Tombol a bioetanol-ipar: kevés lehet a gabona

Pénzcentrum
2007. július 26. 08:33

A súlyos szárazság, illetve a dinamikusan bővülő hazai bioetanol ipar miatt megnövekedett kereslet következtében már az idén kukorica hiányra lehet számítani Magyarországon - írja a Világgazdaság mai száma. Az elmúlt napokban bejelentett nagyberuházások több százezer tonna kukoricát emésztenének fel, ám ezeknek várhatóan csak kis százaléka valósul meg belátható időn belül - véli Németh Imre, a MEH államtitkára.

Mint arról az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk, a bioetanol ipar virágzik hazánkban, sorra jelentik be a nagyobbnál nagyobb beruházásokat, a Magyarország által megcélzott 800 ezer tonnás éves kapacitás pedig messze meghaladja a hazai keresletet, így a szektor egyértelműen exportra rendezkedik be.

A MEH államtitkára arra figyelmeztet, a korábbi tervekkel ellentétben ennek a kapacitásnak az elérése nem két-három, hanem legalább öt évet vehet igénybe, de ez mit sem változtat azon, hogy a hazai kapacitás már most is nagyobb annál a mértéknél, amit a MOL hajlandó átvenni.

A 800 ezer tonna bioetanol előállításához mintegy 2.5 millió tonna kukoricára lenne szükség és míg Magyarország a múltban rendszerint több millió tonnás kukoricafelesleget termelt, idén várhatóan már a takarmányozásra is alig lesz elég az idei termés. Pesszimista becslések szerint idén itthon 4-5 millió tonna kukoricatermésre lehet számítani, míg csak a takarmányigény 4 millió tonnára tehető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25