4 °C Budapest

100 milliót loptak eddig a betegektől a kórházakban...

Pénzcentrum
2007. december 14. 13:20

A betegpanaszokat jelentős részben a kórházi étkezés minősége mellett a kórházakban történő lopások váltják ki. A helyzetet súlyosbítja, hogy a nagy számú lopások miatt egyre több intézmény vezetése korlátozza kényszerűségből a beteglátogatási időt. A vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarításból az étkezés minőségét már javítani tudtuk. Ugyanezek a megtakarítások most lehetővé teszik, hogy a betegek értékeire is jobban tudjunk vigyázni anélkül, hogy a betegek látogatására kijelölt időt szűkíteni kelljen. A cél az, hogy a betegeknek ne kelljen választaniuk az értékeik és a szeretteik között.

Ezek az adatok a bűncselekményekre, azaz a 10 ezer forintnál nagyobb okozott kárra vonatkoznak. Bár az adatok szerint az idei évben valószínűleg kicsit csökken a lopások száma, de az okozott kár értéke növekszik. A 10 ezer forintos kárt el nem érő lopásokat, valamint a szakértők szerint jelentős mértékű látenciát (olyan esetek, amelyek nem jutnak a hatóságok tudomására) hozzávéve a tényleges kár elérheti az évi 150 millió forintot. Ez az összeg még akkor is óriási, ha ennek egy részét nem a betegek sérelmére követik el.


A tolvajok a leggyakrabban mobiltelefonokat, ékszereket, órákat és készpénzt visznek el a betegektől. Mostanáig nagyon nehéz volt megoldani, hogy ezek az értékek biztonságban legyenek a műtét, a fürdés, az alvás vagy a séta alatt. Hiába alkalmaz a legtöbb kórház biztonsági szolgálatot, a készpénzt, az ékszert vagy a mobiltelefont észrevétlenül és gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül lehetett kivinni a kórházakból.

Személyes széf minden betegnek

Az egészségügyi miniszter február 15-től előírja, hogy minden kórházi ágyhoz tartoznia kell egy személyes széfnek is. A kórházi minimumfeltételeket meghatározó rendelet kiegészül azzal a ponttal, hogy az eddig is kötelező éjjeliszekrény mellett elektronikusan zárható széfet is el kell helyezni. (Azért van szükség elektronikus zárra, mert egyébként a kulcs is ellopható.)

A zárható személyes széfekben mindenki biztonsággal tárolhatja a mobiltelefonját, az ékszereit és a pénzét is.

A beszerzést az intézmények végzik, és a társadalombiztosítás fizeti a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarításból. Egy széf ára kb. 8-9 ezer forint, 70 ezer ággyal számolva ez összesen 600 millió forintos kiadást jelent, amit az intézmények még december végéig megkapnak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?