Pokorni: 2006. évi költségvetés - a kollégiumok Bokros-csomagja

Pénzcentrum
2005. november 18. 08:51

A művészeti oktatásra szánt költségvetési normatívákat a szakmai szervezetek példás összefogásának köszönhetően a kormány mégis megemelte. A kollégiumi nevelés támogatására szánt összeg azonban tíz százalékkal csökken, jóllehet a területen inkább 20 százalékos növekedésre lenne szükség - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, aki bejelentette: a Fidesz Göncz Árpád közbenjárását kéri a kollégiumok megmentése érdekében - olvasható a edupress.hu oldalon.

A művészeti oktatásra szánt költségvetési normatívákat a szakmai szervezetek példás összefogásának köszönhetően a kormány mégis megemelte. A kollégiumi nevelés támogatására szánt összeg azonban tíz százalékkal csökken, jóllehet a területen inkább 20 százalékos növekedésre lenne szükség - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, aki bejelentette: a Fidesz Göncz Árpád közbenjárását kéri a kollégiumok megmentése érdekében - olvasható a edupress.hu oldalon.
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint az oktatás támogatása 28,1 milliárd Ft-tal csökken 2006-ban, ami gyermekenként 19.300 Ft-os elvonást jelent - emlékeztetett Pokorni Zoltán.
A Fidesz alelnöke rámutatott, hogy a sajátos gyurcsányi bátorsághoz és igazságossághoz illeszkedő törvény leginkább azokat bünteti, akik kisebb településeken születtek és ott járnak óvodába, iskolába; nem a lakóhelyükön tanulnak, azaz kollégiumban laknak.
Mint mondta, a kormány ezzel a költségvetési javaslattal lemondott az iskolai nevelésről: hiszen 20-30 százalékkal csökken a művészetoktatás támogatása, ami jelentős tandíjemelést tesz szükségessé; megszűnik az iskolai sport támogatása; nem lesz pénz az erdei iskolákra.
A képviselő elmondta, hogy egy pontban a szakmai szervezetek összefogásának köszönhetően győzött a józan ész, és a kormány meghátrálni kényszerült, hiszen a művészeti iskolák esetében emelte a költségvetési normatívákat. Ezen a téren tehát győzelem született, most itt az idő, hogy összefogjunk a kollégiumok érdekében is - tette hozzá.
A kollégium az esélyteremtés egyik legfontosabb intézménye - mutatott rá Pokorni Zoltán. Olyan diákok számára biztosítja a tanulás lehetőségét, akik lakóhelyükön élve nem folytathatnák tovább tanulmányaikat. A kollégiumokban tanuló diákok szociális helyzetét jól mutatja, hogy 64 százalékuk teljes ingyenességet élvez, a Kollégiumi Szövetség felmérése szerint "a kollégiumi diákok között 40 százalék (!) fölé került a halmozottan hátrányos tanulók aránya."
A kollégiumok finanszírozásának kiemelt kezelését - a fentieken túl - az is indokolja, hogy kollégiumok fenntartói önkormányzatok, nem a településükön élő gyerekek ellátásáról gondoskodnak. A polgári kormány arra törekedett, hogy a kollégiumokat bekerülési költségen támogassa, azaz az e címen igényelhető normatíva lehetőség szerint az ellátás teljes költségét fedezze - mondta a Fidesz alelnöke.
Pokorni Zoltán emlékeztetett, hogy 1996 előtt a kollégiumok támogatásában még nem érvényesült az az elv, hogy ezen intézmények működési költségeit lehetőség szerint teljes egészében a központi költségvetés biztosítsa. 1996-ban Göncz Árpád, korábbi köztársasági elnök kezdeményezte azokat az egyeztetéseket, amelyek eredményeként 1996-ban jelentősen emelkedett a központi finanszírozás aránya. Mint mondta, ezért köszönettel és hálával tartozunk a volt köztársasági elnöknek. Ez azonban csak átmeneti állapotnak bizonyult, 1998-ban, a kormányváltás évében ugyanis a költségvetési támogatás aránya már csak 83,6 százalék volt.
A polgári kormány a kollégiumok támogatását kiemelt feladatának tekintette, s ennek megfelelően 2001-ben a kollégiumok támogatása már ismét megközelítette a 100 százalékos mértéket - mondta Pokorni Zoltán.
Emlékeztetett: a választásokat követően, már a 2002. év második felében ismét romlott a kollégiumok helyzete: ugyanis a béremelés fedezetét nem kapták meg teljes egészében a fenntartók. 2004-ben és 2005-ben a csökkenés drasztikus mértéket öltött, a normatív támogatás ezekben az években már csupán a ráfordítások 75 százalékát biztosítja - tette hozzá.
A kollégiumi nevelés támogatása 2005-ben 350.000 Ft/tanuló összegét az eredeti 2006. évi tervezet 292.000 Ft/tanuló összegre csökkentette volna. A tiltakozások utáni módosítás révén 314.000 Ft/tanuló összegre, tehát 17 százalék helyett "csupán" 10 százalékkal csökken a támogatás. Ám ezen a területen nem tízszázalékos csökkentésre lenne szükség, hanem 20 százalékos növekedésre - figyelmeztetett Pokorni Zoltán. Mint mondta, a területet érintő elvonásokra csak a Bokros-csomag idején volt példa.
Fidesz a 2006. évi költségvetési törvényhez olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely a kollégiumi támogatás jelenlegi értékének megőrzését támogatja. Ennek megfelelően a 2005. évi normatív támogatást a tervezett infláció mértékével javasoljuk megemelni - jelentette be a Fidesz alelnöke.
(forrás: edupress.hu)
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem