A kalózok korának leáldozott - itt a csodafegyver!

Pénzcentrum
2007. február 20. 15:00

Hétről hétre tapasztalható a film- és lemezgyárak azon erőfeszítéseinek megtestesülése, amelyek a videó és az audió tartalommal való kalózkodás felszámolását célozzák. A legújabb csodafegyvert az Audible Magic szolgáltatja, s az ne más, mint egy nagyteljesítményű szűrőrendszer, amely képes megállapítani az egyes Internetes portálokról letöltött tartalomról, hogy az a szerzői jog védelme alatt áll-e.

Az új szoftver eléggé egyszerű elvre épül, a technológia az, amely különlegessé teszi. Egy óriási adatbázishoz hasonlítja a letöltött tartalmat hasonlóságot keresve, természetesen a feladat korántsem egyszerű, de a bemutatón a szoftver kiállta a próbát, s a Youtube-ról találomra letöltött igen rossz minőségű és kínai nyelvű klipről pillanatok alatt kiderített, hogy az a Kill Bill 2. nevet viselő film 49. percében kezdődő jelenet.

Bár jogosan gondolnánk, hogy a filmgyárak számára eljött a Kánaán, a helyzet egyáltalán nem ennyire egyszerű, s egyik Internethasználónak sem kell attól tartania, hogy a letöltött kalózkiadás miatt komoly pénzbüntetést rónak majd ki rá, mert az új csodafegyver megtalálta a gépén a jogtalanul letöltött filmet.

Az Audible Magic által elkészített szoftver a fájlcserélő oldalakon, és a Youtube-hoz hasonló portálokon lesz majd képes megszűrni a nem szerzői jogvédelem alatt álló fájlokat és ellenőrizni, hogy az oldalnak van-e licence a tartalom megjelenítésére, feltéve, hogy ezek az oldalak valóban élni fognak a lehetőséggel és alkalmazni fogják a programot.

A hír hallatán ugyanis újabb kritika hullám indult meg a YouTube-ot birtokló Google ellen, amiért az nem tesz meg mindent az illegális tartalom kiszűréséért, s a licencjogok bővítéséhez köti a szűrőprogramok használatának kiterjesztését a különböző filmgyárak esetében.

A MySpace és a kisebb fájlcserélő portálok már használják a programot, amely azonban még koránt sincs készen, az adatbázis feltöltése folyamatosan zajlik, s a továbbiakban és óriási erőforrásokat igényel majd. Ez a legfőbb hátránya a szoftvernek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16