12 °C Budapest

Tombol a bioetanol-ipar: kevés lehet a gabona

Pénzcentrum
2007. július 26. 08:33

A súlyos szárazság, illetve a dinamikusan bővülő hazai bioetanol ipar miatt megnövekedett kereslet következtében már az idén kukorica hiányra lehet számítani Magyarországon - írja a Világgazdaság mai száma. Az elmúlt napokban bejelentett nagyberuházások több százezer tonna kukoricát emésztenének fel, ám ezeknek várhatóan csak kis százaléka valósul meg belátható időn belül - véli Németh Imre, a MEH államtitkára.

Mint arról az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk, a bioetanol ipar virágzik hazánkban, sorra jelentik be a nagyobbnál nagyobb beruházásokat, a Magyarország által megcélzott 800 ezer tonnás éves kapacitás pedig messze meghaladja a hazai keresletet, így a szektor egyértelműen exportra rendezkedik be.

A MEH államtitkára arra figyelmeztet, a korábbi tervekkel ellentétben ennek a kapacitásnak az elérése nem két-három, hanem legalább öt évet vehet igénybe, de ez mit sem változtat azon, hogy a hazai kapacitás már most is nagyobb annál a mértéknél, amit a MOL hajlandó átvenni.

A 800 ezer tonna bioetanol előállításához mintegy 2.5 millió tonna kukoricára lenne szükség és míg Magyarország a múltban rendszerint több millió tonnás kukoricafelesleget termelt, idén várhatóan már a takarmányozásra is alig lesz elég az idei termés. Pesszimista becslések szerint idén itthon 4-5 millió tonna kukoricatermésre lehet számítani, míg csak a takarmányigény 4 millió tonnára tehető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?