21 °C Budapest

Pokorni: 2006. évi költségvetés - a kollégiumok Bokros-csomagja

Pénzcentrum
2005. november 18. 08:51

A művészeti oktatásra szánt költségvetési normatívákat a szakmai szervezetek példás összefogásának köszönhetően a kormány mégis megemelte. A kollégiumi nevelés támogatására szánt összeg azonban tíz százalékkal csökken, jóllehet a területen inkább 20 százalékos növekedésre lenne szükség - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, aki bejelentette: a Fidesz Göncz Árpád közbenjárását kéri a kollégiumok megmentése érdekében - olvasható a edupress.hu oldalon.

A művészeti oktatásra szánt költségvetési normatívákat a szakmai szervezetek példás összefogásának köszönhetően a kormány mégis megemelte. A kollégiumi nevelés támogatására szánt összeg azonban tíz százalékkal csökken, jóllehet a területen inkább 20 százalékos növekedésre lenne szükség - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, aki bejelentette: a Fidesz Göncz Árpád közbenjárását kéri a kollégiumok megmentése érdekében - olvasható a edupress.hu oldalon.
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint az oktatás támogatása 28,1 milliárd Ft-tal csökken 2006-ban, ami gyermekenként 19.300 Ft-os elvonást jelent - emlékeztetett Pokorni Zoltán.
A Fidesz alelnöke rámutatott, hogy a sajátos gyurcsányi bátorsághoz és igazságossághoz illeszkedő törvény leginkább azokat bünteti, akik kisebb településeken születtek és ott járnak óvodába, iskolába; nem a lakóhelyükön tanulnak, azaz kollégiumban laknak.
Mint mondta, a kormány ezzel a költségvetési javaslattal lemondott az iskolai nevelésről: hiszen 20-30 százalékkal csökken a művészetoktatás támogatása, ami jelentős tandíjemelést tesz szükségessé; megszűnik az iskolai sport támogatása; nem lesz pénz az erdei iskolákra.
A képviselő elmondta, hogy egy pontban a szakmai szervezetek összefogásának köszönhetően győzött a józan ész, és a kormány meghátrálni kényszerült, hiszen a művészeti iskolák esetében emelte a költségvetési normatívákat. Ezen a téren tehát győzelem született, most itt az idő, hogy összefogjunk a kollégiumok érdekében is - tette hozzá.
A kollégium az esélyteremtés egyik legfontosabb intézménye - mutatott rá Pokorni Zoltán. Olyan diákok számára biztosítja a tanulás lehetőségét, akik lakóhelyükön élve nem folytathatnák tovább tanulmányaikat. A kollégiumokban tanuló diákok szociális helyzetét jól mutatja, hogy 64 százalékuk teljes ingyenességet élvez, a Kollégiumi Szövetség felmérése szerint "a kollégiumi diákok között 40 százalék (!) fölé került a halmozottan hátrányos tanulók aránya."
A kollégiumok finanszírozásának kiemelt kezelését - a fentieken túl - az is indokolja, hogy kollégiumok fenntartói önkormányzatok, nem a településükön élő gyerekek ellátásáról gondoskodnak. A polgári kormány arra törekedett, hogy a kollégiumokat bekerülési költségen támogassa, azaz az e címen igényelhető normatíva lehetőség szerint az ellátás teljes költségét fedezze - mondta a Fidesz alelnöke.
Pokorni Zoltán emlékeztetett, hogy 1996 előtt a kollégiumok támogatásában még nem érvényesült az az elv, hogy ezen intézmények működési költségeit lehetőség szerint teljes egészében a központi költségvetés biztosítsa. 1996-ban Göncz Árpád, korábbi köztársasági elnök kezdeményezte azokat az egyeztetéseket, amelyek eredményeként 1996-ban jelentősen emelkedett a központi finanszírozás aránya. Mint mondta, ezért köszönettel és hálával tartozunk a volt köztársasági elnöknek. Ez azonban csak átmeneti állapotnak bizonyult, 1998-ban, a kormányváltás évében ugyanis a költségvetési támogatás aránya már csak 83,6 százalék volt.
A polgári kormány a kollégiumok támogatását kiemelt feladatának tekintette, s ennek megfelelően 2001-ben a kollégiumok támogatása már ismét megközelítette a 100 százalékos mértéket - mondta Pokorni Zoltán.
Emlékeztetett: a választásokat követően, már a 2002. év második felében ismét romlott a kollégiumok helyzete: ugyanis a béremelés fedezetét nem kapták meg teljes egészében a fenntartók. 2004-ben és 2005-ben a csökkenés drasztikus mértéket öltött, a normatív támogatás ezekben az években már csupán a ráfordítások 75 százalékát biztosítja - tette hozzá.
A kollégiumi nevelés támogatása 2005-ben 350.000 Ft/tanuló összegét az eredeti 2006. évi tervezet 292.000 Ft/tanuló összegre csökkentette volna. A tiltakozások utáni módosítás révén 314.000 Ft/tanuló összegre, tehát 17 százalék helyett "csupán" 10 százalékkal csökken a támogatás. Ám ezen a területen nem tízszázalékos csökkentésre lenne szükség, hanem 20 százalékos növekedésre - figyelmeztetett Pokorni Zoltán. Mint mondta, a területet érintő elvonásokra csak a Bokros-csomag idején volt példa.
Fidesz a 2006. évi költségvetési törvényhez olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely a kollégiumi támogatás jelenlegi értékének megőrzését támogatja. Ennek megfelelően a 2005. évi normatív támogatást a tervezett infláció mértékével javasoljuk megemelni - jelentette be a Fidesz alelnöke.
(forrás: edupress.hu)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem