12 °C Budapest

Hatmilliárdot potyáztak el az utasok

Pénzcentrum
2007. december 28. 08:30

Szigorú intézkedéseket vezet be jövőre a személyszállítást végző MÁV Start Zrt. a bliccelés visszaszorítására érdekében, mert a potyautasok éves szinten jelentős hiányt okoznak a társaságnak - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idén például a teljes hálózatában hatmilliárd forint bevételkiesése keletkezett emiatt a MÁV-nak, a menetjegy nélkül utazók aránya a főváros környéki elővárosi forgalomban a legnagyobb, ezen a területen hárommilliárd forinttal kisebb bevételt szedett be a társaság, mint amennyit az utazások száma indokolna.

A MÁV jövőre a vasúti forgalmat a szolgáltatás színvonalának emelésével és új kedvezményrendszerrel akarja növelni. A jövő évi tervek között szerepel az úgynevezett gyakori használói kártya kibocsátása, amelynek birtokában egész évben féláron lehet jegyet váltani a MÁV hálózatán. A 26 év alattiak 25, az ennél idősebb utasok 35 ezer forintért juthatnak hozzá az utazási kártyához. Elsőként a Balaton környéki forgalomban vezetnék be jövő nyáron a családi fülkés vasúti kocsikat, egyes szerelvényeken pedig külön helyiségek lesznek a kisgyermekkel utazók részére. A cég jövő évi fejlesztési tervei között szerepel tíz új intercity-kocsi beszerzése, és a már megrendelt Flirt motorvonatokból 39 új szerelvény érkezik az országba.

A vasúti közlekedés finanszírozása jövőre megoldottnak látszik, bár a MÁV üzemelése veszteséges lesz. A központi költségvetés a menetdíjakkal nem fedezett költségek kiegészítésére termelési árkiegészítés címén 125 milliárd forintot bocsát a MÁV rendelkezésére, de ezen felül is megmarad húszmilliárd forint hiány. Ezt a vasúttársaság a MÁV Cargo áruszállító cég eladása után befolyó összeg - 102,5 milliárd forint - egy részéből finanszírozza.

A MÁV kiszervezi vontatási üzletágát. A MÁV Trakció Zrt. 2008 januárjától működik önálló gazdasági társaságként.
Tegnap megkezdődtek a MÁV Zrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalások. A vállalatvezetés nyilatkozatai hétszázalékos ajánlatról szólnak, ezzel szemben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint összességében csak három százalékkal növekednének a juttatások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?