Sima ügy lehet az energiapiaci nyitás: nem várható jelentős árváltozás

Pénzcentrum
2007. március 28. 11:00

A villamosenegia- és a gázpiac liberalizációja várhatóan nem fogja jelentősen befolyásolni az sem Európai Unióban, sem a hazánk területén jellemző fogyasztói árakat. Az árváltozás elmaradásának okát a bizottság szakértői a verseny éleződésének elmaradásában látják - írja a Magyar Hírlap.

A nyári piacnyitásra vonatkozó terveket már a tavalyi évben elkészítette a Magyar Energiahivatal (MEH), az új villamosenergia-piac modell szerint teljes mértékig megszűnne a jelenlegi rendszer, helyette pedig a nyártól kezdve az összes fogyasztó szabadon szerezhetné be az energiát.

A választás azonban nem kötelező érvényű, azok számára, akik nem akarnak szolgáltatót választani, az úgynevezett egyetemes villamosenergia-szolgáltató adja majd az energiát, amelynek csődje esetén a végső menedékes szolgáltató látja majd el a lakosságot.

A veszélyeztetett fogyasztókat azonban mindenképpen el kell látni, s várhatóan megszületik majd az új támogatási rendszer is, amely a tervek szerint három forrásból "táplálkozik" majd. Az három pilléres rendszer első részében az egyetemes szolgáltatók és az érintett kereskedők támogatása egy az összes fogyasztóra kivetített szociális támogatási díjjal lenne biztosítva, a másodsorban állami adó formájában is megvalósítható a támogatás, amely kevésbé torzítja a versenyt. A harmadik elemet pedig egy az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Kassza mintájára létrehozott szolgáltatási alap jelentené.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?