3 °C Budapest

Európában a csehek utaznak a legtöbbet - mi hol állunk a listán?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 08:11

Az évente a világ több mint 30 országában készülő GfK Roper Jelentés idei felmérése azt is vizsgálta, hogy szabadidőnket milyen gyakran töltjük három napnál hosszabb, pihenési célú utazással; az ilyen utazások úticélját milyen arányban közelítjük meg repülővel. Az eredmények tükrében megállapítható, hogy Európában leggyakrabban a csehek utaznak, legnagyobb arányban a nyugat-európaiak utaznak repülőgéppel, de honfitársaink is a régiós átlagnál gyakrabban váltanak repülőjegyet ilyen utazásokhoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A több mint 30 országban mintegy 30.000 megkérdezésre kapott válaszokat összegző GfK Roper Jelentés eredményei szerint az elmúlt évben Európában a csehek utaztak a legtöbbet, hiszen átlagosan 2,3 alkalommal vállalkoztak három napnál hosszabb, pihenési célú utazásra. Ennél az arányszámnál lényegesen alacsonyabb úgy a kelet-közép-európai átlag (1,9), mint a nyugat-európai átlag (1,8) is. Magyarországon a megkérdezettek a kelet-közép-európai átlagnak megfelelő gyakorisággal utaztak a kikapcsolódásért.


Ettől kicsit eltérő képet mutat a repülőgéppel utazók aránya alapján felállított rangsor. Az elmúlt évben úticéljuk megközelítésére legnagyobb arányban a nyugat-európai megkérdezettek (44 százalék) választották a repülőgépet. Ugyanez az arány globálisan, az összes megkérdezett válaszát figyelembe véve 34 százalékot ér el. A saját bevallásuk szerint repülőgéppel utazók Kelet-Közép-Európában mért 16 százalékos átlagát Csehország (28 százalék) és Magyarország (19 százalék) egyaránt felülmúlja, míg az oroszországi 16 százalék megegyezik, a Lengyelországban rögzített 12 százalék pedig elmarad a régiós átlagtól.


Az adatokból kitűnik, hogy Magyarországon az elmúlt egy évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utazók több mint fele a fővárosban él (59 százalék), illetve teljes munkaidőben foglalkoztatott (51 százalék). Jellemzően nagy arányt képviselnek körükben a gyermekkel rendelkezők (49 százalék). Ezen utazók átlagos életkora 36,9 év, ezzel szemben az azonos céllal repülőgéppel utazók átlagéletkora picit magasabb, 37,4 év körül alakul. Ez utóbbi csoport - tehát, akik az elmúlt évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utaztak, és úticéljukat ebből legalább egyszer repülőgéppel közelítették meg - körében a nem repülőgéppel utazókkal szemben már magasabb (47 százalék) az egyedülállók aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?