Hová tűnt 1 milliárdnyi részvény ?

Pénzcentrum
2005. november 7. 14:23

Az alábbiakban a TEBÉSZ Zalakerámiának címzett nyílt levelét tesszük közzé változatlan formátumban.

 
Tárgy: Hová tűnt a kiszorított kisbefektetők részvényeinek ellenértéke?
 
T. Igazgatóság!
 
Felháborodva állapította meg a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége /TEBÉSZ/, hogy immár 3 hónapja nem érkezik meg számlájára azon Zalakerámia Rt. részvény ellenértéke, melyet a Kibocsátó 2005. augusztus 8-ai értéknappal érvénytelenített. A TEBÉSZ információi szerint ráadásul ez nem egyedi eset, hiszen még senki sem kapta meg pénzét azon volt részvényesek közül, akik az összesen 270.434 db érvénytelenített részvényt korábban birtokolták.
A TEBÉSZ álláspontja szerint ez az eset, a Heineken törvénysértő befolyásszerzése és felvásárlási eljárása, valamint a törvény szövegét egy elfogult választottbírósággal átértelmeztető E.ON kiszorítási aktusa után is kiemelt figyelmet érdemel, mivel a magyar tőkepiacon arra még nem volt példa, hogy a kisrészvényesek egyáltalán ne kapjanak pénzt volt részvényeik után. A Zalakerámia Rt. esetében viszont pont ez történik.
A TEBÉSZ birtokában lévő dokumentumok ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy a Zalakerámia Rt. érvénytelenített részvényei helyett kibocsátott új részvények már augusztus 8-án a Lasselsberger Ceramics Kft. /LC Kft./ tulajdonában kerültek. Tehát, vagy úgy kapott meg több mint 1 milliárd forint értékű részvényt, hogy azokért nem kellett fizetnie, vagy ez a pénz azóta a Zalakerámia Rt. számláján pihen, és ott kamatozik. A TEBÉSZ egyik esetet sem tartja törvényesnek.
(A TEBÉSZ a részvények értékét a Gt. által előírt vagyonhányad értéken, vagyis az utolsó konszolidált éves jelentésben szereplő adatokból számolta ki.)
           
A Zalakerámia Rt. Igazgatóságának a Magyar Tőkepiacban, szeptember 28-án megjelentetett közleménye szerint, az érvénytelenített részvények helyett kibocsátott új részvények „értékesítésére egyenlőre nem került sor”. E kijelentésnek azonban határozottan ellentmondani látszanak a tények, vagyis azok a dokumentumok, melyeket maga a Zalakerámia Rt. Igazgatóság adott be a Zala Megyei Cégbíróságra.
A Zala Megyei Cégbíróságon fellelhető igazgatósági határozatok és egyéb cégiratok egyértelműen azt mutatják, hogy a Zalakerámia Rt. Igazgatósága az érvénytelenné vált részvények helyett kibocsátott új részvényeket a kibocsátás napján azonnal, azaz már augusztus 8-án átadta a Lasselsberger Ceramics Kft. /LC Kft./ tulajdonába. A 3/2005.08.08. számú igazgatósági határozat ugyanis felhatalmazta Márton Péter vezérigazgatót, hogy a cég vagyonhányada alapján 3.982 forintot érő részvényekre valós értékük alig 25%-án, mindössze 1.000 forinton kössön „adásvételi szerződést” az Igazgatóság egyik tagjának résztulajdonában álló LC Kft-vel. A következő, vagyis 4. sorszámú határozat pedig már be is jegyezi az LC Kft-t e részvények vonatkozásában a részvénykönyvbe. Továbbá, ugyanezen a napon, azaz augusztus 8-án, az LC Kft., mint a Zalakerámia Rt. immár 100%-os tulajdonosa, több részvényesi határozatot is hoz.
Az újonnan kibocsátott részvények azonnali átadását bizonyítja továbbá a Zala Megyei Cégbírósághoz 1 nappal később, azaz 2005. augusztus 09-én benyújtott módosított Alapító Okirat is, melyből egyértelműen kiolvasható, hogy az LC Kft. tulajdoni hányada úgy emelkedett a kiszorítás előtti 93.6 %-ről 100%-ra, hogy eközben az alaptőkét kitevő 5.354.463 db részvénynek sem a darabszáma, sem a névértéke nem változott. Ezen tulajdoni hányad emelkedés viszont csak úgy lehetséges, ha az újonnan kibocsátott, és több mint 1 milliárd forintot érő részvénycsomagot az LC Kft. birtokába adta a Zalakerámia Rt. Igazgatósága.
Mindezek alapján a TEBÉSZ felszólítja a Zalakerámia Rt. Igazgatóságát, hogy az érvénytelenített részvények vagyonhányad arányos ellenértékének 3 napon belüli kifizetése mellett, ugyanezen idő alatt közleményben adjon nyilvános tájékoztatást a következő kérdések vonatkozásában:
- Milyen pénzügyi feltételek mellett (összeg, fizetés időpontja, kamat mértéke) adta át a Zalakerámia Rt. a 2005. augusztus 8-án kibocsátott 270.434 db új részvényt az Igazgatóság egyik tagjának résztulajdonában álló Lasselsberger Ceramics Kft. birtokába.
- Volt-e igazgatósági döntés a részvények átadásának feltételeiről, vagy azt a Társaság vezérigazgatója, Márton Péter egymaga dönthette el?
- Kaptak-e az Igazgatóság magyar tagjai, vagy Márton Péter, mint vezérigazgató írásbeli, vagy szóbeli utasítást a részvények átadásának bármely részletére vonatkozóan Josef Lasselsbergertől, a Lasselsberger Ceramics Kft. résztulajdonosától, a Zalakerámia Rt. Igazgatóságának tagjától.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem