Felháborító panaszok - Mielőtt utazol, kérdezz rá!

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 14:00

Az utazási irodák, és ezen belül az egyik legnagyobb Magyarországon működő utazási iroda, a Neckermann nem tüntetik fel az utazás teljes árát katalógusukban, így ha az utas lefoglalja a szállást, csak a befizetés időpontjában tájékozódik arról, hogy valójában mennyibe is kerül a családi nyaralás.A katalógusokban nem a teljes ár szerepel, az ott feltüntetett összegekhez járulékos költségek tartoznak különböző jogcímeken. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) már többször is felhívta az utazási irodák figyelmét arra, ahogy a fogyasztóvédelmi jogszabály értelmében kötelesek az utak teljes árát feltüntetni irodáikban és kiadványaikban egyaránt.

Ennek nem eleget téve a probléma orvoslatára közcélú pert indított a FEOSZ a Neckermann utazási iroda ellen, ezzel is remélve, hogy a precedensper majd meghozza a várva várt eredményt. A Figyelőben név nélkül nyilatkozó utas elpanaszolta, hogy a kasszánál derült ki a tényleges ár a különböző ár-korrekciók miatt, valamint ha az utas nem az utazási irodával szerződésben álló biztosítást választja, akkor ugrott az előre megrendelt szép, tengerre nyíló kilátás, és helyette 'büntetésül' a zajos utcára vagy éppen a "kertben elterülő gaztengerre" néző apartmant vagy hotelszobát kap.

A FEOSZ eddig eredménytelenül harcolt az utazási irodákkal. Baranovszky György, a szervezet ügyvezetője szerint azonban hatályban van egy olyan törvény, miszerint a cégek kötelesek a szolgáltatásaik teljes árát feltüntetni a katalógusaikban a fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében.

Az igazgató reméli, hogy a per elkerülése érdekében a Neckermann változtat az árközlési politikáján, kijavítja és pótolja az eddigi elmaradásokat. Ezek után valószínűsíthető, hogy a többi iroda is követné a versenytárs példáját. Bár az a lehetőség is fennáll, hogy még a per ítélete után sem változik a helyzet: ugyanilyen esetet láthattunk már korábban a Malév ellen, ahol jogtalanul szedtek jegykiállítási költséget, ám a per után megszüntetve azt, ugyanolyan összegű, de más elnevezésű díjat kellett az utasoknak kifizetnie.

A 2006-os évben augusztusig kétszer annyi panasz érkezett, mint az előző évben összesen, ezzel is mutatva, hogy az utazási irodák egyre többször élnek vissza az utasok bizalmával. A Figyelő értesülése szerint a leggyakoribb panaszok az alábbiak miatt érkeztek a FEOSZ-hoz:

· Kerozinpótdíj
· Járattörlések- és késések
· A forint/euro áringadozásának korrekciója miatt felszámolt pótdíj
· All-inclusive-ként reklámozott, attól eltérő szolgáltatás minősége
· Szállás minősége (például kevesebb csillagot érnek a hotelek, mint amire eredetileg befizetett az utas)
· Túlfoglalt repülőgépek, amelyre néhány érvényes és kifizetett jeggyel rendelkező utas nem fér fel
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?