Business people communicating at desk seen through glass. Coworkers are discussing in meeting. They are sitting in office.

Közel az újabb összeomlás? Durván bezuhanhat az ilyen ingatlanok értéke már 2024-ben

2024. március 28. 15:44

Az Amazon várakozásai szerint a következő években jelentős, körülbelül 1,3 milliárd dolláros működési költségmegtakarítást érhet el azáltal, hogy radikálisan a kihasználatlan irodák arányátl - jelentette a Business Insider egy a birtokába jutott belső dokumentum alapján. Ezt többek között egyes bérleti szerződések lejáratának kivárásával, meg nem hosszabbításával, teljes irodai szintek használatának minimalizálásával, valamint előzetes bérleti szerződések bontásával, újratárgyalásával tervezik elérni.

Az Amazon várakozásai szerint jelentős, körülbelül 1,3 milliárd dolláros megtakarítást érhet el az irodai helyiségek kihasználtságának javításával a következő években. Egy belső dokumentum és egy informált forrás szerint a cég több lépést is tervez ennek érdekében: nem hosszabbítja meg bizonyos bérleti szerződéseit, felhagy egyes irodai szintek használatával, illetve előzetes bérleti szerződések bontásáról tárgyal. A névtelen forrás azt is elmondta, hogy jelenleg az Amazon irodai helyiségeinek kihasználatlansági aránya 33,8%, amit a vállalat 2024-re 25%-ra, majd további három-öt év alatt 10%-ra kíván csökkenteni.

Ez a lépés jelentős hatással lehet a kereskedelmi ingatlanpiacra, amely már most nehézségekkel küzd a távmunka növekedése és más nagyvállalatok hasonló megszorításai miatt. A Fitch hitelminősítő intézet figyelmeztetett arra, hogy az amerikai irodák értékcsökkenése meghaladhatja akár a 2008-as ingatlanpiaci válság idején tapasztalt mértéket.

Az Amazon szóvivője, Brad Glasser emailben reagált ezekre az információkra, hangsúlyozva, hogy az ingatlanportfóliójuk felülvizsgálata rutinszerű tevékenység. Kiemelte, hogy folyamatosan elemzik az irodák kihasználtságát annak érdekében, hogy optimalizálják azt. Ez magában foglalja bizonyos munkatársak áthelyezését is annak érdekében, hogy javítsák az együttműködést és hatékonyabban használják fel az irodatereket.

Továbbá az Amazon arra ösztönzi alkalmazottait, hogy hetente legalább három napot töltsenek az irodában és közelebb költözzenek a központi "csomópontokhoz". Azoknak az alkalmazottaknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak eleget tenni ennek a követelménynek, azt javasolták, hogy éljenek az önkéntes felmondás lehetőségével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Amazon ezen túlmenően "hibernációs" stratégiát is alkalmaz bizonyos irodai helyiségeinél: teljes emeleteket vagy épületeket tesznek inaktívvá minimalizálva ezzel a működési költségeket. Glasser hangsúlyozta, hogy ezek a lépések nem kapcsolódnak közvetlenül a vállalat a "Visszatérés az irodába" ( Return to Office, RTO) politikájához. A cég például továbbra is költségcsökkentési intézkedéseket hajt végre más területeken is. Ezek közé sorolhatók a legutóbbi elbocsátások, valamint az Alexa-csapat back-end rendszerének átalakítása. Az Amazon által felvásárolt One Medical egészségügyi cég szintén nyomás alatt áll további megtakarítások elérése érdekében.

Az RTO-politika bevezetése óta több mint 30 000 alkalmazott írt alá egy petíciót e politika ellen tiltakozva, írja a lap. Andy Jassy vezérigazgató viszont világossá tette: ha valaki nem hajlandó betartani ezeket az irányelveket, valószínűleg nem lesz sikeres az Amazonnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm