13 °C Budapest

Miért kerül 300 millióba a tűzijáték?

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 08:04

Körülbelül háromszázmillió forintot költ a kormány az alkotmánynapi ünnepségsorozatra, annyit, mint tavaly. Most azonban lényegesen több jut a biztonságra: ötvenmilliót fordítanak a készenléti szolgálatokra és más biztonsági intézkedésekre - írja a Népszabadság.

Ezúttal a nézők felkészítése sem marad el, mert szórólapon tájékoztatják őket, például a segélyhelyekről és a lehetséges menekülési útvonalakról. Ezúttal felelőse is lesz a rendezvénysorozatnak, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a területileg illetékes védelmi bizottságok és a meteorológiai szolgálat képviselőiből álló operatív törzs augusztus 10-i ülésén neveznek meg. Ő dönthet a tűzijáték azonnali lefújásáról is. Az esetleges szükségintézkedések végrehajtására biztonsági, közlekedési és meteorológiai biztonsági tervek készülnek.

Az ígéretek szerint az esti tűzijáték komoly meglepetéseket tartogat. Ezúttal - a tavalyi három helyett - hat helyről lövik föl a rakétákat, és így a látványosság két és fél kilométernyi partszakaszon lesz élvezhető. Nagyjából 45 ezer pirotechnikai eszközt lőnek fel. A műsor tizenöt új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet tartalmaz, ilyen például a "Tűzmozsarak", a "Lángoló víz", a "Versengő hidak" és a "Stroboszkóp".

A tűzijáték lebonyolításában negyven szakképzett pirotechnikus vesz részt; az idén is ugyanaz a cég nyerte a megbízást, mint tavaly. Újdonság viszont, hogy egy független biztonságtechnikai tanúsító intézet szakértői felügyelik az előkészületeket, majd a tűzijáték lebonyolítását is. A rakétákat ezúttal "robbanásbiztos", üvegszál erősítésű műanyag vetőcsövekből lövik ki.

A Miniszterelnöki Hivatal az állami ünnepségsorozat megszervezéséről az Expander 2000 Kft.-vel kötött bruttó 296 millió forint értékű szerződést. A tűzijáték ára a legborsosabb: erre 95 milliót szánnak. A biztonsági intézkedések 51 milliót emésztenek fel, míg a Hősök terén a történelmi gálaműsor 49 és fél millióba kerül. A reklámköltségek 26 és fél millióra rúgnak. Ezekhez a tételekhez képest szinte fillérekből, alig kétmillióból hozzák ki a Kossuth téri zászlófelvonást, és a kenyérfesztiválra is csupán négymilliót szánnak, a tisztavatás nem egészen nyolcmilliót visz el. Az augusztus 20-i rendezvénysorozat az idén csupán tízmillióval kerül többe, mint a 2005-ös. 2003-ban még 340 milliót költöttek az ünnepi eseményekre, de a számla végöszszege 2000-ben az egymilliárdot is jóval meghaladta.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem