24 °C Budapest

Képezd magad pályázati pénzből

Pénzcentrum
2005. november 28. 13:13

A Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.

 
A Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.
Az első körben 2005. június végétől a képzőintézmények pályázhattak képzéseikkel. Az ezekből összeállított képzési lista alapján 2005. november 29-től lehet az egyes képzésekre jelentkezni, illetve igényelni a képzési költség megtérítését. A képzési lista nyilvánossá tétele alkalmából ünnepélyes eredményhirdetésre kerül sor 2005. november 28-án a képzőintézmények részvételével.
A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) fő fejlesztési területei a turisztikai potenciál erősítése a régiókban, a térségi infrastruktúra és települési környezet fejlesztése, valamint a régiók humánerőforrásának fejlesztése. A humánerőforrás-fejlesztés regionális dimenziójának erősítése, mint kiemelt prioritás magában foglalja a helyi közigazgatás és civil szervezetek kapacitásépítését, a helyi foglalkoztatási kezdeményezéseket, a felsőoktatási intézmények és helyi szereplők együttműködésének ösztönzését és a régiók számára kiemelt jelentőségű szakmai képzések támogatását.
Az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam támogatásával az Európa Terv és a Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.
 
A „Régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési programok lebonyolítása” (ROP 3.4.2.) elnevezésű program minden régióban az adott régió fejlesztési stratégiája alapján meghatározott kulcsfontosságú ágazatokra fókuszál, és a hiányszakmákról és szakképzettségi hiányosságokról rendelkezésre álló adatokon alapul.
A program célja megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítása az egyes régiókban szakemberhiánnyal küzdő, kulcsfontosságú ágazatokban és hiányszakmákban, valamint a turisztikai vállalkozások fellendítése a humánerőforrások fejlesztésével.
 
Sajátossága, hogy három szakaszra tagolódik: első lépésként önálló központi program keretében a képzési kereslet és kínálat felmérése történt meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. A következő szakaszban a VÁTI Kht., mint a képzési program kedvezményezettje és szakmai megvalósítója, a képzőintézmények pályázataiban benyújtott képzési programok alapján képzési listát állított össze.  Az első körben – 2005 november végéig – 31 képzőintézmény több mint 100 képzése került kiválasztásra.
A képzési listát és a jelentkezés feltételeit a VÁTI Kht.  2005. november 29-én teszi nyilvánossá. A jelentkezők – vállalkozások, elsősorban kis- és középvállalkozások (kkv) és mikrovállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók – az ezen a listán szereplő képzési programokon való részvételhez igényelhetnek támogatást, azaz a képzési díj részbeni megtérítését.
A képzések és a képzőintézmények listája folyamatosan megtekinthető a www.vati.hu/rop34 honlapon. A képzési lista a képzőintézmények jelentkezései alapján folyamatosan aktualizálásra kerül. A képzéseknek legkésőbb 2007. december 31-ig kell befejeződniük.
A program keretében a vállalkozások alkalmazottainak és önfoglalkoztatók szakképzése, illetve szakmai továbbképzése támogatható, a regionális képzési igényekre válaszoló képzési programokon való részvételük esetén. A támogatás mértéke vállalkozásoknál a képzési díj 60%-a lehet, ennek maximum értéke 250 ezer forint/fő. A támogatást a VÁTI Kht. a képzés befejezését követően közvetlenül a vállalkozásnak téríti meg. Alkalmazottak és önfoglalkoztatók esetén a támogatás mértéke a képzési díj legfeljebb 80%-a, melynek maximum értéke 250 ezer forint/fő. A támogatást az önrész befizetése és a képzés elvégzése után a jelentkező nevében a VÁTI Kht. közvetlenül a képzőintézménynek fizeti meg.
A 2005-2007 időszakban várhatóan 5000 fő vesz részt a képzési programban, körülbelül 1500-2000 kkv részvételével, és legalább 4500 fő végzi el sikeresen a választott képzést.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?