Képezd magad pályázati pénzből

Pénzcentrum
2005. november 28. 13:13

A Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.

 
A Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.
Az első körben 2005. június végétől a képzőintézmények pályázhattak képzéseikkel. Az ezekből összeállított képzési lista alapján 2005. november 29-től lehet az egyes képzésekre jelentkezni, illetve igényelni a képzési költség megtérítését. A képzési lista nyilvánossá tétele alkalmából ünnepélyes eredményhirdetésre kerül sor 2005. november 28-án a képzőintézmények részvételével.
A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) fő fejlesztési területei a turisztikai potenciál erősítése a régiókban, a térségi infrastruktúra és települési környezet fejlesztése, valamint a régiók humánerőforrásának fejlesztése. A humánerőforrás-fejlesztés regionális dimenziójának erősítése, mint kiemelt prioritás magában foglalja a helyi közigazgatás és civil szervezetek kapacitásépítését, a helyi foglalkoztatási kezdeményezéseket, a felsőoktatási intézmények és helyi szereplők együttműködésének ösztönzését és a régiók számára kiemelt jelentőségű szakmai képzések támogatását.
Az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam támogatásával az Európa Terv és a Regionális Fejlesztés Operatív Program közel 2 milliárd forint keretösszegű központi képzési programja régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatását teszi lehetővé vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére.
 
A „Régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési programok lebonyolítása” (ROP 3.4.2.) elnevezésű program minden régióban az adott régió fejlesztési stratégiája alapján meghatározott kulcsfontosságú ágazatokra fókuszál, és a hiányszakmákról és szakképzettségi hiányosságokról rendelkezésre álló adatokon alapul.
A program célja megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítása az egyes régiókban szakemberhiánnyal küzdő, kulcsfontosságú ágazatokban és hiányszakmákban, valamint a turisztikai vállalkozások fellendítése a humánerőforrások fejlesztésével.
 
Sajátossága, hogy három szakaszra tagolódik: első lépésként önálló központi program keretében a képzési kereslet és kínálat felmérése történt meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. A következő szakaszban a VÁTI Kht., mint a képzési program kedvezményezettje és szakmai megvalósítója, a képzőintézmények pályázataiban benyújtott képzési programok alapján képzési listát állított össze.  Az első körben – 2005 november végéig – 31 képzőintézmény több mint 100 képzése került kiválasztásra.
A képzési listát és a jelentkezés feltételeit a VÁTI Kht.  2005. november 29-én teszi nyilvánossá. A jelentkezők – vállalkozások, elsősorban kis- és középvállalkozások (kkv) és mikrovállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók – az ezen a listán szereplő képzési programokon való részvételhez igényelhetnek támogatást, azaz a képzési díj részbeni megtérítését.
A képzések és a képzőintézmények listája folyamatosan megtekinthető a www.vati.hu/rop34 honlapon. A képzési lista a képzőintézmények jelentkezései alapján folyamatosan aktualizálásra kerül. A képzéseknek legkésőbb 2007. december 31-ig kell befejeződniük.
A program keretében a vállalkozások alkalmazottainak és önfoglalkoztatók szakképzése, illetve szakmai továbbképzése támogatható, a regionális képzési igényekre válaszoló képzési programokon való részvételük esetén. A támogatás mértéke vállalkozásoknál a képzési díj 60%-a lehet, ennek maximum értéke 250 ezer forint/fő. A támogatást a VÁTI Kht. a képzés befejezését követően közvetlenül a vállalkozásnak téríti meg. Alkalmazottak és önfoglalkoztatók esetén a támogatás mértéke a képzési díj legfeljebb 80%-a, melynek maximum értéke 250 ezer forint/fő. A támogatást az önrész befizetése és a képzés elvégzése után a jelentkező nevében a VÁTI Kht. közvetlenül a képzőintézménynek fizeti meg.
A 2005-2007 időszakban várhatóan 5000 fő vesz részt a képzési programban, körülbelül 1500-2000 kkv részvételével, és legalább 4500 fő végzi el sikeresen a választott képzést.
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24