"Nehéz év volt az idei"

Pénzcentrum
2005. december 19. 13:03

A nehézségek okát Gráf József az agrártárca vezetője abban látta, hogy sem az agrárirányítás, sem maguk a gazdálkodók nem készültek fel kellőképpen az uniós elvárások teljesítésére. Példaként említette, hogy hivatalba lépése idején, az idén májusban még a múlt évi uniós támogatásokat fizették ki a gazdáknak.

 
A nehézségek okát Gráf József az agrártárca vezetője abban látta, hogy sem az agrárirányítás, sem maguk a gazdálkodók nem készültek fel kellőképpen az uniós elvárások teljesítésére. Példaként említette, hogy hivatalba lépése idején, az idén májusban még a múlt évi uniós támogatásokat fizették ki a gazdáknak.
A miniszter jelezte: ez még egyszer nem ismétlődhet meg. Rámutatott, hogy a lemaradásokat az év végéig sikerült ledolgozni. Ez abból is látszik, hogy július végétől azok a gazdálkodók, akiknek erre szükségük volt, már faktoráltathatták az idei uniós területalapú támogatásokat.
Az év végére az úgynevezett SAPS támogatások teljes egészében a gazdák rendelkezésére állnak - közölte Gráf József. Az uniós területalapú támogatásoknak tehát nem csak a 80 százalékát, hanem a 100 százalékát megkapják a gazdálkodók. Az úgynevezett nemzeti kiegészítést (Top-Up) pedig 2006 február 15-ig fizetik ki a gazdálkodóknak.
Az agrártárca vezetője emlékeztetett: a területalapú támogatások mellett még számos más, uniós jogcímen is támogatást kellett folyósítani a gazdáknak. Ilyen volt egyebek között az agrár-környezetvédelmi, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását célzó, az erdőtelepítést ösztönző, valamint a tejkvóta-támogatás. Ezek kifizetéséhez meg kellett teremteni a szükséges informatikai hátteret, amely nem volt egyszerű feladat. Emellett az unióból is részletekben érkezik a pénz a támogatások kifizetésére, ami ugyancsak behatárolja a lehetőségeket.
Õsztől az év végéig mintegy 175 milliárd forint támogatáshoz juthattak a gazdák 2005-ben - ismertette a miniszter. Ez éves szinten azt jelenti, hogy 2006-ban a tavaly tervezett 328 milliárd forint helyett 350-360 milliárd forintot fizetnek ki a gazdálkodóknak támogatásként.
Gráf József utalt arra, hogy Magyarország számára az uniós agrár-külkereskedelmi liberalizáció csak akkor elfogadható, ha az újonnan belépett EU-tagországok támogatása egy szintre kerül a régi tagországokéval.
Ugyanez a helyzet az uniós agrártámogatások leépítésénél is - mutatott rá a miniszter. Azaz Magyarország ezen a területen is csak akkor hajlandó engedményekre, ha a régi és az új tagországok támogatottsági szintje kiegyenlítődött. Jelenleg ugyanis a magyar gazdálkodók a régi tagországok támogatottsági szintjének mindössze a 60 százalékát kapják. A magyar gazdák támogatásának 60 százaléka ugyanakkor már az unióból érkezik, és csak 40 százalék a nemzeti forrás. 2006-ban a magyar agrárbüdzsé eléri a 400 milliárd forintot, ami a miniszter szerint csupán nemzeti forrásból nem lett volna finanszírozható.
Gráf József beszélt arról is, hogy a piacnyitással a magyar agrárium átmenetileg vesztes helyzetbe került. Ezt jelezte az is, hogy a múlt évben az agrárexport csak mintegy 6 százalékkal növekedett, míg a behozatal aránya 26 százalékkal nőtt. Ezt a hátrányos tendenciát az idén sikerült megállítani, és várhatóan az év végére a kivitel  már ismét meghaladja  a behozatalt. A miniszter szerint 2005 végére várhatóan a mezőgazdaság pozitív szaldója meghaladja majd az 1 milliárd eurót.
A miniszter szerint szükséges, ám igen nehéz helyzetet teremt az a kormánydöntés, amelynek értelmében 2006-ban a tárca intézményi működtetésre szánt forrásait 16 százalékkal megkurtították. Emiatt a 63 milliárd forintos igazgatási költség 10 milliárd forinttal lesz kevesebb.
Gráf József jelezte: az elkerülhetetlen létszámcsökkentés - amely csaknem ezer ember elbocsátását jelenti - nem érinti majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal állományát, valamint a falugazdász-hálózatot sem. Így a többi területen értelemszerűen az átlagnál több embert kell majd elküldeni. Az átszervezés végleges tervei 2005 végére készülnek el, és azokat 2006. február 15-ig hajtják végre.
Gráf József szerint a magyar agrárkormányzat mozgástere a hazai ügyek intézésében nem túl nagy, mivel azokat az uniós szabályok behatárolják. Ugyanakkor jelentős mozgástér kínálkozik Magyarország számára az uniós bürokráciában érvényesíteni a magyar érdekeket - mutatott rá. Ehhez azonban több országgal is össze kell fognia Magyarországnak - vélekedett. Példaként említette az uniós cukorrendtartás reformját, ahol a magyar, a francia, az olasz, a német, az osztrák és a belga érdekek igen közel álltak egymáshoz, így ezek kerültek túlsúlyba.
A legnagyobb feladat 2006-ban a magyar mezőgazdaság jelenlegi torz - a növénytermesztést indokolatlanul előnyben részesítő - szerkezetének megváltoztatása - mondta a miniszter. Az állattenyésztés tehát a jelenleginél nagyobb támogatásra számíthat annak érdekében, hogy az ágazat egészséges termelési szerkezete helyreálljon. Ezért megmaradnak az úgynevezett állatjóléti támogatások, az állattenyésztők segítséget kapnak a hulladék-megsemmisítési és az állatorvosi költségek finanszírozásához, valamint a hosszabb távú takarmánykészletek beszerzéséhez is. Emellett meg kell kezdeni az SPS-re, a farmtámogatási rendszerre áttérés előkészítését is.

(forrás: fvm.gov.hu)

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem