Rettegsz az internetes fizetéstől? - Van megoldás!

Pénzcentrum
2006. március 23. 07:10

Félsz az interneten fizetni dombornyomott kártyáddal, mert sorozatos csalásoktól hangos a sajtó? Túl sok pénzt tartasz a kártyádon, ezért nem lenne jó, ha valaki a tranzakció után visszaélne adataiddal? Van megoldás, az online fizetés elterjedése ugyanis válaszlépésre kényszerítette a bankokat, melyek elkülönített számlákkal, virtuális kártyákkal reagálnak a kihívásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

A probléma megoldásának legjobb eszköze a webkártya, mely virtuális plasztik mögött tulajdonképpen egy elkülönített  számla áll. Mivel ez csak internetes fizetésre használható, erre annyit utalunk, amennyit adott tranzakcióval el is költünk, így adatainkkal szinte lehetetlen visszaélni.

 

A fentihez hasonló szolgáltatást számos hazai bank is nyújt: az OTP webkártyája egy virtuális MasterCard típusú bankkártya, melyre a kívánt internetes tranzakció előtt percekkel is utalhatunk pénzt, így saját biztonságunk érdekében soha nem kell rajta pozitív egyenleget tartanunk. Ennek megfelelően, minden visszaélési kísérletet fedezetlen tranzakcióként utasít vissza a bank. A szolgáltatást egyelőre meglehetősen szűk kör használja, esetükben gyakori, kis összegű vásárlások jellemzők.

 

A CIB Bank esetében az EZ és az online számlacsomagnak is része az internetkártya, mely itt fizikailag is létező, ám mágnescsíkot és aláírást nem tartalmazó plasztiklap, melyen a kártyaszám és a lejárati idő van feltüntetve. (Mivel a kártyán csak az internetes fizetéshez szükséges információk szerepelnek, az nem is használható másra.) Az internetes tranzakció fedezetét az elkülönített kártyaszámla egyenlege adja, amire tanácsos csak a vásárlás előtt átvezetni a szükséges összeget.

 

A fentiekhez hasonló szolgáltatás a HVB-nél is elérhető, az IEB pedig kártyaőr konstrukciója révén nyújt fokozott biztonságot. Ez utóbbi keretében egy telefonon keresztüli azonosítást követően kaphatunk egyszer használatos kártyaszámot SMS-ben. Ez a szám csak két napig él, így ha valamiért nem használtuk fel, akkor is limitált a kockázat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos más banknál úgy vélik azonban, hogy a dombornyomott kártyákhoz kapcsolódó kontroll szolgáltatások (mobilinfo, limitek) elég biztonságossá teszik ezeket az internetes tranzakciókhoz, így várhatóan nem minden szereplő jelenik meg rövid távon a "webkártya-piacon".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?