Lesz-e kamatvágás és ha igen mekkora az USA-ban?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:01

Jelentős riadalmat keltettek a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok. A várt 100 ezer főt meghaladó bővüléssel szemben a munkahelyek száma kb. 4 ezerrel csökkent. A változásokban sok elemző a lakóingatlanok piacával kapcsolatos korrekció begyűrűzését látja. A részvényárfolyamok jelentősen estek, a kötvénypiacon kisebb rally alakult ki (hozamcsökkenés), a dollár jelentősen gyengült. A piacok figyelme ismét erősen a Fed viselkedésére fókuszál, sokan gyors 50 bp-os kamatvágásban bizakodnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gyors kamatvágásban bíznak a piacok a Fed részéről a pénteki munkaerőpiaci adatok után. A kamatvágás feltételezett ténye mellett egyre inkább arról szólnak már a találgatások, hogy a Fed mennyire lesz agresszív, csak egy 25 bp-os indikatív lépés várható, vagy egy jelentősebb 50 bp-os lépésre szánja el magát a Nyíltpiaci Bizottság. Amint látható, az ingatlanokhoz kapcsolódó hiteltermékek piacán bekövetkezett zavar és annak feltételezett hatásai érdemben befolyásolják az összes jegybank működését a nagyobb gazdasági egységekben (EKB, BoE).

A Calyon elemzői az idei évben mintegy 75 bp-os kamatcsökkentésre számítanak az USA-ban. A szakértők szerint mindez viszonylag fokozatosan következhet be, az első 25 bp-os vágás szeptember 18-ra várható. A volatilis munkaerőpiaci adatok mellett ugyanakkor az intézmény minden bizonnyal további információkat vár, hogy a hiteltermékek terén mutatkozó problémák mennyiben érintik a gazdaság egyéb területeit. Ezek közé tartozik a hét végére várható kiskereskedelmi forgalomról szóló statisztika (0.7%-os növekedési várakozás), illtve a szeptemberi Michigan fogyasztói bizalmi index - melyet pénteken közölnek - szintén az erősen figyelt adatok közé tartozik.

A héten várható fontosabb adatközlésekre az alábbi cikkünkben hívtuk fel a figyelmet:

2007.09.10 05:55
Jön a svájci kamatdöntés

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07