12 °C Budapest

Többször válunk mint az angolok: mire figyelj, ha nincs kiút?

Pénzcentrum
2007. október 1. 14:00

A válási statisztikák szerte a világon romló képet mutatnak, nincs ez másként az Egyesült Királyságban sem, ahol az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a válások száma: manapság évente 130 ezer házasságot bontanak fel. A házasság intézményének megítélését tovább árnyalja, hogy míg 1981-ben csak minden tizedik válás esetében fordult elő, hogy az egyik félnek korábban már volt egy sikertelen házassága, addig ez a körülmény 2005-ben már minden ötödik bírósági végzés esetén fennállt.

Bár váláskor persze a legnagyobb figyelmet a gyerekek elhelyezése igényli, a szakértők szerint elgondolkodtató, hogy a több ezer fontra, tehát több száz ezer, esetleg millió forintra rugó válási költségre és a közös pénzügyek rendezésére kevesebb figyelem jut, mint arra, hogy a házi kedvencek hova kerüljenek.

Persze a válást, ha nincs vita a felek között a közösen szerzett vagyontárgyak megosztásáról és a gyermekek elhelyezéséről, akkor ügyvéd nélkül is megúszhatják azok, akik végül arra az eredményre jutottak, hogy egyedül könnyebb lesz. Ez azonban elég ritka, így az esetek többségében a válóperes ügyvédek jelentős szerepet játszanak a végső eredmény kialakulásában. Nem árt azonban a siker árát előre megtudni, figyelmeztetnek a fogyasztóvédők, és tételes becslést kérni arról, hogy végül mekkora ügyvédi díjjal kell számolnia a feleknek.

Abban az esetben is fontos odafigyelni azonban arra, hogy csakis a bíróság határozat szüntetheti meg a vagyonközösséget, ha a költséghatékonyság érdekében a felek az ügyvéd segítségét mellőzve, önállóan állapodnak meg. A bírósági végzés hiányában ugyanis a későbbiekben kellemetlen meglepetések érhetik a válás után új életüket építő feleket. 
 
A közös költségvetés felszámolásakor mindenképpen szükséges az elszámolásra is időt és energiát fordítani: a közöses felvett hitelek, igényelt hitelkártyák adóssága ugyanis még abban az esetben is közös teherként merül fel, ha az adósságot bizonyíthatóan csak valamelyik fél halmozta fel. Emellett nagyon fontos tételesen megállapodni a közösen szerzett vagyontárgyak sorsáról.

Angliában az elvégzendő feladatok listáját, a hazánkban is rendkívüli fontossággal bíró ingatlan sorsáról való döntés mellett, a nyugdíjalap kérdése is hosszabbítja. A szigetországban ugyanis a felek dönthetnek úgy, hogy közösen készülnek fel a nyugdíjas évekre. Ha az alap valóban közös, jó megoldást jelenthet, ha az egyik fél az ingatlannal, a másik fél pedig a nyugdíjalapban elhelyezett összeggel "gazdagodva" kerül ki a házasságból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár az Egyesült Királyságban még nem kötelező érvényűek a házassági szerződések, az európaihoz egyre inkább alkalmazkodó angolszász bíróságok egyre többször veszik figyelembe a felek előzetes megállapodását. Hazánkban, az Egyesült Királysággal szemben, a vitás kérdésekben való döntéskor jelentős szerepet játszik a házassági szerződés, melyről egy korábbi cikkünkben már bővebben szóltunk.

Hazánkban, annak ellenére, hogy a válások növekedési üteme az elmúlt 50 évben jelentősen elmaradt az Egyesült Királyságban jellemzőtől, a népességre vetített adatokat tekintve, arányaiban több válást mondanak ki évente, mint a szigetországban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?