21 °C Budapest

Előretört Budapest a népszerűségi listán

Pénzcentrum
2005. október 10. 12:04

Budapest két helyezést lépett előre a 30 üzleti élet legnépszerűbb városait összesítő rangsorában az European Cities Monitor című éves kiadvány szerint, amelyet Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég készített.

 
 
Budapest két helyezést lépett előre a 30 üzleti élet legnépszerűbb városait összesítő rangsorában az European Cities Monitor című éves kiadvány szerint, amelyet Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég készített.
Egy cég elhelyezése szempontjából legkedveltebb London és Párizs toronymagasan kiemelkednek Európa városai közül. A két spanyol nagyváros Barcelona és Madrid Amszterdammal és Brüsszellel vetekszik a népszerűségi listán, Frankfurt pedig a harmadik helyen szerepel.
Huszonegyedik helyezésével a magyar főváros Moszkva és Bécs előtt szerepel a ranglistán, ugyanakkor régióbéli vetélytársai, Prága (13-ik hely) és Varsó (20-ik hely) mögött áll az összesítés szerint. A felmérés 500 Európában kiemelkedő cég vezetőivel készített interjúk alapján került összeállításra. A vizsgálódás fókuszában olyan témák állnak, amelyekkel egy cégnek akkor kell számolnia, amikor arról dönt, hová helyezze át működését. A tanulmány e témák alapján rangsorolja Európa 30 üzleti élet szempontjából legfontosabb városát.
A megkérdezett cégek többségénél a következő három szempont játszott döntően közre a város kiválasztáskor: más cégek száma az adott városban, ingatlan-tanácsadók véleménye, illetve az adott város általános megítélése. A felmérésben szereplő 500 cég közül 32 nyilatkozott úgy, hogy vállalkozását Budapestre kívánja hozni az elkövetkező 5 évben. Ha ezek a cégek a terveik szerint járnának el, akkor Budapest várhatóan a 11-ik helyre kerülne 2010-re, ami mindenképp nagyon jót tenne a város megítélésének.
“A Közép-Európai régió lesz a tervezett befektetések legkedveltebb célpontja az elkövetkező öt évben és a megkérdezett cégek 17 százaléka, tervezi az outsourcing-ot vagy a cég egészét Kelet Európában elhelyezni.” nyilatkozta Charles Taylor a C&W/H&B budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.
Budapest előmenetelét hátráltatja néhány dolog, a legszembetűnőbb ezek között az, hogy az 500 megkérdezett vezető mindössze 30 százaléka ismerte a várost cége odatelepítése szempontjából összehasonlítva Prágával vagy Béccsel, ahol 40 százalék volt ez az arány.
A kormányzat által teremtett kedvező üzleti légkör és a főváros fejlesztési igyekezete ellenére a város közlekedése, az életminőség és a telekommunikáció fejlettsége kívánni valókat hagy maga után- a megkérdezettek véleménye szerint.
Nos, mit tehet Budapest annak érdekében, hogy jobb legyen a megítélése? “A European Cities Monitor a tények helyett egy város általános megítélést veszi alapul, ezért Budapestnek az üzleti „image”-át is kellene fejleszteni.” – vélekedik Charles Taylor.
Budapest követhetné a két spanyol város, Barcelona és Madrid példáját. Barcelona -megelőzve Amszterdamot - a legjobb öt közé került, Madrid pedig hetedik helyezésével zárja a legnépszerűbb hét városból álló csoportot.
Roger Cooke, a C&W/H&B spanyolországi ügyvezetője így kommentálja az eseményeket: “Mind Barcelona mind Madrid lendületesen vitt véghez stratégiai fejlesztéseket az elmúlt tíz évben – az infrastrukúra korszerűsítésétől a helyi munkaerő képzéséig. Ennek eredményeként előtérbe került a két város üzleti profilja is.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem