9 °C Budapest

Lehet, hogy megúsztuk: nem lesz drágább az élelmiszer?

Pénzcentrum
2007. december 12. 14:00

A rohamosan emelkedő élelmiszerárak az elmúlt időszak során jócskán megnövelték az áremelkedés ütemének mérésére szolgáló inflációt Kelet-Európában, azonban a legfrissebb magyar és szlovák adatok a Reuters szerint már okot adhatnak arra, hogy fellélegezzünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai éves inflációs ráta 7,1 százalékra emelkedett novemberben, az októberi 6,7 százalékról, eközben északi szomszédunknál csökkenést tapasztaltak, 3,3 százalékról 3,1 százalékra. Az élelmiszerek áremelkedése viszont egészen más sémát mutat, itthon az októberi 2 százalékos adat után 1,4 százalékot mértek, Szlovákiában is csökkent a mutató, 2,6 százalékról 1,2 százalékra.


A cseh adatok kissé másként festenek, ugyanis ott 6 éves rekord dőlt meg az 5 százalékos rátával. A lengyel inflációra csak a mai nap derül fény, de ott is inkább a csehekéhez hasonló szituációra lehet számítani.

Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch elemzője szerint Magyarország a környező országokhoz képest más ciklusban tartózkodik jelenleg, s az emelkedő élelmiszer- és energiaárak csupán rövid távú inflációs nyomást okoznak, amely hatás lassanként kifut. Lengyelországban ezzel szemben nem egy egyszeri sokkról van szó, ott strukturális problémák akadnak.

Ezt jelzi az is, hogy míg itthon a feldolgozatlan élelmiszerek ára emelkedett, addig a lengyeleknél a feldolgozott élelmiszereké. Az elemző szerint egyébként mindkét országban 4,5 százalék körül alakulhat a mutató a harmadik negyedévre. Ez pedig azt jelenti, hogy lassanként majd beindulhat itthon a kamatcsökkentési ciklus, 12-15 hónapos időtávon 6 százalék alá is mehet az alapkamat az elemző vélekedése szerint. Ezzel szemben Lengyelországban a jelenlegi 5-ről emelkedhet 7 százalékra az irányadó ráta.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Itthon 2008-ban szűkebbre tervezik a költségvetést, míg Lengyelországban ennek ellenkezője várható. Emiatt Sija Sepping, a Lehman elemzője úgy gondolja, hogy a két ország kockázati prémiumának különbsége nullára mérséklődhet.

Csehországban a megugrott inflációnak köszönhetően az elemzők alapkamat-emelésre számítanak, annak ellenére, hogy a korona árfolyama az erős tartományban tartózkodik. A román alapkamatra vonatkozó kilátásokat pedig inkább a lej árfolyama befolyásolja, mintsem az infláció.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?