadót 2006 szeptemberében a társas vállalkozások és az egyéni vállalkozók számára vezették be, a magánszemélyeknek pedig évi 6.7 millió forint feletti éves jövedelmük után 2007. január 1-jétől kezdődően fizetik a terhet.

2. A foglalkoztatásra rakódó elvonásokat mérsékli, hogy a magánszemély által fizetendő, jelenleg 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot érintő könnyítést vezethetnek be. A nyugdíjjárulék esetében van egy plafon - 2007-ben például a már említett évi 6.7 millió forint körüli szint volt -, ami felett már nem kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetni. Az egészségbiztosítási járulék esetében azonban nincs, ezért könnyen elképzelhető, hogy az intézkedés ezt érinti.

3. A munkaadó által fizetendő tb-járulékot illetően is könnyítenek, de ott elsősorban a mikrovállalkozásokra szabnák az esetleges járulékcsökkentést. Magyarán: a kevés alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások csökkentett tb-járulékot fizethetnek.

4. A foglalkoztatottak ma bizonyos jövedelemhatárig igénybe vehetik az adójóváírást, amivel adóterhüket mérsékelhetik. Ezt a lehetőséget az egyéni vállalkozóknak is megadják.

5. Az egész üzleti szektort érinti, hogy a helyi iparűzési adó alapjából levonhatóvá tesznek néhány tételt (mint például a k+f-kiadásokat), illetve kedvezményt vezetnek be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Index összegzése szerint ezek az intézkedések pár százmilliárd forintos adócsökkentést jelentenek. Közülük is a legnagyobb a különadó eltörlése, mivel csak a cégek tavaly 180 milliárd forintot, a magánszemélyek pedig 20 milliárd forintot róttak le.

Pletykák keringenek arról, hogy a fent vázolt bevételkiesést nem engedheti meg magának a kormány, ezért esetleg később azok hatását enyhítő, de le nem nullázó ellenintézkedések bejelentésére kerülhet sor. Végeredményben tehát egy szerényebb adócsökkentés jöhet ki az egészből.

A fenti, eddig tudható lépések alapján kijelenthető, hogy szó sincs eredetileg adóreformnak beharangozott intézkedéssorozatról. Inkább bizonyos adókulcsok ide-oda tologatása lehet a megfelelő jellemzés. Ettől még érinthet kedvezően bizonyos gazdasági-társadalmi csoportokat és jótékony hatásai is lehetnek a vállalati versenyképességre, a foglalkoztatásra. A szolidaritási adó várható eltörlése, illetve a foglalkoztatási terhek mérséklése bizonyára érdemi kedvező lépés lehet a vállalatoknak, ami a tőzsdei kereskedésben is éreztetheti hatását. Bízunk benne, hogy az elsősorban szociális jellegű, választások előtti osztogatásra utaló lépések valóban a háttérben maradnak.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy mennyire kidolgozatlan a csomag a jelenlegi ismeretek szerint - már ami a költségvetési egyenlegre gyakorolt várható hatást illeti (egyenlegre ellensúlyozó lépésekről is gondolkodnak). Ez fokozott bizonytalanságra utal a kormány köreiben az intézkedéssorozat várható hatását (céljai elérését) illetően.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?