26 °C Budapest
Professional chef working in commercial kitchen, preparing food, serving meal, service

Kifakadtak a vendéglátósok: lehetetlenség megbízható, jó munkaerőt találni

2022. július 30. 10:04

Holczer Miklós, a pécsi Nana Bistró tulajdonosa mesélt arról, hogy egyre nehezebb Magyarországon jó, megbízható munkaerőt találni. Az építőipari vállalkozóból lett vendéglátós a HelloVidéknek nyilatkozott arról, hogy hogyan látja a két szektor jövőjét.

Az építőipari vállalkozóból vendéglátóssá avanzsált Holczer Miklós mindkét szektorban helyt áll párhuzamosan. Az pedig a pandémia alatt bebizonyosodott, hogy fontos dolog két lábon állni a folyamatosan változó gazdasági helyzet miatt. A pécsi Nana Bistró tulajdonosa pedig tudhat valamit: a két üzlet jelenleg párhuzamosan fejlődik egymás mellett.

Holczer Miklós étterme már 6 éve van nyitva, a COVID járvány pedig megismertette vele a nehezebb időszakokat is. Szerencséjére a legtöbb munkatársának sikerült munkát biztosítania az építőiparban, így a Nana is meg tudott maradni, ha kisebb hangsúllyal is. Ráadásul több vállalkozó szállt be egyfajta fix szponzorként, ami azt jelenti, hogy arra adtak pénzt, hogy az étterem segíteni tudjon a rászorulókon, illetve a kórházaknak, egyetemeknek is.

Az étteremben jelenleg 35-en dolgoznak, de a munkaerőhiány őket is érinti.

Nagyon nehéz konyhalányt találni, pedig a fizetésekkel nem lehet gond. Inkább átfogalmazom és azt mondom, hogy olyan ember nehéz találni, aki szeret és tud is dolgozni. Nekem olyan munkaerőre van szükségem, akinek ez utóbbi érződik a munkáján. Pedig, ha valaki kicsit is szereti azt, amit csinál, akkor az nem csak kifelé látszik, hanem a munkaidő is gyorsabban telik. A jelenlegi piaci helyzetben körülbelül negyven emberre lenne szükségem. De legalább ilyen fontos a meglévő munkaerő megtartása, ezért a kollégákat folyamatosan továbbképzésre küldjük lehetőség szerint és rendszeresen meetingeket tartunk, ahol mindenki ötleteit szívesen fogadjuk, amit aztán átbeszélünk és lehetőség szerint beépítünk a működésünkbe

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– vélekedett az étteremtulajdonos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?