26 °C Budapest

Felháborító panaszok - Mielőtt utazol, kérdezz rá!

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 14:00

Az utazási irodák, és ezen belül az egyik legnagyobb Magyarországon működő utazási iroda, a Neckermann nem tüntetik fel az utazás teljes árát katalógusukban, így ha az utas lefoglalja a szállást, csak a befizetés időpontjában tájékozódik arról, hogy valójában mennyibe is kerül a családi nyaralás.A katalógusokban nem a teljes ár szerepel, az ott feltüntetett összegekhez járulékos költségek tartoznak különböző jogcímeken. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) már többször is felhívta az utazási irodák figyelmét arra, ahogy a fogyasztóvédelmi jogszabály értelmében kötelesek az utak teljes árát feltüntetni irodáikban és kiadványaikban egyaránt.

Ennek nem eleget téve a probléma orvoslatára közcélú pert indított a FEOSZ a Neckermann utazási iroda ellen, ezzel is remélve, hogy a precedensper majd meghozza a várva várt eredményt. A Figyelőben név nélkül nyilatkozó utas elpanaszolta, hogy a kasszánál derült ki a tényleges ár a különböző ár-korrekciók miatt, valamint ha az utas nem az utazási irodával szerződésben álló biztosítást választja, akkor ugrott az előre megrendelt szép, tengerre nyíló kilátás, és helyette 'büntetésül' a zajos utcára vagy éppen a "kertben elterülő gaztengerre" néző apartmant vagy hotelszobát kap.

A FEOSZ eddig eredménytelenül harcolt az utazási irodákkal. Baranovszky György, a szervezet ügyvezetője szerint azonban hatályban van egy olyan törvény, miszerint a cégek kötelesek a szolgáltatásaik teljes árát feltüntetni a katalógusaikban a fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében.

Az igazgató reméli, hogy a per elkerülése érdekében a Neckermann változtat az árközlési politikáján, kijavítja és pótolja az eddigi elmaradásokat. Ezek után valószínűsíthető, hogy a többi iroda is követné a versenytárs példáját. Bár az a lehetőség is fennáll, hogy még a per ítélete után sem változik a helyzet: ugyanilyen esetet láthattunk már korábban a Malév ellen, ahol jogtalanul szedtek jegykiállítási költséget, ám a per után megszüntetve azt, ugyanolyan összegű, de más elnevezésű díjat kellett az utasoknak kifizetnie.

A 2006-os évben augusztusig kétszer annyi panasz érkezett, mint az előző évben összesen, ezzel is mutatva, hogy az utazási irodák egyre többször élnek vissza az utasok bizalmával. A Figyelő értesülése szerint a leggyakoribb panaszok az alábbiak miatt érkeztek a FEOSZ-hoz:

· Kerozinpótdíj
· Járattörlések- és késések
· A forint/euro áringadozásának korrekciója miatt felszámolt pótdíj
· All-inclusive-ként reklámozott, attól eltérő szolgáltatás minősége
· Szállás minősége (például kevesebb csillagot érnek a hotelek, mint amire eredetileg befizetett az utas)
· Túlfoglalt repülőgépek, amelyre néhány érvényes és kifizetett jeggyel rendelkező utas nem fér fel
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?