A magyar vármegyék legtöbb főt foglalkoztató munkáltatói 2024-ben.

Ezek a cégek a magyar vármegyék legnagyobb munkáltatói: Posta, Spar, Audi a toplista élén

2024. április 25. 05:53

Hosszú évek óta okoz gondot Magyarországon a munkaerőhiány, amit a gazdasági kormányzat bár különböző eszközökkel próbál megoldani, ám a szinten tartása sem túl hatékony. Az elmúlt években így a cégek a hiányt külföldi munkavállalókkal pótolták, noha egyes számítások szerint hazánk munkaerőtartaléka igen jelentős. Ennek nyomán a Pénzcentrum az Opten céginformáció-szolgáltató segítségével összegyűjtötte, hogy az egyes vármegyékben mely vállalkozások számítottak idén február végéig a legnagyobb foglalkoztatónak, s hogy az elérhető létszámadatik alapján nőtt vagy csökkent a létszámuk az elmúlt években.

A magyar gazdaság hosszú évek óta komoly munkaerőhiánnyal küzd, mely több iparágra is kiterjed. Az Opten üzleti információ-szolgáltató cég gyűjtése alapján most a Pénzcentrum térképen ábrázolja a 2024. február eleji állapotokat, azaz hogy az adatbázisban fellelhető adatok alapján mely vármegyékben mely vállalatok számítottak a legnagyobb munkáltatónak, és hogy az az állapot a legutóbbi, 2017-es gyűjtés óta hogyan változott.

Nem fordult nagyot a világ az évek alatt

Az Opten adataiból kiderült, hogy 2017 óta összesen három vármegyében történt változás a legnagyobb foglalkoztató kilétét illetően:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Jabil Circuit Magyarország Szerződéses Gyártó Kft. korábban bár 3926 főnek adott munkát, ugyanakkor mostanra a legnagyobb foglalkoztató a B + N Referencia Zrt. lett, mely társaság ráadásul összesen 11 737 embernek ad munkát;
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a legnagyobb királynak 2017-ben az Electrolux Lehel Hűtőipari Kft. bizonyult a maga 3134 alkalmazottjával, azonban ezt a Rosenberger Magyarország Kft.-nek 2024-re sikerült túlszárnyalnia csaknem 240 fővel;
  • Vas vármegyében pedig idén – 3622 főnek munkát biztosítva – a Schaeffler Savaria Kft. lett az abszolút legnagyobb foglalkoztató, ami azért érdekes, mert itt korábban a mára felszámolt ÉNYNYK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. adott a legtöbb embernek munkát, összesen 4292 fő dolgozott a vállalatnak. Tehát Vas vármegyében nem csupán a listavezető cég változott, de a foglalkoztatotti létszám is csökkent.

A friss lista további érdekessége 2017-hez viszonyítva, hogy korábban az összes vármegye közül mindössze négyen voltak olyanok, amik 10 ezer főnél magasabb létszámmal működtek, és ez máig mitsem változott. Azonban a szereplők változtak: a pest vármegyei Tesco-Global Áruházak Zrt. létszáma mára 8831 fővel csökkent (!) és bekúszott 10 ezer fő alá, így a helyét átvette az építményüzemeltetéssel foglalkozó B + N Referencia Zrt. nevű borsodi cég.

A legtöbb embert tette lapátra, de még így is a legnagyobb maradt

A Pénzcentrum infografikájából kitűnik, hogy foglalkoztatottság tekintetében Magyarország továbbra is erősen fejnehéz, ugyanis az ország legnagyobb foglalkoztatója a maga 23 339 fős létszámával továbbra is a Magyar Posta Zrt., noha a vállalat létszáma 2017 óta brutális mértékben, csaknem 8300 fővel csökkent. Ám ez továbbra is elég ahhoz, hogy a Fejér megyében 14 139 főnek munkát biztosító SPAR Magyarország Kft. adatát több mint a másfélszeresével meghaladja. További fontos információ ugyanakkor, hogy a hazai legnagyobb foglalkoztatók zöme külföldi tulajdonban van, és ez az évek alatt nem változott. Mint ahogy az sem, hogy a jelentős részük a gép- és autógyártáshoz köthető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az összesített lista alapján az is érdekes, hogy bár az összes vármegye közül nyolcban összességében csökkent a foglalkoztatottak létszáma, addig a maradék 12 többségében nemhogy sikerült szinten tartani, de még jelentősen bővült is a foglalkoztatottak aránya 2017-hez képest. Nem mutattak ilyen jó arányt azonban a 2024. február végi adatok az előző év azonos időszakához képest, ebből az összehasonlításból ugyanis kiderült, hogy az összes magyar vármegye több mint felében (12 darab) csökkent a foglalkoztatottak létszáma. A legtöbb munkavállalót egyetlen év alatt a Magyar Posta Zrt. bocsátotta el (2233 fő), míg utána a Tesco-Global (826 fő) és a Audi Hungaria Zrt. (426 fő) tette utcára a legtöbb embert. Százalékosan a Nógrád vármegyei MAHLE Compressors Hungary Kft. (-18%), a már említette Magyar Posta (-9%), illetve a Tesco (-8%) szabadult meg a legtöbb munkavállalójától 2023 óta.

A legnagyobb gyarapodást pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében bejegyzett B + N Referencia Zrt. tudhatja magáénak, hiszen egyetlen év leforgása alatt 1480%-kal (!) gyarapodott a cégnél a dolgozói létszám, ez konkrétan 1994 fős pluszt jelent. Ennek okai ismertek, a magyar sajtó meglehetősen sokat foghlalkozott az építményüzemeltetéssel foglalkozó cég térhódításával. Mintegy 9%-kal (+485 fő) növelte a dolgozók létszámát a Zala vármegyei WHC Kft., míg a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Rosenberger Magyarország Kft. 8%-os (+258 fő) bővítést hajtott végre tavalyhoz képest. Az ország 2. legnagyobb munkáltatója, a kormány célkeresztjébe került SPAR Magyarország Kft. is bővült 2023-hoz képest, a plusz 143 fő náluk nagyjából 1%-os pluszt jelent a dolgozók létszámát illetően.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem