Előretört Budapest a népszerűségi listán

Pénzcentrum
2005. október 10. 12:04

Budapest két helyezést lépett előre a 30 üzleti élet legnépszerűbb városait összesítő rangsorában az European Cities Monitor című éves kiadvány szerint, amelyet Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég készített.

 
 
Budapest két helyezést lépett előre a 30 üzleti élet legnépszerűbb városait összesítő rangsorában az European Cities Monitor című éves kiadvány szerint, amelyet Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég készített.
Egy cég elhelyezése szempontjából legkedveltebb London és Párizs toronymagasan kiemelkednek Európa városai közül. A két spanyol nagyváros Barcelona és Madrid Amszterdammal és Brüsszellel vetekszik a népszerűségi listán, Frankfurt pedig a harmadik helyen szerepel.
Huszonegyedik helyezésével a magyar főváros Moszkva és Bécs előtt szerepel a ranglistán, ugyanakkor régióbéli vetélytársai, Prága (13-ik hely) és Varsó (20-ik hely) mögött áll az összesítés szerint. A felmérés 500 Európában kiemelkedő cég vezetőivel készített interjúk alapján került összeállításra. A vizsgálódás fókuszában olyan témák állnak, amelyekkel egy cégnek akkor kell számolnia, amikor arról dönt, hová helyezze át működését. A tanulmány e témák alapján rangsorolja Európa 30 üzleti élet szempontjából legfontosabb városát.
A megkérdezett cégek többségénél a következő három szempont játszott döntően közre a város kiválasztáskor: más cégek száma az adott városban, ingatlan-tanácsadók véleménye, illetve az adott város általános megítélése. A felmérésben szereplő 500 cég közül 32 nyilatkozott úgy, hogy vállalkozását Budapestre kívánja hozni az elkövetkező 5 évben. Ha ezek a cégek a terveik szerint járnának el, akkor Budapest várhatóan a 11-ik helyre kerülne 2010-re, ami mindenképp nagyon jót tenne a város megítélésének.
“A Közép-Európai régió lesz a tervezett befektetések legkedveltebb célpontja az elkövetkező öt évben és a megkérdezett cégek 17 százaléka, tervezi az outsourcing-ot vagy a cég egészét Kelet Európában elhelyezni.” nyilatkozta Charles Taylor a C&W/H&B budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.
Budapest előmenetelét hátráltatja néhány dolog, a legszembetűnőbb ezek között az, hogy az 500 megkérdezett vezető mindössze 30 százaléka ismerte a várost cége odatelepítése szempontjából összehasonlítva Prágával vagy Béccsel, ahol 40 százalék volt ez az arány.
A kormányzat által teremtett kedvező üzleti légkör és a főváros fejlesztési igyekezete ellenére a város közlekedése, az életminőség és a telekommunikáció fejlettsége kívánni valókat hagy maga után- a megkérdezettek véleménye szerint.
Nos, mit tehet Budapest annak érdekében, hogy jobb legyen a megítélése? “A European Cities Monitor a tények helyett egy város általános megítélést veszi alapul, ezért Budapestnek az üzleti „image”-át is kellene fejleszteni.” – vélekedik Charles Taylor.
Budapest követhetné a két spanyol város, Barcelona és Madrid példáját. Barcelona -megelőzve Amszterdamot - a legjobb öt közé került, Madrid pedig hetedik helyezésével zárja a legnépszerűbb hét városból álló csoportot.
Roger Cooke, a C&W/H&B spanyolországi ügyvezetője így kommentálja az eseményeket: “Mind Barcelona mind Madrid lendületesen vitt véghez stratégiai fejlesztéseket az elmúlt tíz évben – az infrastrukúra korszerűsítésétől a helyi munkaerő képzéséig. Ennek eredményeként előtérbe került a két város üzleti profilja is.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem