16 °C Budapest

Megint több százan kerülnek az utcára

Pénzcentrum
2006. január 6. 10:52

Mától kezdve a Népszabadságot sem a Szikra Lapnyomdában nyomtatják, így miután az elmúlt másfél évben a Blikk, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, a Napi Gazdaság, a Mai Nap és a Napi Ász is elhagyta a patinás műhelyt, a cég jelentős elbocsátásokra kényszerül - írja a Világgazdaság.

Mától kezdve a Népszabadságot sem a Szikra Lapnyomdában nyomtatják, így miután az elmúlt másfél évben a Blikk, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, a Napi Gazdaság, a Mai Nap és a Napi Ász is elhagyta a patinás műhelyt, a cég jelentős elbocsátásokra kényszerül – írja a Világgazdaság.
Az évek óta zsugorodó példányszámú napilap, melyet ezentúl a többségi tulajdonos Ringier saját tulajdonú gépeivel állítanak majd elő, az utolsó megrendelője volt a nyomdának, így a társaság a dolgozóinak több mint felét elbocsátja idén: a 2005. év végi 340 fős állomány helyett áprilisra már csak 120-130 fővel számol a többségi tulajdonos Láng Holding Rt.
Ahhoz, hogy a tulajdonos elvárásainak megfelelően a Szikra a közvetlen költségeit 20, a fel nem osztott költségeit pedig 40-50%-kal tudja csökkenteni el kell adniuk több gépeit is. A napilap-nyomtatásra alkalmas cold-set gépek értékesítésével felszabaduló helyet a nyomda a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt-nek fogja kiadni raktárterületként. A Nemzeti Tankönyvkiadó nemrég szintén a Láng Holding tulajdonába került, így valószínűleg a Szikra is a tankönyvpiacon próbál ezek után erősíteni.

Az értékesítésre kerülő cold-seteken kívül a nyomdának van  két (magazin nyomtatásra is alkalmas) heat-set és egy íves nyomógépe is, melyek terhelése Máthé Sándor, a Szikra vezérigazgatója szerint 10-15%-kal nő majd idén.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?