15 °C Budapest

Olcsóbb áramot akarsz? Ne csak álmodozz!

Pénzcentrum
2007. január 23. 12:00

2006 első tíz hónapja során összesen csaknem 4 millióan váltottak áram- vagy gázszolgáltatót, melynek eredményeképpen évente mintegy 59 ezer forintnyit takarítottak meg. Az adatok tanulsága szerint 2005 hasonló időszakához képest 750 ezerrel nőtt a szolgáltató-váltók száma...a dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ez Nagy-Britanniában, az Európai Unió legkompetitívebb energiapiacán történt, miközben hazánkban újabb áram-drágulástól retteghetnek a fogyasztók. Az aktualitások kapcsán fontosnak tartjuk röviden áttekinteni, mit is várhatunk a 2007. július 1-jén esedékes magyarországi villamos energia piaci liberalizációtól.

A brit siker-sztori

Az Office of the Gas and Electricity Markets (Ofgem) fent vázolt adatai alapján nem meglepő, hogy a szolgáltatás-váltók kiemelkedő száma negatívan érinti az egykor monopol státuszban tevékenykedő szolgáltatókat. A British Gas történetében most fordult elő először, hogy a háztartási gázpiaci részesedése 50% alá csökkent, míg a villamos energia piacon szintén hasonló tendenciák figyelhetők meg.

Az Ofgem vezetője szerint a legfrissebb adatok rávilágítanak arra, hogy valóban a szigetország büszkélkedhet a világ legkompetitívebb energiapiacával. Alistar Buchanan szerint azok a fogyasztók, akik még nem váltottak, vagyis nem éltek a szabad választás lehetőségével, nagyságrendileg 150 fonttal csökkenthetik számlájukat, ha mind a gáz-, mind az áramszolgáltatójukat lecserélik.

Nagy-Britanniában a váltás rendkívül egyszerűen megy, a tarifák könnyen összehasonlíthatók a www.energywatch.org.uk címen, így pár perc alatt kiválasztható a legolcsóbb elérhető szolgáltató.

Mi a helyzet hazánkban?

A magyar fogyasztók állítólag februártól újabb áram-drágulással számolhatnak, árcsökkenésre pedig leghamarabb júliusban lehet számítani, amikor a háztartások is szabadon megválaszthatják, hogy kitől szeretnének villamos energiát vásárolni, azaz feljogosított fogyasztókká válnak.

A jogalkotó várakozásai szerint piaci verseny alakulhat ki, mely a háztartások esetében is éreztetheti kedvező hatásait, a gyakorlatban azonban a monopolhelyzet, a hosszú távú megállapodások és a kartellek lehetetlenné tehetik az előnyök kihasználását.

A magyar villamosenergia-piac szempontjából 2003. január 1-je mérföldkőnek számít, ekkortól ugyanis a piaci erők elvben szabadon kifejthetik hatásukat. A GVH álláspontja szerint azonban a szektor folyamatosan alkalmazkodott a piacgazdasági körülményekhez, a jelenleg érvényes modell pedig ma már akadályozza a valódi verseny kialakulását, és erősen korlátozza a fogyasztó választási szabadságát.

Az egyik legnagyobb probléma kétségkívül a Magyar Villamos Művek monopolhelyzete, melyen rövid távon nem sokat változtat a júliusi piacnyitás. (Szakértők szerint hosszabb távon azért a monopol státusz megszüntetése, a piaci szereplők számának növelése ároptimalizáló hatással bírhatna.)

A piacnyitással kapcsolatban azonban mindenképpen ki kell emelni, hogy a szabadpiacon az utóbbi hónapok során több mint 60%-os áremelkedés ment végbe, így a korábban váltó nagyfogyasztók megkezdték a visszatérést a közüzemi piacra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek fényében óriási váltási hullámra nem lehet számítani, ezt erősíti meg a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) felmérése is.

Nem is akarunk váltani?

Bár a váltással kapcsolatos döntési helyzetet racionálisan költség-haszon szemléletben kellene mérlegelni, a magyar fogyasztók többsége nem számítgat. A 3,046 háztartást tartalmazó minta válaszadóinak 61%-a teljesen elégedett a saját területén működő áramszolgáltatóval.

A megkérdezettek 44.52%-a figyeli, hogy mennyit költ áramra, 41.87% azonban egyáltalán nem figyel erre.

A REKK felmérése arra is kitért, hogy mekkora a magyar fogyasztókban a váltási hajlandóság a korábban liberalizált piacokon. 3 olyan területet vizsgáltak, melyeken a verseny az utóbbi években alakult ki: a mobiltelefon szolgáltató-váltást, a banki folyószámla vezetést és a gépjármű kötelező felelősség biztosítást. Az eredmények szerint a megkérdezettek 5%-a váltott már mobiltelefon, 2.89%-a folyószámla vezetési és 9.15%-a kgfb-szolgáltatót.

Az alacsony váltási hajlandóságokat azzal összevetve, hogy a villamosenergia-szolgáltatójukkal a legtöbben teljesen elégedettek (64.85% kifejezetten ajánlaná is másnak), nem lehet nagy rohamra számítani. Az ár-érték arány esetében elmondható, hogy a legtöbben (csaknem 59%) úgy vélekednek, hogy a villamos energia ára egyensúlyban van a kapott szolgáltatással, ugyanakkor több mint 21% gondolja úgy, hogy többet fizet, mint amennyit megérne a szolgáltatás.

A megkérdezettek 49.82%-a a mostani szolgáltatóját választaná, ha szabadon választhatna, és további 15-16% valószínűleg megtartaná azt. A váltás felé kacsingatók 81%-a az árat jelölte meg fő motivációs faktorként: összességében a fogyasztók több mint 20%-a váltana szolgáltatót, ha 30%-kal alacsonyabb áron vásárolhatna villamos energiát. (A többi piachoz mérten - regressziós becslés alapján - elmondható, hogy a váltók aránya közel 4%-os árkülönbség esetén egyezne meg a bankot váltók arányával, míg ez az érték 6.8% a mobiltelefon és 12.5% a biztosítás esetében.)

A felmérés arra is rávilágít, hogy a képzettebb fogyasztók alacsonyabb megtakarítási szint mellett és magasabb arányban váltanának szolgáltatót.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem