6 °C Budapest
Businessman working on phone

Itt áll feketén-fehéren: ennyit szakíthatnak a vállalkozások a kamatstoppal

2022. október 23. 20:07

A BUBOR-hoz kötött kamatozású céges kölcsönökre is kiterjesztik a kamatstopot 2023. június végéig, ami nagyságrendileg 2000 milliárd forint értékű hitelállományt érint. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint ez egy 50 millió Ft-os folyószámlahitel esetében mintegy 2,4 millió Ft megtakarítást jelent egy vállalkozás számára.

A lakossági jelzáloghitelekre már 2022. év eleje óta érvényes a kamatstop, vagyis az érintett hitelek kamata nem emelkedhet a meghatározott szint fölé. Nagy Márton október 22-ei bejelentése alapján a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású vállalkozói kölcsönöket is védeni fogja a jövőben a kamatstop intézménye.

Mit lehet tudni a vállalkozói hiteleket érintő kamatstopról?

  • Várhatóan a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású céges hiteleket érinti a változás.
  • Az intézkedés november 15-én indul és várhatóan 2023. június végéig marad érvényben. Vagyis 8 hónapon keresztül kell kisebb törlesztőrészletet fizetni.
  • A hitelkamat meghatározásakor a 2022. június 28-án érvényes BUBOR értékéből indulnak ki, az érintett kölcsönök kamata jellemzően a 3 havi BUBOR értékéhez van kötve. A kérdéses mutató június 28-án 7,77 százalékon állt, míg a legutóbbi, október 21-ei értéke már 16,69 százalék volt. Vagyis jelen állás szerint a kamatstop 8,92 százalékkal csökkenti a 3 havonta változó kamatozású vállalati kölcsönök kamatát.
  • A kamatstop automatikusan életbe lép, a cégeknek azt nem kell igényelniük.
  • Nagyságrendileg 60 ezer vállalkozásnak van ilyen típusú kölcsöne, az érintett hitelállomány 2000 milliárd forintra tehető.

A módosításról szóló kormányrendelet megjelenéséig természetesen nem ismert minden részlet.

Több millió forintot spórolhat egy vállalkozás a kamatstop miatt

De mennyit nyerhet egy vállalkozás a kamatstoppal? A szakértők két példán keresztül mutatják ezt be.

1. Egy vállalkozás 50 millió forint összegű folyószámlahitellel rendelkezik, a keret átlagos kihasználtsága 80%. A kölcsön kamata a 3 havi BUBOR értékéből és 4 százalék kamatfelárból áll.

Az első esetben a vállalkozásnak 40 millió forint kihasznált keret után kell havonta kamatot fizetnie. A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok alapján 20,69 százalék - a 16,69 százalékos BUBOR érték 4 százalékponttal megnövelve. Így a fizetendő havi kamat 689 667 forint. Ezzel szemben a kamatstop 8 hónapja alatt a kamat 11,77 százalék lesz, emiatt a havi kamattörlesztés csupán 392 333 forint. A nyolc hónap alatt így 2,4 millió forintot spórolna a cég a kamatstop miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Egy cég 100 millió forint összegű, 10 éves futamidejű beruházási hitellel rendelkezik, a kölcsönt havonta egyenlő részletekben fizeti vissza a vállalkozás. A hitel kamata a 3 havi BUBOR értékéből és 4 százalék kamatfelárból áll.

Ebben az esetben a vállalkozás hitelének normál kamata szintén 20,69 százalék, a hitelre ezen kamatszint alapján havi 1 978 524 forintot kell fizetni 10 éven keresztül. Ezzel szemben a kamatstop ideje alatt - a kedvezőbb 16,69 százalékos kamat miatt - 8 hónapon keresztül csupán 1 421 445 forint lenne a havi törlesztő. Vagyis 2023. június végéig 4,5 millió forintot spórolna a vállalkozás a kamatstopnak köszönhetően.

Az jól látható, hogy a BUBOR-hoz kötött, piaci kamatozású vállalkozói hitelek esetében tényleg komoly hatása lehet már a 8 hónapos moratóriumnak is, a cégek több millió forintot takaríthatnak meg 2023. június végéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm