Hatmilliárdot potyáztak el az utasok

Pénzcentrum
2007. december 28. 08:30

Szigorú intézkedéseket vezet be jövőre a személyszállítást végző MÁV Start Zrt. a bliccelés visszaszorítására érdekében, mert a potyautasok éves szinten jelentős hiányt okoznak a társaságnak - írja a Magyar Hírlap.

Az idén például a teljes hálózatában hatmilliárd forint bevételkiesése keletkezett emiatt a MÁV-nak, a menetjegy nélkül utazók aránya a főváros környéki elővárosi forgalomban a legnagyobb, ezen a területen hárommilliárd forinttal kisebb bevételt szedett be a társaság, mint amennyit az utazások száma indokolna.

A MÁV jövőre a vasúti forgalmat a szolgáltatás színvonalának emelésével és új kedvezményrendszerrel akarja növelni. A jövő évi tervek között szerepel az úgynevezett gyakori használói kártya kibocsátása, amelynek birtokában egész évben féláron lehet jegyet váltani a MÁV hálózatán. A 26 év alattiak 25, az ennél idősebb utasok 35 ezer forintért juthatnak hozzá az utazási kártyához. Elsőként a Balaton környéki forgalomban vezetnék be jövő nyáron a családi fülkés vasúti kocsikat, egyes szerelvényeken pedig külön helyiségek lesznek a kisgyermekkel utazók részére. A cég jövő évi fejlesztési tervei között szerepel tíz új intercity-kocsi beszerzése, és a már megrendelt Flirt motorvonatokból 39 új szerelvény érkezik az országba.

A vasúti közlekedés finanszírozása jövőre megoldottnak látszik, bár a MÁV üzemelése veszteséges lesz. A központi költségvetés a menetdíjakkal nem fedezett költségek kiegészítésére termelési árkiegészítés címén 125 milliárd forintot bocsát a MÁV rendelkezésére, de ezen felül is megmarad húszmilliárd forint hiány. Ezt a vasúttársaság a MÁV Cargo áruszállító cég eladása után befolyó összeg - 102,5 milliárd forint - egy részéből finanszírozza.

A MÁV kiszervezi vontatási üzletágát. A MÁV Trakció Zrt. 2008 januárjától működik önálló gazdasági társaságként.
Tegnap megkezdődtek a MÁV Zrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalások. A vállalatvezetés nyilatkozatai hétszázalékos ajánlatról szólnak, ezzel szemben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint összességében csak három százalékkal növekednének a juttatások.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem