2 °C Budapest

IMF: kedvező kilátások ellenére növekszenek a kockázatok - lesz-e recesszió?

Pénzcentrum
2006. szeptember 15. 07:00

Az elmúlt években tartósan magas volt a gazdasági növekedés értéke a világban - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb World Economic Outlook kiadványában. A leggyorsabban növekvő térség továbbra is a fejlődő világ, ami ráadásul várhatóan csak minimális mértékben lassul majd a jövőben. Mindezek mellett azonban az IMF szakértői megjegyzik, megnőttek a világgazdasági

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

egyensúlytalanságokból adódó kockázatok az előző jelentés készítése óta.

2006.09.14 10:34
IMF a régióról - magyar kritikák (2.)


Kedvező kilátások

Kedvezőek a világgazdaság növekedésre vonatkozó várakozásai a Nemzetközi Valutaalap elemzőinek. 2006-ban 5.1 százalékos, 2007-ben pedig 4.9 százalékos ütemre lehet számítani. 2005 kapcsán 4.8 százalékos tempóról beszélhettünk. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően alakul majd a világgazdaság bővülése, a 70-es évek eleje óta nem tapasztalt tartós növekedést láthatunk majd, ugyanis a négy éves átlag ekkor volt utoljára ilyen magas.

Az Egyesült Államokban 3.4 százalékos lehet a gazdasági bővülés üteme 2006-ban, ami főként az ingatlanpiaci problémák miatt 2.9 százalékra mérséklődhet jövőre. A lakáspiac korrekciója elsősorban a fogyasztásra lehet visszafogó hatással. A másik oldalon viszont a magas kapacitáskihasználtságnak és az erős profitabilitásnak köszönhetően lendületes növekedés várható a vállalati beruházások terén az elemzők szerint. Ez a belföldi felhasználás dinamikájának mérséklődését fékezi.

A fejlődés üteme az euró-zónában 2.4 százalékos értéket vehet fel idén, ami 6 éve a legmagasabb érték. Ugyanakkor elsősorban a németországi adóemelések miatt ez 2007-re 2 százalékra mérséklődhet az IMF szakemberei szerint.

A fejlett világgal szemben mindössze minimális lassulásra számítanak az elemzők a fejlődő országokban. Összességében 7.3 százalékos bővülés várható idén ebben a csoportban, míg ez 7.2 százalékra csökken majd 2007-ben. Kiemelkedő lehet Kína, India és Oroszország növekedése, ugyanakkor a latin-amerikai régió továbbra is lemaradásban van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emelkedő inflációs nyomás és egyéb kockázatok

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, a fenti forgatókönyvet több okból is változhat.

Az áprilisi jelentéssel szemben a szakemberek úgy látják a rekord szintre törő olajárnak köszönhetően megemelkedett az inflációs nyomás, ami mellett egyre több jel utal arra is, hogy a volatilis elemektől (így az energiahordozók árától is) megtisztított maginfláció is emelkedik. Ezen felül miután nem kizárható egy (vagy több) kínálati oldali sokk fellépése az olajtermelésben, így az inflációs előrejelzésben felfelé mutató kockázatok vannak. Ezek alapján a vártnál akár jobban is emelkedhet a világgazdasági kamatszint.

Keresleti oldalon viszont a fejlett világban az ingatlanpiac lehet a gyenge pont, elsősorban az Egyesült Államokban, de Nagy-Britanniában, Írországban és Spanyolországban is. A kamatemelések hatása leggyorsabban ezen a terülten mutatkozhat. A 2005-ös 10-15 százalék körüli áremelkedés után Amerikában idén már egyértelmű lassulás jellemző. A szakemberek számításai szerint, amennyiben a várakozásoknál drasztikusabb visszaesés valósulna meg, ez a GDP-ben akár 1 százalékpontos lassulást is okozhat.

Végül az elemzők megemlítik az egyes országok külső egyensúlytalanságát. A szakértők szerint a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a magas külső finanszírozási igény nem marad fenn hosszan. Vagy a belső megtakarítások szintje alkalmazkodik, vagy pedig a gazdaságpolitika szorítja lejjebb kiadási többletét. A nyugtalanságot az elemzők körében az okozza, hogy nem tudható, a globális egyensúlytalanság helyreállása fokozatos, vagy esetleg hirtelen lesz-e. Ez utóbbi esetben akár recesszió is következhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57