7 °C Budapest

Házasság nélkül is viszik a vagyont? Mi az igazság?

Pénzcentrum
2007. március 30. 05:40

"Megszelídítik a vadházasságot?" avagy "Dráma az élettársak vagyoni viszonyainak szabályozásában"... Ilyen és hasonló szalagcímeket lehet látni manapság az újságok címlapján. Természetesen mindenkiben először az élettársi kapcsolat vagyoni kérdései merülnek fel: hogyan alakul az öröklés? Akkor mostantól közös vagyon lesz itt is? Meg kell felezni a lakásomat az élettársammal? Mindezt hogy tehetik meg, mikor éppen ezért nem házasodtam meg? Utánanéztünk tehát - elsősorban - ezeknek a kérdéseknek, és elég érdekes eredményekre bukkantunk!

Az első és talán legjelentősebb újítás a lakáshasználati jog bevezetése. A tervezet két esetet szabályoz: a nem tulajdonos élettárs lakáshoz való jogait a kapcsolat megszűnésekor, illetve a lakástulajdonos élettárs halálakor. A jogalkotó mélyen belenyúl a tulajdonosi viszonyokba, de egyben egy kis ellensúlyt is képez: a lakáshasználatot nem automatikusan adja, hanem bizonyos idő elteltével:

Az új szabályok szerint majd csak 10 évi együttélés után jogosult az élettárs erre a jogra, gyermek születése esetén viszont már egy év is elegendő. A bíróságok pedig mérlegelhetnek: 1 év alá soha nem mehetnek, viszont 10 évhez közeli időtartam esetén rászorultságtól függően hamarabbi elhalálozás esetén is megadhatják a lakáshasználatot a túlélő félnek.

Az első esetben egyébként úgy szól a fáma, hogy a kapcsolat megszűnésekor a nem tulajdonos, rászoruló élettársnak biztosítani kell a közösen lakott lakás használatát továbbra is, kvázi bérlői státuszban. A második esetben pedig az örökösökkel szemben illetné meg védelem a túlélő élettársat, aki - mivel nem házastárs, és így nem rokon, tehát nincsen sem törvényes öröklési, sem haszonélvezeti joga - vagy ebben az esetben is bérlőként, vagy egy másik lehetséges verzió szerint ingyenesen, élethosszig tartó időtartamra lakhatna benn a lakásban. Ezekkel az újításokkal a kiszolgáltatott, rászorult felet kívánja a jogalkotó segíteni, aki esetleg azért nem rendelkezik tulajdonnal, mert a háztartás vezetése, vagy a közös gyermek miatt adta fel munkáját...

A második újítás, ami általában szintén nagy felháborodást vált ki, az élettársak tartásának bevezetése ugyancsak a kapcsolat megszűnése esetére. Ennek a szabályozása teljes mértékben megegyezik a házastársi tartással: ugyanazokat a szempontokat (a rászorultságot) veszik figyelembe a megítéléskor, és itt is állhat fenn érdemtelenség. Ezenkívül nem köteles tartást fizetni az, aki ezzel a saját megélhetését, gyermeke eltartását veszélyeztetné.

A harmadik kardinális kérdés az életközösség alatt szerzett vagyon sorsa. A tévhittel ellentétben az új tervezet szerint is megmaradnak az élettársak ún. "önálló vagyonszerzőknek". Ez azt jelenti, hogy a vagyont a felek külön-külön, saját névre szerzik meg. Csak a kapcsolat megszűnésekor vizsgálhatja és oszthatja meg a bíróság a vagyonszaporulatot, méghozzá a szerzésben való közreműködés arányában. Ez a szabály tehát nem változott, nincs fele-fele arányú közös tulajdon, a rémhírek hamisak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Talán mindez csak két gyakorlati megjegyzéssel egészíthető ki: egyrészről a jövedelmeket (munka, "családi vállalkozásban", háztartásban, gyermeknevelésben való közreműködés) fogják figyelembe venni, és arányosanosztják szét az együttélés alatt szerzett vagyontárgyakat. Másrészről pedig igyekszenek a felek által kötött vagyonjogi szerződést előtérbe helyezni és szorgalmazni, ezzel is biztosítva a kötöttségektől való szabadulást. Ebben a felek akárhogy rendelkezhetnek, amíg az nem jó erkölcsbe ütköző, vagy jogszabálysértő (de a Ptk-val lehet ellentétes).

Összességében tehát elmondható, hogy közelítik ugyan az élettársi kapcsolatot a házassághoz, hasonló jogintézmények (élethosszig tartó lakáshasználat, élettársi tartás) bevezetésével, amelyek első látásra talán rémisztően hatnak. Mégis úgy látjuk, hogy még mindig találhatók olyan kiskapuk, amelyekkel valamennyire lazítani lehet a kötöttségeken.

Az új szabályozás elsődleges szempontjának a rászoruló élettárs védelmét tekinti a Legfelsőbb Bíróság hivatalos álláspontja szerint is. Nem az indokolatlan szigorítás a cél, hanem a jogalkotók igyekeznek megtalálni azt a kényes egyensúlyi pontot, ahol a fentebb vázolt hátrányokat már ki tudják küszöbölni, de mégsem szorítják az élettársakat túl szigorú keretek közé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem