23 °C Budapest

Többször válunk mint az angolok: mire figyelj, ha nincs kiút?

Pénzcentrum
2007. október 1. 14:00

A válási statisztikák szerte a világon romló képet mutatnak, nincs ez másként az Egyesült Királyságban sem, ahol az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a válások száma: manapság évente 130 ezer házasságot bontanak fel. A házasság intézményének megítélését tovább árnyalja, hogy míg 1981-ben csak minden tizedik válás esetében fordult elő, hogy az egyik félnek korábban már volt egy sikertelen házassága, addig ez a körülmény 2005-ben már minden ötödik bírósági végzés esetén fennállt.

Bár váláskor persze a legnagyobb figyelmet a gyerekek elhelyezése igényli, a szakértők szerint elgondolkodtató, hogy a több ezer fontra, tehát több száz ezer, esetleg millió forintra rugó válási költségre és a közös pénzügyek rendezésére kevesebb figyelem jut, mint arra, hogy a házi kedvencek hova kerüljenek.

Persze a válást, ha nincs vita a felek között a közösen szerzett vagyontárgyak megosztásáról és a gyermekek elhelyezéséről, akkor ügyvéd nélkül is megúszhatják azok, akik végül arra az eredményre jutottak, hogy egyedül könnyebb lesz. Ez azonban elég ritka, így az esetek többségében a válóperes ügyvédek jelentős szerepet játszanak a végső eredmény kialakulásában. Nem árt azonban a siker árát előre megtudni, figyelmeztetnek a fogyasztóvédők, és tételes becslést kérni arról, hogy végül mekkora ügyvédi díjjal kell számolnia a feleknek.

Abban az esetben is fontos odafigyelni azonban arra, hogy csakis a bíróság határozat szüntetheti meg a vagyonközösséget, ha a költséghatékonyság érdekében a felek az ügyvéd segítségét mellőzve, önállóan állapodnak meg. A bírósági végzés hiányában ugyanis a későbbiekben kellemetlen meglepetések érhetik a válás után új életüket építő feleket. 
 
A közös költségvetés felszámolásakor mindenképpen szükséges az elszámolásra is időt és energiát fordítani: a közöses felvett hitelek, igényelt hitelkártyák adóssága ugyanis még abban az esetben is közös teherként merül fel, ha az adósságot bizonyíthatóan csak valamelyik fél halmozta fel. Emellett nagyon fontos tételesen megállapodni a közösen szerzett vagyontárgyak sorsáról.

Angliában az elvégzendő feladatok listáját, a hazánkban is rendkívüli fontossággal bíró ingatlan sorsáról való döntés mellett, a nyugdíjalap kérdése is hosszabbítja. A szigetországban ugyanis a felek dönthetnek úgy, hogy közösen készülnek fel a nyugdíjas évekre. Ha az alap valóban közös, jó megoldást jelenthet, ha az egyik fél az ingatlannal, a másik fél pedig a nyugdíjalapban elhelyezett összeggel "gazdagodva" kerül ki a házasságból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár az Egyesült Királyságban még nem kötelező érvényűek a házassági szerződések, az európaihoz egyre inkább alkalmazkodó angolszász bíróságok egyre többször veszik figyelembe a felek előzetes megállapodását. Hazánkban, az Egyesült Királysággal szemben, a vitás kérdésekben való döntéskor jelentős szerepet játszik a házassági szerződés, melyről egy korábbi cikkünkben már bővebben szóltunk.

Hazánkban, annak ellenére, hogy a válások növekedési üteme az elmúlt 50 évben jelentősen elmaradt az Egyesült Királyságban jellemzőtől, a népességre vetített adatokat tekintve, arányaiban több válást mondanak ki évente, mint a szigetországban.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem