Nem kell analóg vonal a szabadpiacra lépéshez

Pénzcentrum
2006. október 31. 16:02

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. október 26-án tartott tárgyalásán hozott végzésében a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt indult eljárást megszüntette, s egyben - a vállalkozás kötelezettségvállalásával egyezően - arra kötelezte a Budapesti Elektromos Művek Nyrt.-t, hogy a Magyar Energia Hivatal elé terjesztett Elosztói Üzletszabályzatában foglaltakat annak elfogadásáig is alkalmazza.

A GVH azt vizsgálta, hogy erőfölénnyel való visszaélésnek minősül-e a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (a továbbiakban: ELMÛ) azon magatartása, mely szerint az ELMÛ a feljogosított fogyasztók szabad piacra történő kilépésének feltételeként előírja, hogy a fogyasztásmérők távleolvasásához kötelesek közvetlen, vagy a mellékállomást automatikusan beválasztó analóg telefonvonalat (PSTN) biztosítani.


Az ELMÜ főtevékenysége a villamosenergia-elosztás és kereskedelem. Az elosztást a villamosenergia törvény alapján a Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: MEH) által kibocsátott szolgáltatási engedélyben meghatározott területen (Budapesten és ahhoz közeli településen) kizárólagosan végzi. Az ELMÛ működését a villamosenergia törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet, valamint a MEH által jóváhagyott Üzletszabályzatai és a MEH egyedi határozatai szabályozzák. A villamosenergia törvény 2003. január 1-jei hatálybalépését (az ún. piacnyitást) követően a villamosenergia-ellátás történhet: (a) az ún. feljogosított fogyasztók által valamely villamosenergia-kereskedővel kötött (szabad) megállapodás alapján; vagy (b) közüzemi szerződés alapján hatóságilag megállapított áron.


Az a körülmény, hogy a feljogosított fogyasztó bármely kereskedőtől vásárolhat villamosenergiát, nem változtat azon a tényen, hogy a telephelyén a villamosenergia-elosztásra kizárólagos engedéllyel rendelkező vállalkozással (az ún. hálózati engedélyessel) is szerződést kell kötnie a hálózathoz való csatlakozásra, illetve annak használatára. A feljogosított fogyasztóknak a felhasznált villamosenergia mennyiséggel negyedóránként kell elszámolniuk. Ezért olyan fogyasztásmérővel kell rendelkezniük, amely képes a negyedóránkénti fogyasztást tárolni, illetve meghatározott teljesítményszint felett távleolvasást biztosító fogyasztásmérővel kell rendelkezniük.


A jelenlegi technikai lehetőségek mellett a távleolvasás az alábbi módokon történhet: (a) közvetlen, vagy a mellékállomást automatikusan beválasztó analóg telefonvonalon (PSTN) vagy (b) GSM modem hívása útján. Arra nézve nincs jogszabályi előírás, hogy a villamosenergia-fogyasztás távleolvasás útján történő mérésére milyen megoldást kell alkalmazni. Az ELMÜ 2004. augusztus 31-tól hatályos Elosztói Üzletszabályzatában előírta, hogy kizárólag PSTN távleolvasás alkalmazható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A GVH döntésében rámutatott, jóllehet az ELMÜ területén lévő - a vizsgált magatartással érintett - feljogosított fogyasztók nem csak az ELMÜ-től, hanem bármely villamosenergia-kereskedőtől beszerezhetik a villamosenergiát, az annak vételezéséhez nélkülözhetetlen hálózatot azonban kizárólag az ELMÜ képes rendelkezésükre bocsátani. Ily módon az ELMÛ erőfölényes helyzetben van, és a PSTN távleolvasás kizárólagosságának előírása azzal való visszaélést valósíthat meg.

Az ELMÛ a versenyfelügyeleti eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a Magyar Energia Hivatal elé terjesztett Elosztói Üzletszabályzatában lehetővé teszi a feljogosított fogyasztók számára az analóg telefonvonalon (PSTN) történő távleolvasás mellett a GSM modem hívása útján történő távleolvasást is, s ezt a lehetőséget az Üzletszabályzat MEH általi elfogadásáig is alkalmazza. Mivel a GVH ily módon biztosítottnak látta az ELMÛ magatartásának versenytörvénnyel való összhangba hozatalát, ezért a versenyfelügyeleti eljárást megszüntette, s egyben előírta az ELMÛ számára a fenti kötelezettségvállalásának teljesítését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem