17 °C Budapest

Zöld lesz a Coca-Cola

Pénzcentrum
2006. március 3. 08:20

2,26 milliárd forint értékű beruházás eredményeképpen a Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) magyarországi leányvállalata dunaharaszti telephelyén korszerű, trigenerációs, környezetkímélő technológiára épülő erőművet helyezett üzembe. A kapcsolt, hideg-, hő- és villamosenergia előállítására egyaránt alkalmas erőmű hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének, alkalmazásával csökken a felhasznált földgáz mennyisége, az üvegház hatású gázok kibocsátása. A költségmegtakarítás mértéke így akár 40% is lehet, s a környezet terhelése is lényegesen kisebb.

2,26 milliárd forint értékű beruházás eredményeképpen a Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) magyarországi leányvállalata dunaharaszti telephelyén korszerű, trigenerációs, környezetkímélő technológiára épülő erőművet helyezett üzembe. A kapcsolt, hideg-, hő- és villamosenergia előállítására egyaránt alkalmas erőmű hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének, alkalmazásával csökken a felhasznált földgáz mennyisége, az üvegház hatású gázok kibocsátása. A költségmegtakarítás mértéke így akár 40% is lehet, s a környezet terhelése is lényegesen kisebb.
A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) magyarországi leányvállalata a 26 ország palackozóüzemeit tömörítő cégcsoporton belül élen jár a környezetkímélő technológiák alkalmazásában. A mai erőműavatás fontos első lépést jelent a „zöld” energiaellátás terén. Az emelkedő energiaárakat és a tervezett fogyasztás növekedését figyelembe véve kilenc hónappal ezelőtt a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. vezetői úgy döntöttek, hogy a Greenergy Kft.-vel együttműködve keresnek alternatívát energiaellátásuk biztosítására. A Greenergy Kft. egy még európai viszonylatban is új koncepción alapuló, korszerű megoldást kínált a vállalat számára. A környezetkímélő technológia alapján üzemelő, kapcsolt hő-, hideg- és villamosenergia-termelésre alkalmas erőmű (Combined Heat and Power generator - CHP) a környezet értékeit a lehető legnagyobb mértékben megőrizve, költséghatékony módon képes egyetlen forrásból (földgáz) nagy mennyiségű energiát előállítani. A hagyományos erőművek átlag 35%-os hatékonyságához képest a CHP 85-90%-os hatékonysággal működik, aminek következtében jelentősen csökken a felhasznált energiahordozó és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.
A CHP erőmű a gyakorlatban a Coca-Cola magyarországi palackozóüzemének teljes hő-és hidegenergiaellátását biztosítja, az összes költségmegtakarítás mértéke hosszú távon akár a 40%-ot is elérheti. Az erőmű egységnyi energia előállításhoz jóval kevesebb földgázt használ fel, mint a hagyományos erőművek. A folyamat eredményeképpen keletkező villamosenergia az ELMÜ felé kerül értékesítésre. “A Greenergy által ajánlott megoldást azért választottuk, mert a költséghatékonyság mellett környezetkímélő is ez a folyamat, amely biztosítja teljeskörű energiaellátásunkat” – mondta Robert J. Murray a Coca-Cola magyar palackozójának vezérigazgatója. „A költséghatékony energiaellátás karöltve a környezet védelmével rendkívül vonzó megoldás számunkra. A magyar példa alapján hasonló projektek megvalósítását tervezzük további európai palackozó üzemeinkben is.” – állította Doros Constantinou, a CCHBC vezérigazgatója.
A Greenergy Kft a beruházást 9 hónap alatt valósította meg a palackozó üzem telephelyén. A nagy megbízhatóság mellett üzemelő berendezés alig igényel karbantartást, felülvizsgálata és működésének ellenőrzése pedig jórészt távirányítással végezhető. A rendszer tartalékok felhalmozására is képes, biztosítva ezzel a folyamatos ellátást. Az erőmű minden tekintetben (égéstermék kibocsátás, zajterhelés, stb.) megfelel a legszigorúbb európai úniós előírásoknak. “A CHP erőmű hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének. Működtetése jelentősen hozzájárul a környezeti értékek megőrzéséhez, kisebb mennyiségű energiahordozót igényel és a befektetés megtérülését követően komoly költségmegtakarítást is eredményezhet. Büszkék vagyunk arra, hogy mi láthatjuk el a Coca-Cola-t ezzel a korszerű technológiával.” – mondta Dicső Gábor, a Greenergy Kft. ügyvezető igazgatója.
Az avatási ünnepséget jelenlétükkel megtisztelték: dr. Persányi Miklós, Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter, George H. Walker III., az Amerikai Egyesült Államok Nagykövete, Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, Dimitrios Kontoumas, Görögország Nagykövete és Kuncze Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

A Coca-Cola elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, ezen belül pedig különleges figyelmet élveznek a környezetvédelmi programok. A CHP-n felül több, a környezet megóvását célzó programot valósít meg a cég. Ilyen pl. a csomagolás mennyiségének csökkentésére irányuló palack-könnyítési eljárások kidolgozása és megvalósítása, egyutas üvegcsomagolás visszagyűjtése és újrahasznosítása, illetve az előformák gyártásához akár 30%-os arányban is felhasznált újrahasznosított PET pehely (CyclePET) felhasználása. A vállalati társadalmi felelősségvállalás keretein belül a Coca-Cola Európa-szerte aktív az édesvízmegóvási projektek terén is. A cég Magyarországon második éve szervezi civil szervezetekkel és a kormányzattal együttműködve a Nemzetközi Dunanapot, a Duna-Dráva Nemzeti Park édesvíz megóvási és ökoturisztikai programjának idén induló támogatása pedig Magyarországon eddig egyedülálló a környezetvédelmi felelősségvállalás terén.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem