11 °C Budapest

Több tízezer forintod bánhatja: nem mindegy, hogy alkalmaznak

2017. december 17. 09:00

Az idén már csökkentett szociális hozzájárulási adó mértéke 2018 januárjában 19,5-százalékra mérséklődik tovább, a szakképzési hozzájárulás értéke pedig stagnál, így összességében a bruttó bérre 21 százalék járulékteher rakódik a munkáltató oldalán. Érdemes kiszámolni, hogy milyen típusú foglalkoztatás pontosan milyen költségeket von maga után, hiszen havi szinten munkavállalónként sok tízezer forintot spórolhatunk ezen.

Jövőre 138 ezer forint lesz a bruttó minimálbér. Ez az összeg egy diák munkaerőnek nettó 117 300 forintot, az őt foglalkoztató cégnek pedig nagyságrendileg 180-190 ezer forintos összköltséget jelent (a piacon szereplő iskolaszövetkezetektől kapott ajánlatoktól függően). Ha ugyanezt a pénzt szeretné hazavinni egy főállású munkaerő, a munkaadónak ez már 213 433 forintjába kerül, 25 év alatti munkavállaló esetén pedig 192 433 forintjába.

Nézzük az átlagfizetéseket!

2017-ben 193 400 forint volt a nettó átlagfizetés, amely 359 171 forint összköltséget jelentett a munkaadónak egy főállású alkalmazottra vetítve. Ha ugyanez az alkalmazott 25 év alatti, akkor 335 671 forinttal kalkulálhatott a kifizető, ha pedig diák, akkor 303 373 forinttal, azaz az alkalmazás típusa havonta személyenként 24-56 ezer forint többletet vagy éppen megtakarítást jelenthetett.

Napjainkban kimagasló kereslet mutatkozik az informatikai szakemberekre. Egy kezdő IT-s munkaerő ugyanazzal a tudással rendelkezik akár főállásban, akár diák munkaerőként alkalmazzuk, a kiadások oldalán ez mégis akár 82 ezer forint pluszt vagy mínuszt jelenthet havi szinten csak egyetlen fő esetén

- erősítette meg Baross Levente, a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

2017-ben ugyanis egy kezdő IT-s átlagfizetése nettó 285 950 forint volt, amely főállású alkalmazás esetén 531 050, 25 év alatt 507 550, míg diák esetén 449 000 forint bérköltség a munkaadó oldalán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minél magasabb a kereset, természetesen annál nagyobb a szakadék, és nem kell extrém fizetésekről beszélni még azon a ponton sem, ahol akár már egy újabb munkaerő is "kitermelhetővé" válik

- tette hozzá Baross Levente. A szakember elárulta azt is, hogy sok cég nem csupán költségkímélő okokból dönt diákok alkalmazása mellett, hiszen sokszor az utánpótlás kérdéskörét szeretnék ilyen módon biztosítani, de ugyanilyen vonzó lehet az is, hogy ez a foglalkoztatástípus számukra nem jár bérszámfejtési adminisztrációval, és olyan pluszterhek sem merülnek fel, mint a szabadságolás, a betegszabadság, a táppénz vagy a végkielégítés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm