14 °C Budapest

Kik a legkorruptabbak? - Rendőrök, politikusok, orvosok...

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:00

A világon 10 százaléknál is magasabb azoknak az aránya, akik az elmúlt egy évben találkoztak valamilyen megvesztegetési formával. A korrupció pedig leginkább a szegény rétegeket érinti mind a fejlett, mind pedig az elmaradott országokban - ez derül ki a Transparency International idei évi Global Corruption Barometeréből.

A 60 ország 63 199 lakosának megkérdezésével készült felmérés alapján a legtöbb korrupcióval Albániában, Kambodzsában, Kamerunban, Macedóniában, Koszovóban, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Romániában és Szenegálban találkozhattak, ezekben az országokban a válaszadók több mint 30 százaléka fizetett kenőpénzt.


A "legtisztább" üzletágak a szolgáltatások, illetve a közművek (telefon- és gáz) területén volt tapasztalható, míg a leggyakrabban az igazságszolgáltatásban lehetett találkozni valamilyen rendellenességgel. A rendőrséggel kapcsolatba kerülő válaszadók 25 százalékának kellett külön fizetnie, míg a második helyet a bíróságok foglalták el.

Míg világszinten a rendőrséggel van a legtöbb probléma, addig az unióban az egészségügyi szolgáltatások területe a leginkább korrupt. A válaszadóknak azt is meg kellett nevezniük, melyik intézmény a leginkább fertőzött, melyre évről évre a politikai pártok, illetve a parlament volt a válasz.

A megkérdezettek 54 százaléka - szemben a 2003-as 43 százalékkal - nyilatkozott úgy hogy a jövőben várhatóan emelkedik majd a korrupció aránya. Az idei felmérésben mindössze minden ötödik válaszadó gondolta úgy, hogy várhatóan csökkenni fog a korrupció.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormányzati anti-korrupciós intézkedésekkel kapcsolatos vélekedések hasonló mintát mutattak, mint a jövőbeli várakozások, a felmérésben részt vevők több mint fele úgy gondolja, hogy ezeknek nem lesz semmilyen hatása. Mindössze minden harmadik válaszadó vélekedett úgy, hogy a kormány harca eredményes a korrupcióval szemben.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?