Bank corporate finance building seen from below. The sign bank visible close. Sky reflecting in the glass facade. More Facade pictures below

Ennyit a komoly béremelésekről? Brutál lejtmenetben a magyar cégek, innen hosszú lesz a kiút

2024. április 10. 10:14

Profitcsökkenésre számítanak a magyarországi nagyvállalatok vezetői, és a felük sem tervez fejleszteni amiatt, mert nem nagyon bíznak a gazdasági fellendülésben. Emellett kiderült az is, hogy semmi sem lesz már olyan, mint a koronavírus előtt volt.

Újabb egy ponttal csökkent a K&H által mért nagyvállalati növekedési index 2024 első három hónapjában, ami jól jelzi a cégvezetők egyre rosszabb hangulatát a gazdaságot illetően - ez hangzott el a bankcsoport szerdai sajtótájékoztatóján. Kiderült az is, hogy az elemzők szerint már kizárt, hogy a stabilitás a koronavírus-járvány előtti szintre térjen vissza, de a GDP-növekedésben azért nem állunk rosszul.

A nagyvállalatok vezetői a saját helyzetükkel kapcsolatban inkább kivárnak, de a gazdasági környezet alakulását negatívan látják. De mi történik most a gazdaságban és mi történhet ezután?

Nem az igazi

Rövid távon biztosan nem lesz növekedés a gazdaságban a nagyvállalatok véleménye szerint - ezt mérte meg szokásos hangulatindexében a K&H bankcsoport. A z ezt összegző sajtótájékoztatón Rajna Gábor, a K&H vállalati divíziójának vezetője azt mondta, hogy a hangulat enyhén pesszimista.

Az elmúlt két negyedévben lassú lejtmenetbe kapcsolt az index, és bár ez nem jelentős visszaesés, azt jól mutatja, hogy az index a nullás szintet képtelen áttörni. Ennek pedig az az oka, hogy a gazdasági növekedéssel kapcsolatban nem valami derűlátóak a nagyvállalatok vezetői, a saját helyzetükkel kapcsolatban pedig inkább kivárásra játszanak. A makro részindex még a -13-as szintről is egy ponttal lefelé ment, a vállalati részindex megmaradt az előző negyedévi három pontos értéken

- fogalmazott Rajna Gábor. Elmondta azt is, hogy szerinte a saját helyzetüket még így is kedvezőbben ítélik meg a nagyvállalatok vezetői, mint a gazdasági környezet alakulását. A 2-3,9 milliárd forint árbevételű cégeknél 0 ponton áll a bizalmi index, az eggyel felett lévő kategóriában, a 4,9 és 9 milliárd közötti sávban már a negatív tartományban, -4 ponton áll ugyanez az érték.

A bizalmi index tehát nem áll jól, de az árbevétellel kapcsolatban valamivel már optimistábbak a vezetők. Az előző negyedévi 0,6 százalékos növekedés után most 1,6 százalékos bővülést várnak, és ez a belföldi és külföldi piacokra egyaránt értendő. A profitkilátások ugyanakkor nem javultak, az év végéhez hasonlóan most is 1,5%-os mínuszt jósolnak a cégek saját maguknak.

Emellett a beruházási hajlandóság is csökken, itt továbbra is csak a vállalatok 40 százaléka számol fejlesztéssel, ez egy kicsit visszaesés az előző negyedévi index adataihoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van az inflációval?

Az áprilisi inflációs adat, melyet holnap tesznek közzé, az év legalacsonyabbja lesz Németh Dávid, a bankcsoport vezető elemzője szerint.

Az elemző 3,6 körüli inflációs adatra számít, de ezután biztosan el fog indulni felfelé az érték.

Elmondta, hogy éves átlagban 4 százalék feletti lesz az infláció. Szerinte az ipari termelői árak alakulása indokolja azt, hogy az infláció hamarosan megint emelkedni fog, ráadásul energia- és nyersanyagársokk is van, Magyarország pedig nem volt képes lekövetni a régiós tendenciákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem