Ismét változik a felvételi

Pénzcentrum
2005. október 3. 08:31

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem 15, hanem 20 pont járna a nyelvvizsgákért a felsőoktatási felvételiknél. A hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő.

 
 
Az idén és jövőre húsz pont, 2008-tól tíz pont járna a nyelvvizsgáért - közölte Magyar Bálint a felvételi kormányrendelet változásait ismertetve pénteken. A tárca vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a korábbi változattal szemben mégsem 15 pont jár majd a nyelvvizsgákért, és hogy kétéves felkészülési időt szeretnének biztosítani; erre egyébként "alkotmányos korlát" is utal. Kitért arra, hogy már tavasszal el kellett dönteniük a diákoknak, milyen tárgyból kívánnak emelt szintű érettségit tenni, s miből vesznek részt speciális képzésekben.  
Új elem még, hogy 2006-tól többletpont jár a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezésekért.  
A minőség védelme érdekében a felvételhez szükséges minimális pontszám 78 pont, amelybe beszámítható a pályázó emelt szintű érettségiért kapott többletpontja, míg a felsőfokú szakképzésben 72 pont lesz a bekerülési minimum. Így kettes érettségivel még költségtérítéses képzésre sem lehet bekerülni - mondta Magyar Bálint.  
Csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a pályázó szerzett pontjait kiszámítják. Ha ez két érettségi alapján történik, emelt szintű vizsgánként 7-7 pontot kaphat, ha egy tárgy alapján, akkor 14 többletpont jár majd. Így minden szakon és képzési formában azonos maximális pontszámot lehet szerezni, s az adható 24 lehetséges többletpontból egy vizsgatárgy esetében nem csak hét pont jár majd. 2008-tól vezetik be, hogy minden esetben két érettségi vizsgatárgy alapján kell a szerzett pontot megállapítani. A miniszter közölte: befejeződött az egyeztetés a szakmai szervezetekkel, s a tervezet hamarosan a kormány elé kerül.  
Az oktatási tárca tervei szerint 2006 szeptemberétől a hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva 11 650 forintra nő, ebből a sporttámogatás 1200 forint lesz. Mintegy 560 millió forint, diákonként 2 800 forint áll majd rendelkezésre elektronikus tartalomfejlesztésre, tananyagvásárlásra.
 
(Forrás: Magyarorszag.hu)
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem