Kik a legkorruptabbak? - Rendőrök, politikusok, orvosok...

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:00

A világon 10 százaléknál is magasabb azoknak az aránya, akik az elmúlt egy évben találkoztak valamilyen megvesztegetési formával. A korrupció pedig leginkább a szegény rétegeket érinti mind a fejlett, mind pedig az elmaradott országokban - ez derül ki a Transparency International idei évi Global Corruption Barometeréből.

A 60 ország 63 199 lakosának megkérdezésével készült felmérés alapján a legtöbb korrupcióval Albániában, Kambodzsában, Kamerunban, Macedóniában, Koszovóban, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Romániában és Szenegálban találkozhattak, ezekben az országokban a válaszadók több mint 30 százaléka fizetett kenőpénzt.


A "legtisztább" üzletágak a szolgáltatások, illetve a közművek (telefon- és gáz) területén volt tapasztalható, míg a leggyakrabban az igazságszolgáltatásban lehetett találkozni valamilyen rendellenességgel. A rendőrséggel kapcsolatba kerülő válaszadók 25 százalékának kellett külön fizetnie, míg a második helyet a bíróságok foglalták el.

Míg világszinten a rendőrséggel van a legtöbb probléma, addig az unióban az egészségügyi szolgáltatások területe a leginkább korrupt. A válaszadóknak azt is meg kellett nevezniük, melyik intézmény a leginkább fertőzött, melyre évről évre a politikai pártok, illetve a parlament volt a válasz.

A megkérdezettek 54 százaléka - szemben a 2003-as 43 százalékkal - nyilatkozott úgy hogy a jövőben várhatóan emelkedik majd a korrupció aránya. Az idei felmérésben mindössze minden ötödik válaszadó gondolta úgy, hogy várhatóan csökkenni fog a korrupció.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányzati anti-korrupciós intézkedésekkel kapcsolatos vélekedések hasonló mintát mutattak, mint a jövőbeli várakozások, a felmérésben részt vevők több mint fele úgy gondolja, hogy ezeknek nem lesz semmilyen hatása. Mindössze minden harmadik válaszadó vélekedett úgy, hogy a kormány harca eredményes a korrupcióval szemben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?