Austria, Vienna, Parliament building

Ismét tömegesen mennek a magyarok Ausztriába: sokan azt hiszik, ott még kolbászból van a kerítés

2024. április 24. 10:02

Januárról márciusra csökkent a külföldi munkavállalók száma Ausztriában. A téli és nyári szezonok közötti átmenetben azonban jelentősebb munkaerőcsökkenési tendencia figyelhető meg. Az idei évi adatok alapján a kint dolgozók között a magyarok most is előkelő helyet foglalnak el a listában, a németek után tőlünk mentek a legtöbben az osztrákokhoz dolgozni, még lakosságarányosan is a dobogóra került az országunk. Az Österreichische Sozialversicherung oldalára felkerülő adatokat elemeztük. 

A Pénzcentrum figyelemmel kíséri az osztrák statisztikai és a munkaügyi hivatal oldal által közölt statisztikákat, azt illetően, hogy mennyi külföldi munkavállaló dolgozik Ausztriában és mely szektorokban mutatkozik hiány vagy éppen telítettség. Az elemzésünk során megnéztük az idei év január-február-március  időszak adatait, különös tekintettel a magyar munkavállalókra. 

Már több cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy magyar állampolgárok igen nagy számban döntenek úgy, hogy a szomszédban próbálnak szerencsét. Azonban ez nagy lemondásokkal jár együtt, ami legfőképpen a családi kapcsolatokat teheti próbára, a honvágy és a szeretteink hiánya nem könnyíti meg a kinti munkavállalást.

De az is teljesen érthető, hogy többen a jobb anyagi helyzet és jövő reményében kitartanak az igen forgalmas és megterhelő idényszezonokban. A téli szezon mellett a nyári szezon igen hívogató több ország állampolgárának is az osztrákoknál, azonban jellemzően az átmeneti időszakokban, - mint a február vége,  március vagy az április- akadnak szektorok, melyekben erősebb munkaerőhiány mutatkozik. A következő táblázatban az osztrák Stellenmonitor oldalán elérhető legfrissebb adatokból készítettünk egy összeállítást. 

A fenti ábrán tehát az ágazatokban kialakuló munkaerőhiányokat láthatjuk, az utolsó oszlopban pedig a 2 hónap közötti százalékos eltérést. Az látható, hogy januárról-februárra mindenhol még inkább megnő a hiány, de legjelentősebb növekedést a bányászat, nyersanyagok, üveg, kerámia, kő (25%), a mezőgazdaság, kertészet, erdőgazdálkodás, környezetvédelem (17,27%), az idegenforgalom, vendéglátás, szabadidő (15,74%) és a takarítás, háztartásvezetés, félig képzett és szakképzetlen szakmák (11,7%) területein láthatjuk.

Több cikkünk is megjelent már, hogy vendéglátóhelyek, hotelek magyar munkavállalók jelentkezését várják ilyen kisegítő, takarító, szobalány pozíciókba. Ez is jól mutatja, hogy nagyon készülnek már a nyári szezonra és igyekeznek minél jobb ajánlatokkal csábítani a munkavállalókat, hogy teljes alkalmazotti létszámmal induljon a turista időszak. 

Külföldi munkavállalói statisztikák 

Nem csak a magyarok számára vonzó célpont Ausztria, több környező ország állampolgára dönt úgy, hogy bevállalja az igen húzós nyári hajtást. Összességében a külföldi munkavállalók száma csökkent januárról februárra (ahogy az első ábrán az látszik), de ha országok szintjén vizsgálódunk ez a tendencia pont ellentétes és nagy részben néhol egészen apró, de pozitív növekedés figyelhető meg. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő oszlopdiagramon kigyűjtöttük azokat az országokat, ahol a legmagasabb arányban mutatkozott ideiglenes kivándorlás az elmúlt 3 hónapban. 

Jól látható, hogy hazánk igen előkelő helyet foglal el a listában, a németek után a magyaroktól mentek ki a legtöbben dolgozni az osztrákokhoz január óta.  Az ábráról az is látszik, hogy januárról márciusra jellemzően növekvő tendencia figyelhető meg az összes ország esetén. Németország dominanciája nem meglepő, a meglévő anyanyelvi szintű nyelvtudás és az ország lakosság számának ismeretében.

Azért, hogy pontosabb képet kapjunk a valódi arányokról megnéztük a 100 ezer feletti kivándorlási adatokkal rendelkező országok lakosságarányos értékeit is. Így már jóval árnyaltabb és valósabb kép mutatkozik meg. A fenti harmadik ábrán az oszlopok az adott ország frissen elérhető lakosságszámát mutatják, míg a vonal az ebből és az előző ábrából számolt arány értékét mutatja. 

Lakosságarányosan Bosznia-Hercegovina áll az első helyen, a teljes népességszámának közel 5%-a választotta 2024 első 3 hónapjában a osztrák munkaerőpiaci lehetőségeket, de a horvát és magyar értékek is igen magasak. Előbbi esetén ez az érték 4,5, míg hazánk esetén 3,91% állampolgár döntött Ausztria mellett. Jól látható, hogy ilyen perspektívából vizsgálva Németország is az utolsók között szerepel 0,45%-kal. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem