28 °C Budapest

Miért kerül 300 millióba a tűzijáték?

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 08:04

Körülbelül háromszázmillió forintot költ a kormány az alkotmánynapi ünnepségsorozatra, annyit, mint tavaly. Most azonban lényegesen több jut a biztonságra: ötvenmilliót fordítanak a készenléti szolgálatokra és más biztonsági intézkedésekre - írja a Népszabadság.

Ezúttal a nézők felkészítése sem marad el, mert szórólapon tájékoztatják őket, például a segélyhelyekről és a lehetséges menekülési útvonalakról. Ezúttal felelőse is lesz a rendezvénysorozatnak, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a területileg illetékes védelmi bizottságok és a meteorológiai szolgálat képviselőiből álló operatív törzs augusztus 10-i ülésén neveznek meg. Ő dönthet a tűzijáték azonnali lefújásáról is. Az esetleges szükségintézkedések végrehajtására biztonsági, közlekedési és meteorológiai biztonsági tervek készülnek.

Az ígéretek szerint az esti tűzijáték komoly meglepetéseket tartogat. Ezúttal - a tavalyi három helyett - hat helyről lövik föl a rakétákat, és így a látványosság két és fél kilométernyi partszakaszon lesz élvezhető. Nagyjából 45 ezer pirotechnikai eszközt lőnek fel. A műsor tizenöt új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet tartalmaz, ilyen például a "Tűzmozsarak", a "Lángoló víz", a "Versengő hidak" és a "Stroboszkóp".

A tűzijáték lebonyolításában negyven szakképzett pirotechnikus vesz részt; az idén is ugyanaz a cég nyerte a megbízást, mint tavaly. Újdonság viszont, hogy egy független biztonságtechnikai tanúsító intézet szakértői felügyelik az előkészületeket, majd a tűzijáték lebonyolítását is. A rakétákat ezúttal "robbanásbiztos", üvegszál erősítésű műanyag vetőcsövekből lövik ki.

A Miniszterelnöki Hivatal az állami ünnepségsorozat megszervezéséről az Expander 2000 Kft.-vel kötött bruttó 296 millió forint értékű szerződést. A tűzijáték ára a legborsosabb: erre 95 milliót szánnak. A biztonsági intézkedések 51 milliót emésztenek fel, míg a Hősök terén a történelmi gálaműsor 49 és fél millióba kerül. A reklámköltségek 26 és fél millióra rúgnak. Ezekhez a tételekhez képest szinte fillérekből, alig kétmillióból hozzák ki a Kossuth téri zászlófelvonást, és a kenyérfesztiválra is csupán négymilliót szánnak, a tisztavatás nem egészen nyolcmilliót visz el. Az augusztus 20-i rendezvénysorozat az idén csupán tízmillióval kerül többe, mint a 2005-ös. 2003-ban még 340 milliót költöttek az ünnepi eseményekre, de a számla végöszszege 2000-ben az egymilliárdot is jóval meghaladta.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?