Elindult az APEH kutatni

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 13:00

Csak más adóellenőrzések rovására végezhető el jövőre a bejelentett tízezer vagyonosodási vizsgálat, s a több tízmilliárdos bevételi várakozás is túl ambiciózusnak tűnik

- írja a Népszabadság.

A kabinet a le nem adózott, esetleg illegálisan szerzett jövedelemből történt vagyongyarapítás tetten érésétől 2007-ben több tízmilliárdos pótlólagos adó-, járulék- és bírságbevételt remél. Ehhez 500 fős létszámemelést ígér az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH).

Az idei és az elmúlt két évben nagyjából mindössze 600 vagyonosodási vizsgálatot végeztek el, egy-egy ilyen ellenőrzés átlagosan 8-9 millió forintot hozott az államkaszszának a be nem fizetett adók kivetése, bírságok és a késedelmi pótlékok révén. Az APEH tavalyi kiadványa szerint a vagyonosodási vizsgálatok az ellenőrzési kapacitás 1,3 százalékát vették igénybe.

A bonyolult, nagy szakmai felkészültséget és komoly ellenőrzési tapasztalatot igénylő vagyonosodási vizsgálatokat viszont nem az újonnan felvett munkatársakkal végeztetik majd, hanem belső átszervezés révén a tapasztalt revizorokkal.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a jelenlegi alapossággal lehessen elvégezni a 10 ezer többnapos, bevallási adatokon és vagyonfelmérésen is alapuló vizsgálatot, legalább ötszáz tapasztalt revizor munkájára lesz szükség.

Ám a vizsgálatok még így sem jelentenek több tízmilliárdnyi biztos, és azonnali bevételt a költségvetésnek. Ehhez ugyanis vizsgálatonként többmilliós átlagos bevételt kellene realizálni, ami azt jelenti, hogy a megállapított hiányzó adót és az ehhez kapcsolódó bírságot, pótlékot be is kellene hajtani - ez akkor lehet különösen problémás, ha az ügyben felszámolás alatt álló vállalkozás is érintett. A hatóság állításainak megalapozottsága egyébként a fellebbezés után bíróságra kerülő ügyek zömében bebizonyosodik: az APEH szerint az elmúlt két és fél évben a megállapítások 36 százalékát támadták meg bíróságon, ám ezek több mint 82 százalékát helybenhagyta az ítélet.

A vagyongyarapodási vizsgálatok kiterjesztésével azonban nemcsak a hatóságnak, hanem az adózó magánszemélyeknek is több dolga lesz. Az adócsomag ugyanis a 2006. szeptember 15-e utáni vagyonszerzések esetében az okirati bizonyítást írja elő az ellenőrzött magánszemélyeknek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szeptember közepe után vásárol például nagy értékű ingatlant, és ennek kapcsán megnézi a hatóság, hogy ezt miből is tette (ha a bevallott jövedelme valószínűtlenül alacsonynak bizonyulna), a pénz forrását már csak hiteles okirattal bizonyíthatja, tanúvallomással nem. A hatóság pedig tíz évre visszamenőleg kutakodhat, tehát a szeptember 15-e után szerzett vagyon esetében már okirattal kell majd igazolni azt is, hogy annak forrása 1995-ből vagy korábbról származik, így adózási szempontból elévült.

A jövőre nézve ez annyit tesz, hogy érdemes minden később beforgatható pénzt lepapírozni, lehetőleg közhiteles okirat formájában. Ez persze a családban ajándékba kapott nagyobb összegek esetében ajándékozási szerződést és evvel együtt illetéket is jelent - ráadásul januártól az APEH-hez tartozik majd az illetékhivatal is, tehát nem okozhat komoly nehézséget az illetékkel kapcsolatos jogi ügyletek párhuzamos nyomon követése sem.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?