11 °C Budapest

Újra szabad a pálya

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:20

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. által indított jelentős felújítási munkálatok közül háromnak is szeptember végére, illetve október elejére esett a befejezési dátuma. Az M1-es autópálya Győrt elkerülő, illetve Tatabánya mellett vezető szakaszán, valamint az M3-as autópálya oszlári Tisza-hídján a forgalom immár mindkét irányban zavartalanul haladhat.

 
 
 
Az ÁAK Rt. idei évre előírt egyik legnagyobb beruházása, az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszának felújítása szeptember 30-án fejeződött be. A 129–145. kilométerszelvények közé eső szakaszon a munkálatoknak köszönhetően teljesen megújult az aszfaltréteg, a hidak pedig mindenhol új pillérvédő szegélyeket kaptak. A mintegy 1,2 Mrd forint összértékű beruházás június 6-án kezdődött, és az eredeti tervek szerint szeptember 13-án fejeződött volna be. A műszaki átadás során azonban az ÁAK Rt. szakemberei minőségi kifogások miatt hiánypótlásra kötelezték a kivitelező M1 Győr Konzorciumot (Strabag Rt., Egút Rt.). A kivitelező garanciális javítások keretében szeptember 30-ig orvosolta a hibát, és a kifogásolt 1,8 kilométeres szakaszon újra kicserélte az aszfaltréteget.
A forgalomterelés megszüntetésével az autósok október 3-án vehették teljes egészében birtokba az M1-es autópálya Budapest felé vezető 54–60. km közé eső felújított díjmentes szakaszát. A Tatabánya-Újváros és -Óváros közé eső hat kilométeres szakaszon teljesen megújult az aszfaltréteg. Az augusztus 22-én indult mintegy 400 millió forint összértékű beruházás kivitelezője, a VIADOM Rt. ezenfelül a vízelvezető rendszer javítását és az 56-os kilométerszelvénynél található csomópont felújítását is elvégezte. Az eredetileg egy héttel korábbra tervezett átadást a munka kezdetekor tapasztalt szokatlanul csapadékos időjárás hátráltatta. A terelés szakszerű és biztonságos kiépítése ugyanis kizárólag esőmentes időben lehetséges, hiszen az útfelületre rajzolt terelési csíkokat csak szárazon lehet felfesteni, így a felújítást ténylegesen csak egy hét késéssel lehetett elkezdeni. Mivel a kivitelező igen feszített munkaterv szerint dolgozott, a kiesett napokat a későbbiekben már nem lehetett pótolni. A műszaki átadás-átvételre az előzetes terveknek megfelelően október 7-én kerül sor.
Az M3-as autópálya 168-as kilométerszelvényénél található oszlári Tisza-hídon szeptember 29. és október 2. között végeztek javításokat. Ez idő alatt az autósok csak félpályán közlekedhettek az érintett szakaszon. A híd kivitelezője, a MAHID 2000 Rt. garanciában vállalta a munka elvégzését.
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. nyolcéves felújítási programjának eredményeképpen ma a magyarországi autópályák burkolatfelületének 73%-a 5 évesnél fiatalabb, és csupán 2%-a idősebb tíz évnél. Ezek a számok 2005-ben tovább javultak, hiszen az ÁAK Rt. idén költségvetésének közel az egyharmadát fordította fenntartásra, összesen mintegy 8 milliárd forintot. A társaság második éve nem részesül állami támogatásban, így a díjas és a díjmentes szakaszokra (a teljes hálózat több mint 30%-a) vonatkozóan is kizárólag a matricabevételekből finanszírozza európai színvonalú üzemeltetési, fenntartási és időszakos felújítási tevékenységét.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem