Sima ügy lehet az energiapiaci nyitás: nem várható jelentős árváltozás

Pénzcentrum
2007. március 28. 11:00

A villamosenegia- és a gázpiac liberalizációja várhatóan nem fogja jelentősen befolyásolni az sem Európai Unióban, sem a hazánk területén jellemző fogyasztói árakat. Az árváltozás elmaradásának okát a bizottság szakértői a verseny éleződésének elmaradásában látják - írja a Magyar Hírlap.

A nyári piacnyitásra vonatkozó terveket már a tavalyi évben elkészítette a Magyar Energiahivatal (MEH), az új villamosenergia-piac modell szerint teljes mértékig megszűnne a jelenlegi rendszer, helyette pedig a nyártól kezdve az összes fogyasztó szabadon szerezhetné be az energiát.

A választás azonban nem kötelező érvényű, azok számára, akik nem akarnak szolgáltatót választani, az úgynevezett egyetemes villamosenergia-szolgáltató adja majd az energiát, amelynek csődje esetén a végső menedékes szolgáltató látja majd el a lakosságot.

A veszélyeztetett fogyasztókat azonban mindenképpen el kell látni, s várhatóan megszületik majd az új támogatási rendszer is, amely a tervek szerint három forrásból "táplálkozik" majd. Az három pilléres rendszer első részében az egyetemes szolgáltatók és az érintett kereskedők támogatása egy az összes fogyasztóra kivetített szociális támogatási díjjal lenne biztosítva, a másodsorban állami adó formájában is megvalósítható a támogatás, amely kevésbé torzítja a versenyt. A harmadik elemet pedig egy az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Kassza mintájára létrehozott szolgáltatási alap jelentené.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?