25 °C Budapest

Drasztikus lépés a MÁV-tól, vége az ingyen utazásnak!

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 09:30

A MÁV-nak évente több milliárd forintjáb kerülnek a bliccelők. Ezt a khelyzetet unta mega társaság és "drasztikus" lépésre szánta el magát, peronkapukat szerelt fel a Nyugati-pályaudvar 1-9 kapuinál.

A legtöbb jegy nélküli utas a főváros környékén, az elővárosi vonatokon utazik, elsősorban a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban. A bliccelők visszaszorítására már korábban is tett egy-két bátortalan kísérletet a MÁV, ekkor a peronokon kérték a jegyvizsgálók a jegyeket a fel- és leszálló utasoktól. Ez a rendszer azonban könnyen kijátszható volt, ezért a MÁV - kísérleti jelleggel - a Nyugati pályaudvarban lezárta az elővárosi vonatokat kiszolgáló peronokat, a kapukhoz pedig jegyvizsgálókat állított. Mivel az itt dolgozókra meglehetős nyomás nehezedik, ezért a munkájukat a fegyveres vasútőrök és diákmunkások is segítik, utóbbiak azonban jegyet nem adnak ki, csupán az érvényes jegyeket ellenőrzik.

Atovábbiakban a többi elővárosi pályaudvaron, így a Keletiben, a Déliben és Köbánya-Kispesten is felépítenek ilyen kapukat, amelyek kialakításához spanyol, francia és török mintákat vettek alapul.

A Nyugatiban a kilenc elővárosi peron körbekordonozása 35 millió forintba került, és a tervek szerint havonta négymillió forint bevételt hoz majd, amelyet az utazási komfort növelésére tud fordítani a társaság .

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a fajta megoldás azonban a kisforgalmú állomásokon nem volna gazdaságos. A megoldást az elektronikus jegyek jelenthetik majd.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?