29 °C Budapest

Magyarország lehet a meglepetés a régióban

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 07:00

Lehetséges pozitív meglepetésnek tartja Magyarországot a Danske Bank legújabb kiadványában. A 25 országot összefoglaló anyag szerint hazánkban jelenleg robosztus a GDP-növekedés, ugyanakkor a fiskális megszorítások miatt ez érdemben lassul jövőre. Külön kiemelésre került, hogy az ikerdeficit szintje magas kockázatot hordoz, ami indokolja az óvatosságot. Az elemzők szerint összességében a

befektetők többsége úgy gondolja, hogy vége a FED kamatemelési ciklusának, ami segítheti a régió valutáit.

Augusztus elején egyértelműen megfigyelhető volt, hogy a befektetők a magasabb hozamú és volatilisebb eszközöket, piacokat részesítették előnyben. Ez nagymértékben megmutatkozott pl. a török líra vagy a bulgár leva árfolyamán is. A trend azonban fordulni látszott, augusztus második felében már csökkent ezen eszközök vonzereje, a dél-afrikai rand (mely korábban szintén kedvenc volt) jelentősen leértékelődött.

Míg a legtöbb fejlődő piacon a hozamalakulás a fejlett piacokkal lényegében szinkronban mozgott, addig egyes országokban a helyi sajátosságok miatt lényeges különbségek is mutatkoztak. Ezek közül is kiemelkedett Magyarország, ahol a hozamszint jelentősen nőtt, az árfolyam gyengült az inflációs illetve a kamatemelési várakozások erősödése valamint a fiskális problémák miatt.

A Danske elemzői arra számítanak, hogy a FED kamatemelési sorozata nem folytatódik, a következő USA makroadatok inkább a növekedés lassulását igazolják majd. Bár szerintük a recesszió elkerülhető, a fejlett piaci hozamcsökkenés áldásos hatása a közeljövőben megszűnhet a fejlődő piacokra.

A piacok fokozott figyelmet szentelhetnek a következő G7 csúcsnak, ahol a fő téma a globális egyensúlytalanság illetve a kínai alkalmazkodás (elsősorban árfolyamrendszer) lehet. Egyelőre kevés az esélye, hogy a kínai árfolyamrendszer rugalmasságát rövid távon érdemben tovább növelik, ami a többi ázsiai deviza felértékelődését segítheti. A globális egyensúlytalanságok hangsúlyozása elsősorban azon fejlődő országokra lehet negatív hatással, melyek maguk is súlyos egyensúlyi problémákkal küzdenek (pl. Törökország és Dél-Afrika).

Brazíliában október 1-én választások lesznek. Nagy meglepetés nem várható, de szeptemberben kis bizonytalanság lehet az egész latin-amerikai piacon.

Összességében a Danske arra számít, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt növekvő kockázatéhség gyengül. A helyzet akár a májusi trendfordulóhoz is hasonlíthat, de lényeges különbségek is vannak. A FED feltehetően nem szigorít tovább, a fejlődő piacokra nem jellemző az a túlvettség, ami április/május környékén megfigyelhető volt.

A Danske szeptemberi ajánlásai:

- a magas volatilitású piacok részarányának csökkentése (török, dél-afrikai, brazil, indonéz, kínai, malajziai)

- Latin-Amerika súlyának csökkentése

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- Ázsia túlsúlyozása ott, ahol a külső pozíció erős (Tajvan, Szingapúr, Kína)

- Neutrális súly Közép-Kelet-Európára, Magyarország egy potenciális pozitív meglepetés lehet a korrekciók után

Amint látható, a dán szakemberek alapvetően neutrálisak illetve mérsékelten optimisták a kelet-közép-európai térséggel kapcsolatban. Úgy vélik, a régióban magas a növekedési potenciál, ugyanakkor felhívják a figyelmet több ország politikai instabilitására is.

Véleményük szerint a néhány kivétellel szinte minden feltörekvő piaci országban kamatemelésre lehet számítani a következő fél évben. Magyarországon és Szlovákiában még szeptemberben 50-50 bp-ot várnak az elemzők. Kamatcsökkentés Brazíliában és Mexikóban a legesélyesebb.

A devizaárfolyamok tekintetében a forintnál rövid távon kismértékű erősödést, majd gyengülést várnak. Egy év múlva 275 Ft-ot érhet majd véleményük szerint egy euró. Gyengülésre számítanak rövid távon a zloty-nál, a cseh és szlovák koronánál is.

A dán bank elemzői úgy vélik hazánkban az adóemelések és központi árintézkedések miatt jelentősen nőhet az infláció, ugyanakkor a maginfláció ennek ellenére viszonylag alacsony szinten maradhat. Az egyensúlytalanságok arra kényszeríthetik a jegybankot, hogy tovább szigorítson a kamatkondíciókon (lásd fent). Ha a fiskális oldalról a monetáris politika segítséget kap, akkor viszont a kamatemelések kevésbé lehetnek jelentősek. A szakemberek megjegyzik, hogy a piac csalódott a szeptember elsejével benyújtott konvergencia programmal kapcsolatban. Mindezek ellenére úgy látják a fiskális kiigazítások sikere esetén helyreállhat a magyar gazdaságba illetve forintba vetett bizalom. A piac azonban tényleges eredményeket vár, nem ünnepel előre.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22