Ismét változik a felvételi

Pénzcentrum
2005. október 3. 08:31

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem 15, hanem 20 pont járna a nyelvvizsgákért a felsőoktatási felvételiknél. A hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő.

 
 
Az idén és jövőre húsz pont, 2008-tól tíz pont járna a nyelvvizsgáért - közölte Magyar Bálint a felvételi kormányrendelet változásait ismertetve pénteken. A tárca vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a korábbi változattal szemben mégsem 15 pont jár majd a nyelvvizsgákért, és hogy kétéves felkészülési időt szeretnének biztosítani; erre egyébként "alkotmányos korlát" is utal. Kitért arra, hogy már tavasszal el kellett dönteniük a diákoknak, milyen tárgyból kívánnak emelt szintű érettségit tenni, s miből vesznek részt speciális képzésekben.  
Új elem még, hogy 2006-tól többletpont jár a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezésekért.  
A minőség védelme érdekében a felvételhez szükséges minimális pontszám 78 pont, amelybe beszámítható a pályázó emelt szintű érettségiért kapott többletpontja, míg a felsőfokú szakképzésben 72 pont lesz a bekerülési minimum. Így kettes érettségivel még költségtérítéses képzésre sem lehet bekerülni - mondta Magyar Bálint.  
Csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a pályázó szerzett pontjait kiszámítják. Ha ez két érettségi alapján történik, emelt szintű vizsgánként 7-7 pontot kaphat, ha egy tárgy alapján, akkor 14 többletpont jár majd. Így minden szakon és képzési formában azonos maximális pontszámot lehet szerezni, s az adható 24 lehetséges többletpontból egy vizsgatárgy esetében nem csak hét pont jár majd. 2008-tól vezetik be, hogy minden esetben két érettségi vizsgatárgy alapján kell a szerzett pontot megállapítani. A miniszter közölte: befejeződött az egyeztetés a szakmai szervezetekkel, s a tervezet hamarosan a kormány elé kerül.  
Az oktatási tárca tervei szerint 2006 szeptemberétől a hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő, ebből a sporttámogatás 1200 forint lesz. Mintegy 560 millió forint, diákonként 2 800 forint áll majd rendelkezésre elektronikus tartalomfejlesztésre, tananyagvásárlásra.
 
(Forrás: Magyarorszag.hu)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem