Ismét változik a felvételi

Pénzcentrum
2005. október 3. 08:31

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem 15, hanem 20 pont járna a nyelvvizsgákért a felsőoktatási felvételiknél. A hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő.

 
 
Az idén és jövőre húsz pont, 2008-tól tíz pont járna a nyelvvizsgáért - közölte Magyar Bálint a felvételi kormányrendelet változásait ismertetve pénteken. A tárca vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a korábbi változattal szemben mégsem 15 pont jár majd a nyelvvizsgákért, és hogy kétéves felkészülési időt szeretnének biztosítani; erre egyébként "alkotmányos korlát" is utal. Kitért arra, hogy már tavasszal el kellett dönteniük a diákoknak, milyen tárgyból kívánnak emelt szintű érettségit tenni, s miből vesznek részt speciális képzésekben.  
Új elem még, hogy 2006-tól többletpont jár a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezésekért.  
A minőség védelme érdekében a felvételhez szükséges minimális pontszám 78 pont, amelybe beszámítható a pályázó emelt szintű érettségiért kapott többletpontja, míg a felsőfokú szakképzésben 72 pont lesz a bekerülési minimum. Így kettes érettségivel még költségtérítéses képzésre sem lehet bekerülni - mondta Magyar Bálint.  
Csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a pályázó szerzett pontjait kiszámítják. Ha ez két érettségi alapján történik, emelt szintű vizsgánként 7-7 pontot kaphat, ha egy tárgy alapján, akkor 14 többletpont jár majd. Így minden szakon és képzési formában azonos maximális pontszámot lehet szerezni, s az adható 24 lehetséges többletpontból egy vizsgatárgy esetében nem csak hét pont jár majd. 2008-tól vezetik be, hogy minden esetben két érettségi vizsgatárgy alapján kell a szerzett pontot megállapítani. A miniszter közölte: befejeződött az egyeztetés a szakmai szervezetekkel, s a tervezet hamarosan a kormány elé kerül.  
Az oktatási tárca tervei szerint 2006 szeptemberétől a hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő, ebből a sporttámogatás 1200 forint lesz. Mintegy 560 millió forint, diákonként 2 800 forint áll majd rendelkezésre elektronikus tartalomfejlesztésre, tananyagvásárlásra.
 
(Forrás: Magyarorszag.hu)
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08